Report: Major Pharmaceutical Company Exposes Private Data of US Prescription Drug Users
We can reveal that Big Pharma giant Pfizer has been leaking the private medical data of 100s of pres...
Είναι πολύ απλή — ξεκινήσαμε τη vpnMentor το 2014 ως έναν τρόπο να βοηθήσουμε τους χρήστες του διαδικτύου να προστατέψουν την ιδιωτικότητά τους online.
Επειδή οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν και περιορίζουν όλο και πιο πολύ τις κινήσεις μας στο διαδίκτυο, είναι προφανές γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να διατηρούν την κυριότητα της παρουσίας τους στο διαδίκτυο.
Μία ομάδα από 263 ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, συγγραφείς και συντάκτες που είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στο να σάς βοηθήσουμε να ανακτήσετε την ελευθερία σας στο διαδίκτυο.
Σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.
-
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην σάς προσφέρουμε μόνο αξιολογήσεις από ειδικούς, αλλά και αξιολογήσεις που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία του μέσου χρήστη. Κάνουμε συνεχείς δοκιμές για να είμαστε βέβαιοι ότι σάς προσφέρουμε τις πιο λεπτομερείς και ενημερωμένες αξιολογήσεις και οδηγούς για VPN — και τα μεταφράζουμε σε 29 γλώσσες.
Ως μέρος της αποστολής μας είναι η προώθηση της ελευθερίας του διαδικτύου σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει δωρεάν εργαλεία τα οποία μπορούν να σάς βοηθήσουν να επαληθεύσετε την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο. Συνολικά, αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να είμαστε η αξιόπιστη πηγή σας σε ό,τι αφορά την εύρεση των καλύτερων VPN, έτσι ώστε να είστε συνεχώς προστατευμένοι όταν περιηγείστε στο διαδίκτυο – και με τους δικούς σας όρους.
Ό,τι κάνουμε εμείς εδώ στη vpnMentor έχει ως στόχο να σάς προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες μέσω της ειλικρίνειας, της διαφάνειας και της αφοσίωσής μας. Ο τρόπος που δοκιμάζουμε και ελέγχουμε τα VPN μας δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού όλα τα ευρήματά μας βασίζονται σε πραγματικές δοκιμές. Ο κύριος στόχος μας είναι να γράφουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι μόνο ειλικρινής, αλλά και εύκολος στο να τον κατανοήσετε και να ταυτιστείτε με αυτόν.
Πληρώνουμε το πλήρες αντίτιμο χρήσης για όλα τα VPN που δοκιμάζουμε και τα χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε ό κάθε χρήστης, έτσι ώστε να μπορούμε να σάς προσφέρουμε αμερόληπτες αξιολογήσεις, οι οποίες είναι αληθινές και ανταποκρίνονται στην εμπειρία ενός πραγματικού χρήστη. Οι αναγνώστες μας είναι πάντα το κύριο μέλημά μας και γι’ αυτό θέλουμε να σάς προσφέρουμε πληροφορίες που είναι αντικειμενικές και ανεξάρτητες. Εμείς δεν δεχόμαστε πληρωμές για να γράψουμε θετικές αξιολογήσεις, ούτε για να τις διαστρεβλώσουμε με αβάσιμες προκαταλήψεις ή να αγνοήσουμε προφανή σφάλματα.
Εμείς πράγματι βγάζουμε χρήματα από τις προμήθειες που παίρνουμε από τις συνεργαζόμενες εταιρίες, έτσι ώστε να καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Αν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε ένα VPN μέσω αυτού του συνδέσμου, εμείς μπορεί να πάρουμε προμήθεια από αυτήν την πώληση — χωρίς καμία επιβάρυνση για εσάς. Φυσικά, αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο που αξιολογούμε τα διάφορα προϊόντα — σάς παρουσιάζουμε πάντα τα αποτελέσματα των δοκιμών μας με διαφάνεια και δεν δεχόμαστε πληρωμές για να αλλάξουμε τα αποτελέσματα. Σάς προτείνουμε πάντα τα VPN εκείνα που θα χρησιμοποιούσαμε και εμείς, ή ήδη χρησιμοποιούμε, σε τακτική βάση.
