Εμείς βαθμολογούμε και κατατάσσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σάς παρουσιάζουμε με βάση αυστηρές δοκιμές και έρευνες, αλλά επίσης λαμβάνουμε υπόψη μας τα δικά σας σχόλια, καθώς και τις εμπορικές συμφωνίες μας με τους παρόχους. Αυτή η σελίδα περιέχει συνδέσμους συνεργατών.
Δήλωση:
Οι Αξιολογήσεις Μας

Η vpnMentor περιέχει αξιολογήσεις οι οποίες έχουν γραφτεί από συνεργάτες της κοινότητάς μας που είναι έμπειροι στις αξιολογήσεις. Επίσης, αυτές οι αξιολογήσεις λαμβάνουν υπόψη τους την ανεξάρτητη και επαγγελματική εξέταση και δοκιμή των προϊόντων ή των υπηρεσιών από τους συνεργάτες μας.

Ιδιοκτησία

H vpnMentor ιδρύθηκε το 2014 ως ένας ανεξάρτητος ιστότοπος ο οποίος αξιολογεί τις υπηρεσίες VPN και εξετάζει υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία του απορρήτου. Σήμερα, η ομάδα μας αποτελείται από εκατοντάδες ερευνητές, συγγραφείς και συντάκτες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και συνεχίζει να βοηθάει τους αναγνώστες στον αγώνα τους για την ελευθερία στο διαδίκτυο σε συνεργασία με την Kape Technologies PLC, η οποία επίσης έχει στην ιδιοκτησία της τα ακόλουθα προϊόντα: ExpressVPN, CyberGhost, ZenMate, Private Internet Access και Intego, για τα οποία μπορεί να υπάρχουν αξιολογήσεις σ’ αυτόν τον ιστότοπο.

Προμήθειες Συνεργατών Διαφήμιση

Η vpnMentor περιλαμβάνει αξιολογήσεις που ακολουθούν τα ηθικά στάνταρ αξιολόγησης τα οποία έχουμε υιοθετήσει. Αυτά τα στάνταρ απαιτούν ότι κάθε αξιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη της την ανεξάρτητη, έντιμη και επαγγελματική εξέταση του κάθε προϊόντος από τον ειδικό συνεργάτη μας. Ωστόσο, εμείς μπορεί να πάρουμε κάποια προμήθεια όταν ένας χρήστης ολοκληρώσει μια ενέργεια χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους που υπάρχουν στον ιστότοπό μας, χωρίς, όμως, να υπάρχει επιπρόσθετο κόστος για αυτόν. Επίσης, στις σελίδες με τα άρθρα και τις λίστες μας, εμείς βαθμολογούμε και κατατάσσουμε το κάθε προϊόν ή υπηρεσία με βάση ένα σύστημα που δίνει προτεραιότητα στη δοκιμή και την αξιολόγηση από τον συνεργάτη μας, αλλά λαμβάνουμε επίσης υπόψη μας τα σχόλια που παίρνουμε από τους αναγνώστες μας, καθώς και τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουμε με τις εταιρίες που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα.

Οδηγίες για τις Αξιολογήσεις

Οι αξιολογήσεις που δημοσιεύονται στη vpnMentor γράφονται από έμπειρους συνεργάτες μας οι οποίοι εξετάζουν τα προϊόντα σύμφωνα με τα δικά μας αυστηρά στάνταρ αξιολόγησης. Αυτά τα στάνταρ διασφαλίζουν ότι κάθε αξιολόγηση δίνει προτεραιότητα στην ανεξάρτητη, επαγγελματική και ειλικρινή εξέταση από τον συνεργάτη μας και λαμβάνει υπόψη της τις τεχνικές δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος σε συνδυασμό με την εμπορική του αξία για τους χρήστες. Οι βαθμολογίες που δημοσιεύουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους τις προμήθειες που λαμβάνουμε από τις συνεργαζόμενες εταιρίες όταν εσείς κάνετε μια αγορά μέσω των συνδέσμων που υπάρχουν στον ιστότοπό μας.

Τεστ Διαρροής για WebRTC & IP

Μάθετε αν το WebRTC διαρρέει την ΙΡ διεύθυνσή σας ή αν το VPN σας λειτουργεί σωστά χρησιμοποιώντας το εργαλείο μας για τεστ διαρροών.

Παρακαλούμε διαλέξτε την επιλογή:

Αυτό το εργαλείο εντοπίζει διαρροές WebRTC σε Chrome, Firefox, Brave, Opera και σε άλλα προγράμματα περιήγησης. Κάντε κλικ στο "Έλεγχος για Διαρροές WebRTC" για να δείτε αν το WebRTC διαρρέει τα δεδομένα σας.

Αυτό το εργαλείο εντοπίζει διαρροές WebRTC σε προγράμματα περιήγησης για κινητά

Απενεργοποιήστε το VPN και Κάντε Κλικ στο “Έναρξη Τεστ”

Ενεργοποιήστε το VPN σας και Κάντε Κλικ στο “Ολοκλήρωση Τεστ”

Έρχονται τα αποτελέσματα...

Εντοπίστηκε μέσω TCP IP

Αποτέλεσμα Τεστ Διαρροής WebRTC

Μια δημόσια διεύθυνση IP εκχωρείται από τον ISP σας (τον πάροχό σας σε υπηρεσίες διαδικτύου) και χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με συσκευές εκτός του δικτύου σας. Οι δημόσιες διευθύνσεις IP είναι πάντα ανιχνεύσιμες μέσω του TCP/IP.

Δημόσια Διεύθυνση IP (Εντοπίστηκε μέσω TCP IP)

VPN ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

Δεν Εντοπίστηκε

VPN ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

Δεν Εντοπίστηκε

Το ρούτερ σας εκχωρεί τοπικές διευθύνσεις IP στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας, πράγμα το οποίο επιτρέπει στις συσκευές του τοπικού σας δικτύου να επικοινωνούν.

Τοπική Διεύθυνση IP (Εντοπίστηκε μέσω WebRTC)

VPN ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

Δεν Εντοπίστηκε

VPN ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

Δεν Εντοπίστηκε

Μια δημόσια διεύθυνση IP εκχωρείται από τον ISP σας (τον πάροχό σας σε υπηρεσίες διαδικτύου) και χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με συσκευές εκτός του δικτύου σας. Το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί να εμφανίσει τη δημόσια διεύθυνσή σας IP αν οι ρυθμίσεις του WebRTC είναι ενεργοποιημένες.

Δημόσια Διεύθυνση IP (Εντοπίστηκε μέσω WebRTC)

VPN ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

Δεν Εντοπίστηκε

VPN ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

Δεν Εντοπίστηκε

Μια διεύθυνση IPv6 είναι μια νεότερη μορφή της δημόσιας διεύθυνσης IP. Εκχωρείται από τον ISP σας (τον πάροχό σας σε υπηρεσίες διαδικτύου) και είναι απαραίτητη για την επικοινωνία με συσκευές εκτός του τοπικού σας δικτύου.

Διεύθυνση IPv6 (Εντοπίστηκε μέσω WebRTC)

VPN ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

Δεν Εντοπίστηκε

VPN ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

Δεν Εντοπίστηκε

Κάμερα: Δεν Εντοπίστηκε
Αν η συσκευή σας έχει κάμερα, αυτή μπορεί να εντοπιστεί αν το WebRTC είναι ενεργοποιημένο.
Μικρόφωνο: Δεν Εντοπίστηκε
Αν η συσκευή σας έχει μικρόφωνο, αυτό μπορεί να εντοπιστεί αν το WebRTC είναι ενεργοποιημένο.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας;

Δημόσια Διεύθυνση IP (Εντοπίστηκε μέσω TCP IP)

Αυτή είναι η δημόσια ΙΡ διεύθυνσή σας που ανιχνεύθηκε μέσω του TCP/IP. Οι δημόσιες διευθύνσεις IP είναι πάντα ανιχνεύσιμες μέσω του TCP/IP, είτε πρόκειται για πραγματική διεύθυνση IP είτε για την ΙΡ ενός VPN. Μάθετε περισσότερα για το TCP/IP.

Τοπική Διεύθυνση IP (Εντοπίστηκε μέσω WebRTC)

Το εργαλείο μας δεν έχει ανιχνεύσει την τοπική σας διεύθυνση IP. Το WebRTC δεν εμφανίζει την τοπική σας διεύθυνση IP στους ιστότοπους που τη ζητούν. Μάθετε περισσότερα για με τις τοπικές διευθύνσεις IP.