Η ομάδα των ερευνητών μας δοκιμάζει συνεχώς τα κορυφαία VPN για την ταχύτητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία τους για να δημιουργήσει μια μικρή λίστα με τα καλύτερα, ολοκληρωμένα VPN. Αυτή η λίστα λαμβάνει υπόψη της το επίπεδο ικανοποίησης που μάς αναφέρουν οι χρήστες που έχουν αγοράσει τα VPN, αλλά και από τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε με τους παρόχους των υπηρεσιών. Οι συγγραφείς μας βασίζονται σ’ αυτές τις βαθμολογίες όταν δημιουργούν σελίδες με λίστες, αλλά έχουν πάντα την ελευθερία (και την υπευθυνότητα) να κάνουν αλλαγές όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Μετά από έρευνα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, καταλήγουν σε μοναδικές προτάσεις ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν οι χρήστες.
Σε τελική ανάλυση, όμως, η κορυφαία μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε εσάς, τους αναγνώστες μας, να βρείτε το επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότητάς σας, την ασφάλεια και την ελευθερία που θέλετε στο διαδίκτυο.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλα τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε για να δοκιμάσουμε, να ερευνήσουμε, να αναλύσουμε και να παρακολουθήσουμε την απόδοση κάθε VPΝ που θέλουμε να αξιολογήσουμε. Ως πραγματική αυθεντία στον τομέα των VPN, η εταιρεία μας έχει ως στόχο να δημιουργήσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους χρήστες και στον κλάδο των VPN. Επίσης, η ομάδα μας που αποτελείται από ειδικούς έχει δημοσιεύσει χιλιάδες αξιολογήσεις χρηστών οι οποίες υποστηρίζονται από λεπτομερείς δοκιμές και έρευνες.
Κατ' ελάχιστον: Η υπηρεσία του VPN δεν θα πρέπει να συλλέγει οποιαδήποτε δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση των χρηστών.
Η καλύτερη περίπτωση: Μια αυστηρή πολιτική μη τήρησης αρχείων καταγραφής η οποία έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους ελεγκτές.
Σχεδόν όλες οι εταιρείες VPN ισχυρίζονται ότι προσφέρουν ιδιωτικές υπηρεσίες που προστατεύουν το απόρρητο των δεδομένων σας, τη συμπεριφορά σας στο διαδίκτυο και την ταυτότητά σας. Αλλά το γεγονός ότι κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς δεν είναι αρκετό από μόνο του και ως εκ τούτου η ομάδα μας διεξάγει έρευνα εις βάθος. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν εξετάζουμε την αλήθεια των ισχυρισμών μιας υπηρεσίας VPN σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών της είναι να εξετάσουμε προσεκτικά την πολιτική απορρήτου της.
Κάθε υπηρεσία VPN συλλέγει τουλάχιστον κάποια δεδομένα των χρηστών της, όπως για παράδειγμα, ο συνολικός αριθμός χρονοσφραγίδων για 1 ημέρα και τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρονται. Αυτή η συλλογή δεδομένων είναι αποδεκτή και δεν αποτελεί απειλή για την ιδιωτικότητά σας. Όμως, αν μια υπηρεσία ισχυρίζεται ότι συλλέγει στοιχεία όπως η ΙΡ διεύθυνσή σας και το ιστορικό των περιηγήσεών σας, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σάς ανησυχήσει. Αν κάποια από τις υπηρεσίες VPN που εμείς αξιολογούμε συλλέγει τέτοιες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή σας (ή έχει μακροσκελείς και περίπλοκες πολιτικές απορρήτου τις οποίες δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν οι χρήστες ή αυτές είναι διφορούμενες), τότε αφαιρούμε πόντους από τη βαθμολογία της.
Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη μας την ιστορία και την ιδιοκτησία της εταιρείας του VPN, καθώς και την έδρα της εταιρείας. Αν υπάρχει παρελθόν που περιλαμβάνει σκάνδαλα και διενέξεις σχετικά με την προστασία του απορρήτου των χρηστών της, ή έχει την έδρα της σε μία από τις 14 Χώρες-Μάτια (η συμμαχία 14 χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία παγκόσμιας επιτήρησης), τότε και πάλι αφαιρούμε πόντους από τη βαθμολογία μας.
Τέλος, ο έλεγχος από κάποιον τρίτο είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα επειδή επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία του VPN πράγματι δεν τηρεί αρχεία καταγραφής. Μια υπηρεσία VPN που δεν τηρεί αρχεία καταγραφής είναι αξιόπιστη επειδή δεν κρατάει στοιχεία των πελατών της. Ως εκ τούτου, η αναγνώριση και επιβεβαίωση από κάποιον τρίτο, ανεξάρτητο ελεγκτή, έχει ως αποτέλεσμα την πιο ευνοϊκή αξιολόγηση του VPN. Αυτοί οι τρίτοι ανεξάρτητοι ελεγκτές πιστοποιούν τη μη τήρηση αρχείων καταγραφής εξετάζοντας αν οι διακομιστές του VPN καταγράφουν δεδομένα και αν κάποιοι τρίτοι είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση σ’ αυτά τα δεδομένα στο παρελθόν.
Κατ' ελάχιστον: Το VPN θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει streaming σε περιεχόμενο HD χωρίς κολλήματα (θα πρέπει να παρέχει ταχύτητες τουλάχιστον 5 Mbps).
Η καλύτερη περίπτωση: Η απώλεια ταχύτητας δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 10% σε διακομιστές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση και 40% σε διακομιστές μεγάλων αποστάσεων.
Η ύπαρξη υψηλών ταχυτήτων είναι πολύ σημαντική επειδή επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπειρία του χρήστη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κάνετε streaming σε βίντεο και όταν κατεβάζετε ή παίζετε παιχνίδια. Ο τρόπος που εμείς πραγματοποιούμε τις δοκιμές μας είναι μέσω χειροκίνητης δοκιμής ταχύτητας.
Πριν συνδεθούμε σε ένα VPN, καταγράφουμε την ταχύτητά μας χωρίς σύνδεση στο VPN και αυτήν τη μέτρηση χρησιμοποιούμε ως βάση για τη σύγκρισή μας. Στη συνέχεια, συνδεόμαστε στο VPN και δοκιμάζουμε πολλούς κοντινούς και μακρινούς διακομιστές που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Επίσης κάνουμε δοκιμές σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αυτή η ποικιλία και η έκταση των δοκιμών μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσουμε τα πραγματικά αποτελέσματα των ταχυτήτων.
Οι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη μας όταν δοκιμάζουμε τις ταχύτητες έχουν να κάνουν με τις ταχύτητες στο κατέβασμα και το ανέβασμα αρχείων, καθώς και τον χρόνο απόκρισης (ping). Οι ταχύτητες στο κατέβασμα δείχνουν το πόσο γρήγορα λαμβάνετε δεδομένα όταν κάνετε streaming ή όταν κατεβάζετε κάτι. Οι ταχύτητες στο ανέβασμα δείχνουν πόσο γρήγορα μπορείτε να στείλετε δεδομένα, π.χ. όταν ανεβάζετε κάποιο βίντεο ή στέλνετε κάποια email. Ο χρόνος απόκρισης μετράει το πόσο γρήγορα αποκρίνεται η σύνδεσή σας (latency), ενώ ταυτόχρονα δείχνει πόσο γρήγορα ταξιδεύουν τα δεδομένα σας.
Αφού συγκεντρώσουμε τα αποτελέσματα, προσδιορίζουμε τις διαφορές σε ποσοστά επί τοις εκατό ανάμεσα στην ταχύτητα χωρίς το VPN και στην ταχύτητα σε κάθε περιοχή. Επειδή οι ταχύτητες του VPN μπορεί να διαφέρουν (ανάλογα με την τοποθεσία σας, την ώρα της ημέρας, τα όρια του εύρους ζώνης, κλπ), αυτό το ποσοστό σάς δίνει τη δυνατότητα να πάρετε μια ιδέα για το πώς το VPN θα μπορούσε να επηρεάσει την αρχική σας ταχύτητα στο διαδίκτυο. Είναι απολύτως φυσιολογικό ένα VPN να επιβραδύνει τις ταχύτητές σας εξ αιτίας της επιπρόσθετης κρυπτογράφησης και των μεγαλύτερων αποστάσεων, οπότε όσο μικρότερη είναι η μείωση της ταχύτητας, τόσο το καλύτερο.