Δημόσια Διεύθυνση IP (Εντοπίστηκε μέσω WebRTC)

Το εργαλείο μας δεν έχει ανιχνεύσει τη δημόσια διεύθυνση IP σας. Το WebRTC δεν εμφανίζει τη δημόσια διεύθυνση IP σας στους ιστότοπους που τη ζητούν. Μάθετε περισσότερα για τις δημόσιες διευθύνσεις IP.

Διεύθυνση IPv6 (Εντοπίστηκε μέσω WebRTC)

Το εργαλείο μας δεν έχει ανιχνεύσει την IPv6 διεύθυνσή σας. Το WebRTC δεν εμφανίζει την IPv6 διεύθυνσή σας στους ιστότοπους που τη ζητούν. Μάθετε περισσότερα για τις διευθύνσεις IPv6.

Συμβουλή: Πατήστε τα πλήκτρα CTRL+D για να προσθέσετε αυτήν τη σελίδα στους σελιδοδείκτες σας, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε γρήγορα τη σύνδεσή σας για τυχόν διαρροές πριν περιηγηθείτε στο διαδίκτυο.

Πώς Κάνουμε τις Δοκιμές για Διαρροές WebRTC & Διεύθυνσης IP

Το εργαλείο μας με το οποίο κάνουμε δοκιμές για διαρροές WebRTC και IP ανιχνεύει τα στοιχεία της διεύθυνσης ΙΡ τα οποία αποστέλλονται αυτόματα στη σελίδα μας μέσω του TCP/IP, καθώς και από το πρόγραμμα περιήγησής σας μέσω του WebRTC.

Τα δεδομένα σας: Το εργαλείο μας που κάνει τεστ δοκιμής για διαρροές WebRTC και IP δεν αποθηκεύει ούτε μοιράζεται με τρίτους οποιεσδήποτε πληροφορίες απαιτούνται για τη διεξαγωγή κάθε δοκιμής.

Μόλις το εργαλείο μας συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, θα αξιολογήσει άμεσα τα δεδομένα και θα επισημάνει τις τυχόν πιθανές διαρροές WebRTC ή VPN, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Διαρροές τοπικής διεύθυνσης IP (ανιχνεύονται μέσω του WebRTC)
  • Διαρροές της δημόσιας διεύθυνσης IP (ανιχνεύονται μέσω του TCP/IP)
  • Διαρροές δημόσιας διεύθυνσης ΙΡ (ανιχνεύονται μέσω του WebRTC)
  • Διαρροές διεύθυνσης IPv6 (ανιχνεύονται μέσω του WebRTC)

Επίσης, το εργαλείο μας κάνει σαρώσεις για κάμερες και μικρόφωνα συσκευών τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν μέσω του WebRTC.

Αν το εργαλείο μας δεν ανιχνεύσει καμία διαρροή, αυτό σημαίνει ότι είτε το VPN λειτουργεί σωστά ή ότι το WebRTC είναι απενεργοποιημένο και δεν μεταδίδει καμία πληροφορία.

Σημείωση: Το εργαλείο μας μπορεί να επισημάνει τη διεύθυνση IP του VPN σας ως πιθανή διαρροή, όμως αυτό δείχνει ότι η ιδιωτικότητά σας προστατεύεται και ότι το WebRTC δεν διαρρέει την πραγματική σας διεύθυνση IP.

Τι είναι το WebRTC;

Το Web Real Time Communication (WebRTC) είναι μια τεχνολογία η οποία προσφέρει άμεση ηλεκτρονική επικοινωνία ήχου και βίντεο ανάμεσα στα προγράμματα περιήγησης και των συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο, χωρίς να απαιτείται κάποιος ενδιάμεσος διακομιστής.

Επειδή το WebRTC δεν απαιτεί τη χρήση κάποιου ενδιάμεσου διακομιστή, επιτρέπει στις συσκευές να επικοινωνούν και να μοιράζονται δεδομένα μπρός-πίσω σε υψηλές ταχύτητες, προσφέροντας έτσι μια πιο ομαλή διαδικτυακή εμπειρία.

Οι συνηθισμένες χρήσεις του WebRTC περιλαμβάνουν βιντεοκλήσεις, ανταλλαγή αρχείων P2P ή φιλοξενία live streaming στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το WebRTC είναι ενσωματωμένο σχεδόν σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και δεν απαιτεί την εγκατάσταση εξωτερικών πρόσθετων (plugins). Όμως, για να λειτουργεί σωστά το WebRTC, θα πρέπει να μοιράζεται τα δεδομένα της συσκευής ανάμεσα στα προγράμματα περιήγησης των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων διευθύνσεων IP.

Το βασικό πρόβλημα με το WebRTC είναι ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα ενός χρήστη εκθέτοντας τα δεδομένα της συσκευής του, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής δημόσιας ΙΡ διεύθυνσής του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους να αναγνωρίσουν τον χρήστη.

Το WebRTC χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που ονομάζεται ICE (Interactive Connectivity Establishment) για να ανιχνεύσει τη διεύθυνση IP της συσκευής σας. Αν το WebRTC (χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ICE) μπορεί να ανιχνεύσει την πραγματική σας διεύθυνση IP μέσω της συσκευής σας, παρά το γεγονός ότι είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN, τότε η ιδιωτικότητά σας θα βρεθεί σε κίνδυνο.

Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους χρήστες που ανησυχούν ιδιαίτερα για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους, επειδή μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο να αναγνωριστεί η ταυτότητά τους και να εντοπιστούν.

Τι Είναι μια Διαρροή WebRTC;

Αν είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN αλλά ένας ιστότοπος μπορεί να ανιχνεύσει την πραγματική σας διεύθυνση IP μέσω του WebRTC, αυτό είναι γνωστό ως διαρροή WebRTC.

Οι διαρροές WebRTC μπορούν να συμβούν σχεδόν σε όλα τα προγράμματα περιήγησης, συμπεριλαμβανομένων του Chrome, του Firefox και άλλων. Αυτός το είδος διαρροής συχνά παραβλέπεται, αλλά αποτελεί σημαντική απειλή για την ιδιωτικότητά σας, αφού η πραγματική σας τοποθεσία θα εκτεθεί.

Οι ιστότοποι και οι πλατφόρμες (όπως οι υπηρεσίες συνομιλίας μέσω βίντεο) που χρησιμοποιεί το WebRTC υποβάλλουν αιτήματα για προβολή της δημόσιας διεύθυνσής σας IP μέσω του WebRTC. Αν δεν έχετε εφαρμόσει τη σωστή προστασία της ιδιωτικότητάς σας (όπως με ένα αξιόπιστο VPN), οι ιστότοποι θα μπορούν να δουν την πραγματική σας διεύθυνση IP και πιθανόν να σάς παρακολουθήσουν.

Μπορείτε να αποτρέψετε τις διαρροές WebRTC απενεργοποιώντας χειροκίνητα το WebRTC στο πρόγραμμα περιήγησής σας ή χρησιμοποιώντας ένα δοκιμασμένο VPN που μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία την πραγματική σας διεύθυνση IP με μια εικονική IP.

Η χειροκίνητη απενεργοποίηση του WebRTC μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με ορισμένους ιστότοπους, οπότε μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ξανά το WebRTC όταν είναι απαραίτητο και να το απενεργοποιήσετε όταν δεν θα το χρειάζεστε πια. Ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολο να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας χρησιμοποιώντας ένα VPN το οποίο σας προστατεύει πλήρως από διαρροές WebRTC.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι όλα τα VPN κατάλληλα εξοπλισμένα για να αποτρέπουν τις διαρροές WebRTC. Γι’ αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN που να προσφέρει πλήρη προστασία από διαρροές, όπως το ExpressVPN ή το CyberGhost.

Τι Είναι το TCP/IP?

Το TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) i είναι μια συλλογή πρωτοκόλλων που δίνει τη δυνατότητα στις συσκευές να επικοινωνούν και να μοιράζονται δεδομένα μέσω του Διαδικτύου — ουσιαστικά, το TCP/IP είναι αυτό που κάνει το διαδίκτυο να υπάρχει και να λειτουργεί έτσι όπως το ξέρουμε.

Το TCP/IP περιλαμβάνει πολλά τεχνικά επίπεδα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συλλογή δεδομένων σε μια συσκευή (γνωστή ως ενθυλάκωση), τη μετάδοση των δεδομένων από τη μια συσκευή στην άλλη μέσω του διαδικτύου και τη διασφάλιση ότι η συσκευή που λαμβάνει τα δεδομένα μπορεί να τα διαβάσει (κάτι που είναι γνωστό ως αποθυλάκωση).