Ένα VPN δεν θα πρέπει να προκαλεί μείωση ταχύτητας μεγαλύτερη από 20% σε διακομιστές μικρής απόστασης και 40% σε διακομιστές μεγάλων αποστάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αρκετά γρήγορο για streaming σε HD χωρίς κολλήματα. Ένα τεστ με αποτελέσματα μέσα σ’ αυτά τα ποσοστά θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο υψηλή βαθμολογία.
Κατ' ελάχιστον: Κρυπτογράφηση στρατιωτικού επιπέδου, λειτουργία kill switch, προστασία από διαρροές DNS και IP, καθώς και πολλά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Η καλύτερη περίπτωση: Όλα τα παραπάνω, συν διαίρεση σήραγγας, περίπλεξη δεδομένων (obfuscation) και δυνατότητα σταθερής παράκαμψης των firewall.
Η διατήρηση της ασφάλειας σας σε δημόσια δίκτυα WiFi και η κρυπτογράφηση των δεδομένων σας είναι μια από τις πιο βασικές λειτουργίες ενός VPN.
Ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά ασφαλείας που αξιολογούμε είναι τα στάνταρ κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται. Το χαμηλότερο επίπεδο κρυπτογράφησης που θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα VPN είναι η κρυπτογράφηση AES 128-bit, αλλά τα περισσότερα VPN που εμείς σάς προτείνουμε χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση AES 256-bit, η οποία είναι η πιο ισχυρή που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Χρησιμοποιείται από κορυφαίους οργανισμούς ασφαλείας για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων και θα χρειάζονταν αρκετές ζωές για να παραβιαστεί, οπότε μπορεί να είστε βέβαιοι ότι είναι απολύτως ασφαλής.
Στη συνέχεια, το επόμενο χαρακτηριστικό που εξετάζουμε είναι τα πρωτόκολλα ασφαλείας που προσφέρει η κάθε υπηρεσία VPN. Αυτά τα πρωτόκολλα σάς δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξετε τον τρόπο κρυπτογράφησης της σύνδεσής σας και να καθορίσετε την ισορροπία μεταξύ της ταχύτητας και της ασφάλειας της σύνδεσής σας. Ένα VPN θα πρέπει να προσφέρει τα πρωτόκολλα OpenVPN (UDP/TCP), IKEv2 και WireGuard επειδή είναι τα πιο ασφαλή και οι πιο ασφαλείς επιλογές.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που δοκιμάζουμε είναι η προστασία από διαρροές DNS και IP, η οποία διασφαλίζει ότι το VPN σας δεν θα διαρρέει τα αιτήματά σας DNS και την πραγματική σας διεύθυνση IP. Εμείς χρησιμοποιούμε ένα ανεξάρτητο εργαλείο για να ελέγξουμε τις διαρροές, όπως το ipleak.net, ώστε να μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι τα VPN που ελέγχουμε είναι πραγματικά ασφαλή και δεν διαρρέουν τις διευθύνσεις ΙΡ ή DNS. Επίσης δοκιμάζουμε τη λειτουργία kill switch του κάθε VPN για να διαπιστώσουμε αν λειτουργεί με το να φορτώνουμε ιστοσελίδες όταν κάνουμε εναλλαγή διακομιστών. Αν η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί, τότε καταλαβαίνουμε ότι η λειτουργία kill switch κάνει τη δουλειά της. Αν ένα VPN διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω, τότε η βαθμολογία που θα του δώσουμε θα είναι υψηλή.
Άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας που λαμβάνουμε υπόψη μας είναι η διαίρεση σήραγγας και η περίπλεξη δεδομένων (obfuscation). Η περίπλεξη δεδομένων βοηθά στην παράκαμψη των firewall και της λογοκρισίας που υπάρχει στο διαδίκτυο. Όταν δοκιμάζουμε τη δυνατότητα ενός VPN να παρακάμπτει τα firewall, εμείς πηγαίνουμε σε ένα μέρος που ξέρουμε ότι λογοκρίνει ιστοτόπους (συνήθως ένα μέρος με δημόσιο δίκτυο WiFi, όπως, για παράδειγμα, μια βιβλιοθήκη) και από εκεί προσπαθούμε να μπούμε σε απαγορευμένους ιστότοπους χρησιμοποιώντας το VPN.
Κατ' ελάχιστον: Το VPN θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Netflix των ΗΠΑ και να κάνει streaming σε HD.
Η καλύτερη περίπτωση: Θα πρέπει να μπορεί να ξεμπλοκάρει χωρίς δυσκολία όλους τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους streaming και να κάνει streaming σε ποιότητα Ultra HD χωρίς κολλήματα.
Η δυνατότητα ενός VPN να παρακάμπτει τους γεωγραφικούς περιορισμούς έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση σε ιστότοπους streaming είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας όταν αξιολογούμε τα VPN. Οι συγγραφείς μας όχι μόνο δοκιμάζουν οι ίδιοι αυτά τα VPN και τις υπηρεσίες τους όταν γράφουν μια αξιολόγηση, αλλά εμείς διαθέτουμε μια ομάδα με αποκλειστικούς ελεγκτές οι οποίοι κάνουν δοκιμές δύο φορές την εβδομάδα σε δεκάδες υπηρεσίες streaming χρησιμοποιώντας δεκάδες VPN. Για παράδειγμα, προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο Netflix των ΗΠΑ, το Hulu και το HBO Max με σύνδεσή μας σε πολλούς διακομιστές στις ΗΠΑ και με καταγραφή των αποτελεσμάτων μας. Εκτός από τους διάφορους διακομιστές, δοκιμάζουμε και κάθε πρωτόκολλο, επειδή ορισμένοι διακομιστές λειτουργούν καλύτερα από άλλους στην παράκαμψη των γεωγραφικών περιορισμών.
Εκτός από το Netflix, το Hulu και το HBO Max, εμείς συχνά δοκιμάζουμε το Amazon Prime Video, το Disney+, το BBC iPlayer, το ESPN+, το ITV, το Peacock, και άλλα. Έχουμε αγοράσει συνδρομές σε όλες αυτές τις πλατφόρμες, ώστε να μπορούμε να τις δοκιμάζουμε συχνά. Μόλις έχουμε πρόσβαση στις πλατφόρμες, δοκιμάζουμε την ποιότητα του streaming που επιτρέπει το VPN. Αν μπορούμε να κάνουμε streaming σε HD σταθερά και χωρίς διακοπές, αυτό βελτιώνει τη βαθμολογία του VPN.
Κατ' ελάχιστον: Το VPN θα πρέπει να έχει μια εγγενή εφαρμογή που να είναι εύκολη στην εγκατάσταση και τη ρύθμιση.
Η καλύτερη περίπτωση: Όλα τα παραπάνω, συν ένα εύχρηστο περιβάλλον λειτουργίας που κάνει εύκολη την πλοήγηση.
Σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν τη χρήση μιας κακοσχεδιασμένης και δύσχρηστης εφαρμογής VPN, έτσι εμείς δοκιμάζουμε την κάθε εφαρμογή ξεχωριστά για να δούμε πόσο φιλική είναι προς τον χρήστη.
Το πρώτο πράγμα που δοκιμάζουμε είναι πόσο εύκολο είναι να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το VPN. Η ιδανική περίπτωση είναι το VPN να διαθέτει μια εγγενή εφαρμογή για όλα τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα και δεν θα πρέπει να παίρνει περισσότερο από μερικά λεπτά για να το εγκαταστήσετε και να συνδεθείτε. Αυτό το δοκιμάζουμε σε όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS, Android και iOS. Όμως, δοκιμάζουμε και πιο περίπλοκες εγκαταστάσεις, όπως, για παράδειγμα, σε οικιακά ρούτερ, σε Linux, σε συσκευές streaming όπως το Amazon FireStick και το Roku, σε κονσόλες παιχνιδιών και σε Smart TV.