Η διαδικασία αποστολής δεδομένων με χρήση του TCP/IP φαίνεται κάπως έτσι:

Για να μπορούν να λειτουργήσουν, όλοι οι ιστότοποι θα πρέπει να ανιχνεύουν τις δημόσιες διευθύνσεις IP μέσω του TCP/IP και αυτός είναι ο λόγος που ελέγχει για τυχόν διαρροές των δημοσίων διευθύνσεων IP — αν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας δείχνουν την ίδια διεύθυνση IP ακόμη και όταν το VPN σας είναι συνδεδεμένο, αυτό σημαίνει ότι η πραγματική σας διεύθυνση IP είναι εκτεθειμένη και ότι το VPN σας δεν λειτουργεί σωστά.

Εξήγηση των Τοπικών Διευθύνσεων ΙΡ σε Σύγκριση με τις Δημόσιες ΙΡ

Η τοπική σας διεύθυνση IP δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σάς εντοπίσουν, επειδή δεν είναι μοναδική. Ωστόσο, η δημόσια ΙΡ διεύθυνσή σας είναι μοναδική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώρισή σας.

Δείτε τις πιο σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις τοπικές και στις δημόσιες διευθύνσεις ΙΡ:

Οι τοπικές διευθύνσεις IP εκχωρούνται από το ρούτερ σας σε καθεμία από τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας, βοηθώντας έτσι το ρούτερ σας να επικοινωνεί με κάθε συσκευή και δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε κάθε συσκευή στο ίδιο δίκτυο να συνδεθεί (για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι συνδέετε το smartphone σας στον ασύρματο εκτυπωτή σας).

Επειδή οι τοπικές διευθύνσεις IP επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές, αυτός ο τύπος διαρροών δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ιδιωτικότητά σας. Τα ρούτερ συχνά εκχωρούν ξανά τις ίδιες τοπικές διευθύνσεις IP σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, επομένως, ακόμα κι αν η τοπική σας διεύθυνση IP διαρρεύσει, θα είναι και πάλι πολύ δύσκολο για κάποιον να βρει τα ίχνη σας.

Οι δημόσιες διευθύνσεις IP εκχωρούνται από τον ISP σας (τον πάροχό σας σε υπηρεσίες διαδικτύου) και χρησιμοποιούνται από άλλες συσκευές εκτός του δικτύου σας, έτσι ώστε να μπορούν να σάς αναγνωρίσουν. Στην πραγματικότητα, οι δημόσιες διευθύνσεις IP είναι σαν μια εικονική ταυτότητα η οποία συνδέεται με εσάς κατά τη διάρκεια όλων των διαδικτυακών σας δραστηριοτήτων και σάς δίνει τη δυνατότητα να στέλνετε και να λαμβάνετε πληροφορίες μέσω του διαδικτύου. Επειδή οι δημόσιες διευθύνσεις IP είναι μοναδικές για εσάς, μια διαρροή θα μπορούσε να αποκαλύψει την τοποθεσία σας ή άλλα προσωπικά δεδομένα σας.

VS.

Τι Είναι μια Διεύθυνση IPv4 & IPv6;

Μια διεύθυνση IPv4 (Internet Protocol version 4) είναι μια μοναδική διεύθυνση 32-bit που προσδιορίζει μια συσκευή μέσα σε ένα δίκτυο. Η διεύθυνση 32-bit αποτελείται από 4 αριθμούς, ανάμεσα στο 0 και το 255 και ο καθένας χωρίζεται από μια τελεία (για παράδειγμα: 112.234.56.78).

Στα πρώτα χρόνια του διαδικτύου, για να έχετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, έπρεπε να εισάγετε τη διεύθυνση IPv4 του. Όμως, τώρα πια χρησιμοποιούμε την Υπηρεσία Ονομάτων Domain (DNS) για να μεταφράσουμε το IPv4 του ιστότοπου σε λέξεις, επειδή αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το θυμόμαστε. Για παράδειγμα, το “172.66.43.25” μεταφράζεται σε "vpnmentor.com".

Ως εκ τούτου, το καινούργιο πρωτόκολλο IPv6 ήρθε να καλύψει τις ελλείψεις των διευθύνσεων IP που μπορούσε να προσφέρει το IPv4. Το IPv6 χρησιμοποιεί διευθύνσεις 128-bit που περιλαμβάνουν 8 σετ αλφαριθμητικών ψηφίων (δηλαδή αριθμούς και γράμματα) που χωρίζονται με άνω και κάτω τελείες. Με αυτό το σύστημα, ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών ψηφίων είναι πάρα πολύ μεγάλος — έτσι κάθε συσκευή μπορεί να έχει τη δική της διεύθυνση IPv6.