Αν τύχει ποτέ να αντιμετωπίσουμε προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης και ενώ ανατρέχουμε στις online οδηγίες του VPN, τότε μάς δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρόβλημα για να δοκιμάσουμε την υπηρεσία υποστήριξης της εταιρείας, το πόσο καλή είναι στην εξυπηρέτηση των πελατών και αν οι εκπρόσωποι έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων. Επίσης, εγκαθιστούμε (ή επανεγκαθιστούμε) κάθε εφαρμογή VPN που αξιολογούμε με κάθε νέο άρθρο που γράφουμε, ώστε να είμαστε πάντα ενήμεροι για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού και οποιεσδήποτε τυχόν αλλαγές που έχουν γίνει κατά τη διαδικασία εγκατάστασης.
Το πιο σημαντικό είναι ότι λαμβάνουμε υπόψη μας τη συμβατότητα και την απόδοση του κάθε VPN ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα στο οποίο το χρησιμοποιείτε. Με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα ή οποιαδήποτε συσκευή είναι συμβατό το VPN, εμείς το δοκιμάζουμε!
Πλοηγούμαστε με προσοχή στη διάταξη της κάθε εφαρμογής και βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να βρείτε διακομιστές για να συνδεθείτε και να προσαρμόσετε ανάλογα τις ρυθμίσεις. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου ανάγκη για χειροκίνητη ρύθμιση και η αλλαγή ρυθμίσεων ή διακομιστών δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από μερικά κλικ.
Κατ' ελάχιστον: Το VPN θα πρέπει να διαθέτει μια βιβλιοθήκη με online πηγές πληροφόρησης και άμεση υποστήριξη μέσω email.
Η καλύτερη περίπτωση: Όλα τα παραπάνω, συν ζωντανή γραπτή συνομιλία 24/7 με προσωπικό που διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις.
Είναι πολύ πιθανόν να έρθει κάποια στιγμή που θα χρειαστείτε βοήθεια όταν χρησιμοποιείτε το VPN σας, οπότε η υποστήριξη θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη και οι εκπρόσωποι στην υπηρεσία υποστήριξης θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με το VPN και τη λειτουργία του. Πολύ συχνά, αυτές οι ομάδες υποστήριξης αποτελούνται από άτομα που απλά διαβάζουν ένα κείμενο (ή είναι ρομπότ). Οι καλύτερες εταιρείες VPN σάς φέρνουν σε επαφή με ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και κάποιες φορές ακόμη και με τους ίδιους τους προγραμματιστές του VPN.
Εμείς ξεκινάμε δοκιμάζοντας το σύστημα υποστήριξης μέσω email ή ticket (δελτίο αναφοράς προβλήματος) και πόσο χρόνο κάνουν οι εκπρόσωποι να απαντήσουν. Αν πάρουμε απάντηση μέσα σε 24 ώρες, τότε θεωρούμε ότι το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά. Μόλις λάβουμε μια απάντηση, τότε αξιολογούμε πόσο καλά απαντήθηκε το ερώτημά μας και αν ο τόνος τους είναι φιλικός και κατατοπιστικός.
Αλλά η υψηλότερη βαθμολογία πηγαίνει στα VPN που διαθέτουν ζωντανή γραπτή συνομιλία, ιδιαίτερα αν αυτή λειτουργεί 24/7. Εμείς συνήθως δοκιμάζουμε αυτή τη μέθοδο επικοινωνίας κάνοντας αρκετές ερωτήσεις και αξιολογώντας το χρόνο απάντησης και την ποιότητα των απαντήσεων.