Επιπλέον, το IPv6 προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και λειτουργικότητα. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πιο προηγμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυτήν τη στιγμή, οι ταχύτητες είναι συγκρίσιμες ανάμεσα στο IPv6 και το IPv4, αλλά με συνεχείς βελτιστοποιήσεις, το IPv6 αναμένεται να είναι πιο γρήγορο.

Επιπλέον, το IPv6 είναι πιο αποτελεσματικό — για παράδειγμα, επιτρέπει τη διευθυνσιοδότηση πολλαπλής διανομής (multicast addressing) η οποία εξοικονομεί το εύρος ζώνης σας στέλνοντας πολυμέσα σε πολλούς προορισμούς ταυτόχρονα. Γι’ αυτούς τους λόγους, αντικαθιστά ενεργά το IPv4.

Ωστόσο, επειδή το IPv6 δεν έχει αντικαταστήσει πλήρως το IPv4 (μπορεί να πάρει ακόμα αρκετά χρόνια για να γίνει αυτό) και επειδή ορισμένα VPN δεν είναι πλήρως συμβατά με τις διευθύνσεις IPv6, η πραγματική σας διεύθυνση IPv6 μπορεί να διαρρεύσει αν το VPN σας δεν υποστηρίζει το IPv6 ή δεν αποτρέπει ενεργά τις διαρροές IPv6.

Τι Είναι μια Διαρροή IPv4 και IPv6;

Μια διαρροή IPv4 συμβαίνει όταν η πραγματική σας διεύθυνση IPv4 εκτίθεται, παρά το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένη σε VPN — είτε το VPN σας δεν έχει αντικαταστήσει σωστά την πραγματική σας διεύθυνση IPv4 με μια εικονική διεύθυνση IPv4 ή το WebRTC διαρρέει την πραγματική σας διεύθυνση IPv4.

Μια διαρροή IPv6 είναι παρόμοια, αλλά η διαρροή IPv6 μπορεί να οφείλεται στο ό,τι ο πάροχος του VPN δεν υποστηρίζει το IPv6, δεν αναγνωρίζει διευθύνσεις IPv6 ή δεν προσφέρει αποτελεσματική προστασία από διαρροή IPv6.

Όταν συνδέεστε στο VPN σας, αυτό θα πρέπει να κρύβει τη δημόσια ΙΡ διεύθυνσή σας όταν δρομολογεί την κίνησή σας μέσα από έναν από τους ιδιωτικούς διακομιστές του. Ωστόσο, αν δεν το κάνει, η πραγματική σας διεύθυνση IPv4 ή η IPv6 θα εκτεθεί.

Οι διαρροές IPv6 είναι πιο συχνές από τις διαρροές IPv4. Πολλά VPN δεν υποστηρίζουν το IPv6, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιστότοποι μπορούν να ανιχνεύσουν την πραγματική σας διεύθυνση IPv6, αν και το VPN σας έχει αλλάξει με επιτυχία τη διεύθυνσή σας IPv4. Γι' αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα VPN με προστασία από διαρροές IPv6 αν ο ISP σας (ο πάροχός σας σε υπηρεσίες διαδικτύου) υποστηρίζει το IPv6.

Τα κορυφαία VPN όπως το ExpressVPN και το Private Internet Access προσφέρουν ενσωματωμένη προστασία από διαρροές IPv6 και ως εκ τούτου μειώνουν το ρίσκο από διαρροές IPv6.

Πώς να Διορθώσετε και να Αποτρέψετε τις Διαρροές WebRTC & IP σε Όλες τις Συσκευές

Για να αποτρέψετε τις διαρροές WebRTC και IP, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το WebRTC στο πρόγραμμα περιήγησής σας ή να εγκαταστήσετε ένα VPN που να έχει προστασία από διαρροές. Ωστόσο, το WebRTC θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο στο πρόγραμμα περιήγησής σας για δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση της κάμερας και του μικροφώνου σας, όπως για παράδειγμα η συνομιλία μέσω βίντεο.

Μπορείτε πάντα να ενεργοποιήσετε το WebRTC προσωρινά για ορισμένες δραστηριότητες και μετά να το απενεργοποιήσετε για να αποτρέψετε μελλοντικές διαρροές.

Ωστόσο, η χρήση ενός VPN που έχει προστασία από διαρροές είναι ο πιο απλός τρόπος για να αποτρέψετε την έκθεση της πραγματικής σας διεύθυνσης IP. Αυτό θα σάς δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησής σας ως συνήθως και χωρίς να χρειάζεται να απενεργοποιήσετε χειροκίνητα το WebRTC. Επειδή το VPN αναδρομολογεί την κίνησή σας μέσα από μία από τις ιδιωτικές IP του, η δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο δεν θα ανιχνευθεί με αντίστροφη πορεία ώστε να οδηγήσει στην πραγματική σας δημόσια διεύθυνση IP.

Πώς να Διορθώσετε και να Αποτρέψετε τις Διαρροές WebRTC & IP στο PC ή το Mac σας

Απενεργοποιήστε το WebRTC στο Πρόγραμμα Περιήγησής σας

Κάθε πρόγραμμα περιήγησης έχει διαφορετική διαδικασία για την απενεργοποίηση του WebRTC. Ανάλογα με τη διαδικασία που εσείς χρησιμοποιείτε, ακολουθήστε τα κατάλληλα βήματα που θα δείτε παρακάτω για να απενεργοποιήσετε το WebRTC και να αποτρέψετε τη διαρροή της ΙΡ διεύθυνσής σας.