Άλλοι παράγοντες που αναζητούμε είναι η σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερείς απαντήσεις σε συνηθισμένα ερωτήματα, εκπαιδευτικά βίντεο, οδηγούς εγκατάστασης, καθώς και άλλες online πηγές πληροφοριών. Όσο πιο ολοκληρωμένες είναι αυτές οι πηγές πληροφόρησης, τόσο το καλύτερο, επειδή αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν μόνοι τους κάποια προβλήματα χωρίς τη βοήθεια από την ομάδα υποστήριξης πελατών.
Κατ' ελάχιστον: Κάποιοι διακομιστές υποστηρίζουν την κίνηση P2P.
Η καλύτερη περίπτωση: Ειδικοί διακομιστές για P2P ή υποστήριξη για torrents σε ολόκληρο το δίκτυο διακομιστών της εταιρείας, καθώς επίσης γρήγορες ταχύτητες και επιπλέον λειτουργίες, όπως η προώθηση θύρας και η διαίρεση σήραγγας.
Αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο όταν δοκιμάζουμε τις δυνατότητες για χρήση torrents ενός VPN. Η ελάχιστη απαίτησή μας για ένα VPN είναι να προσφέρει τη δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων P2P στους διακομιστές του, έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε χρήση torrents όποτε θέλετε και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Όταν εμείς κατεβάζουμε ένα torrent, δίνουμε πάντα προσοχή στις ταχύτητες και πόσο χρόνο παίρνει το κατέβασμα με συνδεδεμένο το VPN σε σύγκριση με το χρόνο που χρειάζεται χωρίς να λειτουργεί το VPN. Αυτή η δοκιμή γίνεται τόσο σε τοπικούς όσο και σε μακρινούς διακομιστές.
Οι άλλοι παράγοντες που εξετάζουμε είναι η προστασία της ιδιωτικότητας και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, επειδή η χρήση torrents μπορεί να εκθέσει κάποια προσωπικά δεδομένα σας τα οποία αποκαλύπτουν την ταυτότητά σας. Σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η ισχυρή κρυπτογράφηση, η προστασία από διαρροές ΙΡ και η ύπαρξη λειτουργίας kill switch. Αν ένα VPN διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε παίρνει πολύ υψηλή βαθμολογία στη χρήση torrents.
Επίσης, εξετάζουμε όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση στη χρήση torrents, όπως η προώθηση θύρας και η διαίρεση σήραγγας. Όσο περισσότερα πρόσθετα χαρακτηριστικά προσφέρει ένα VPN που βελτιώνουν το κατέβασμα torrents, τόσο πιο υψηλή είναι και η βαθμολογία που παίρνει.
Το Εργαστήριο Ερευνών της vpnMentor συνεργάζεται με υπηρεσίες που ασχολούνται με το απόρρητο των δεδομένων, καθώς και με ομάδες απόκρισης σε έκτακτες ανάγκες υπολογιστών (CERTs) για τον εντοπισμό απειλών στον κυβερνοχώρο και την προστασία των δεδομένων των χρηστών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Επίσης, το 2019 ιδρύσαμε την αφιλοκερδή ομάδα μας για ανάλυση της κυβερνοασφάλειας με επικεφαλής τους παγκοσμίου φήμης αναλυτές Noah Rotem και Ran Locar. Από τότε, έχουμε ανακαλύψει και αναφέρει σοβαρές απειλές σχετικά με την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Με αυτήν την εργασία μας, έχουμε ήδη προστατέψει την ασφάλεια των δεδομένων για πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δουλειά που κάνει το εργαστήριο των ερευνών μας, επισκεφτείτε την ειδική σελίδα μας για τον τύπο.
95+
Αναφορές Κυβερνοασφάλειας που Έχουν Δημοσιευθεί
70+
Παραβιάσεις Εταιριών Ανακαλύφθηκαν
ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
Διαρροές Βρέθηκαν
We can reveal that Big Pharma giant Pfizer has been leaking the private medical data of 100s of pres...
vpnMentor's research team found a leak in Orvibo's user database. Our expert cybersecurity resear...
vpnMentor's research team has discovered a leak in a database regarding the prescription medication ...
Για ερωτήσεις από τον τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρακαλούμε μεταβείτε στην ειδική σελίδα μας για τον τύπο.
Για γενικές ερωτήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.