Πώς να Απενεργοποιήσετε το WebRTC στον Chrome:
  1. Πλοηγηθείτε στο διαδικτυακό κατάστημα του Google Chrome. Πληκτρολογήστε αυτήν τη διεύθυνση URL στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome: https://chrome.google.com/webstore
  2. Πάρτε το WebRTC Control. Στο πεδίο αναζήτησης σ’ αυτήν τη σελίδα, πληκτρολογήστε WebRTC Control. Η επέκταση του προγράμματος περιήγησης θα πρέπει να είναι το πρώτο αποτέλεσμα που θα δείτε — κάντε κλικ στο Add to Chrome (Προσθήκη στον Chrome) και μετά, κάντε κλικ στο Add Extension (Προσθήκη της Επέκτασης). Αυτό θα το χρειαστείτε για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το WebRTC
  3. Κάντε κλικ για απενεργοποίηση. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο επέκτασης στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης για να αλλάξετε τις επιλογές του. Δεν θα πρέπει να υπάρχει πια ένας μπλε κύκλος γύρω από το εικονίδιο επέκτασης όταν είναι απενεργοποιημένο.
Πώς να Απενεργοποιήσετε το WebRTC στο Microsoft Edge:
  1. Πλοηγηθείτε στις ρυθμίσεις του προγραμματιστή. Πληκτρολογήστε το "about:flags" στη γραμμή διευθύνσεων του Edge για να εντοπίσετε μια λίστα με τις ρυθμίσεις του προγραμματιστή.
  2. Κάντε κλικ στο κατάλληλο κουτάκι. Στο κάτω μέρος αυτής της λίστας υπάρχει ένα κουτάκι που λέει “Hide my local IP address over WebRTC connections” (Απόκρυψη της τοπικής διεύθυνσής μου ΙΡ στις συνδέσεις WebRTC). Από προεπιλογή, αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να είναι επιλεγμένο. Κάντε κλικ για να το τσεκάρετε, πράγμα που θα απενεργοποιήσει το WebRTC.
  3. Κάντε επανεκκίνηση του προγράμματος περιήγησής σας. Η αλλαγή θα αρχίσει να ισχύει μόλις το κάνετε αυτό.
Πώς να Απενεργοποιήσετε το WebRTC στον Firefox:
  1. Πληκτρολογήστε το "about:config" στη γραμμή διευθύνσεων. Μετά, κάντε κλικ στο κουμπί στη σελίδα με την προειδοποίηση όπου λέει “I accept the risk!” (Αποδέχομαι το ρίσκο). Αν κάνετε απλά αυτήν τη συγκεκριμένη αλλαγή, η απόδοση του προγράμματος περιήγησής σας δεν θα επηρεαστεί με κανέναν τρόπο. Αυτό θα πρέπει να σάς οδηγήσει σε μια σελίδα που μοιάζει με υπολογιστικό φύλλο.
  2. Ελέγξτε αν το WebRTC είναι ενεργοποιημένο. Πληκτρολογήστε "media.peerconnection.enabled" στο πλαίσιο αναζήτησης. Αυτός ο όρος θα πρέπει τώρα να είναι το μόνο πράγμα που εμφανίζεται στον ιστότοπο. Στη δεξιά πλευρά αυτής της σειράς, στην επικεφαλίδα Value (Τιμή), θα λέει "true" (αλήθεια) αν το WebRTC είναι ενεργοποιημένο.
  3. Απενεργοποιήστε το WebRTC. Για να το απενεργοποιήσετε, απλώς κάντε διπλό κλικ οπουδήποτε στη σειρά και αλλάξτε την τιμή σε false.
Πώς να Απενεργοποιήσετε το WebRTC στο Brave:
  1. Πηγαίνετε στο Settings (Ρυθμίσεις). Στο Settings, κάντε κλικ στο Advanced (Προηγμένες Ρυθμίσεις) και μετά κάντε κλικ στο Privacy and Security (Προστασία Ιδιωτικότητας και Ασφάλεια).
  2. Βρείτε τη ρύθμιση του WebRTC. Αυτό θα έχει την ονομασία WebRTC IP handling policy (πολιτική διαχείρισης της ΙΡ του WebRTC) και θα έχει ένα αντίστοιχο αναπτυσσόμενο μενού απ’ όπου μπορείτε να επιλέξετε.
  3. Επιλέξτε το Disable non-proxied UDP (Απενεργοποίηση του UDP χωρίς proxy). Αυτό θα αποτρέψει τη λειτουργία του WebRTC.
Πώς να Απενεργοποιήσετε το WebRTC στον Opera:
  1. Πηγαίνετε στο Settings (Ρυθμίσεις). Πληκτρολογήστε about:config και μετά πατήστε το enter. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Settings (Ρυθμίσεις) και στο Show advanced settings (Εμφάνιση Προηγμένων Ρυθμίσεων).
  2. Κάντε κλικ στο Privacy & Security (Προστασία της Ιδιωτικότητας και Ασφάλεια). Μετά, βρείτε εκεί που λέει “WebRTC”.
  3. Επιλέξτε το Disable non-proxied UDP (Απενεργοποίηση του UDP χωρίς proxy). Αυτό απενεργοποιεί το WebRTC. Στη συνέχεια, φροντίστε να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.
Πώς να Απενεργοποιήσετε το WebRTC στον Safari:
  1. Πηγαίνετε στις προτιμήσεις για προχωρημένους. Κάντε κλικ στον Safari στη γραμμή του μενού, μετά κάντε κλικ στο Preferences (Προτιμήσεις) και στη συνέχεια κάντε κλικ στην καρτέλα που λέει Advanced (αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στο καινούργιο παράθυρο που θα ανοίξει).
  2. Επιλέξτε το “Show Develop menu in menu bar” (Εμφάνιση του μενού ανάπτυξης στη γραμμή του μενού). Μόλις το επιλέξετε, κάντε κλικ στην επιλογή Develop (Ανάπτυξη) όταν εμφανιστεί στη γραμμή του μενού.
  3. Απενεργοποιήστε το WebRTC. Κάντε κλικ στο WebRTC από το αναπτυσσόμενο μενού και στη συνέχεια αφαιρέστε το τσεκ από το Enable Legacy WebRTC API.

Εγκαταστήστε ένα VPN με Eνσωματωμένη Προστασία από Διαρροές

Όταν χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο VPN με το PC ή το Mac σας, η πραγματική σας διεύθυνση IP αντικαθίσταται από μια εικονική διεύθυνση IP. Ως αποτέλεσμα, η πραγματική σας διεύθυνση IP και η τοποθεσία σας κρύβονται κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών σας δραστηριοτήτων (όπως περιήγηση, streaming και χρήση torrents).

Επιπλέον, η λειτουργία προστασίας από διαρροές που έχει το VPN σάς προσφέρει επιπλέον διασφάλιση ότι η πραγματική σας διεύθυνση IP δεν θα εκτεθεί.

Δείτε πώς να εγκαταστήσετε ένα VPN σε PC ή Mac:
  1. Κάντε εγγραφή σε έναν πάροχο VPN. Η κορυφαία μου επιλογή είναι το ExpressVPN για τα ισχυρά χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικότητας που διαθέτει. Μπορείτε ακόμα να το δοκιμάσετε στο PC ή το Mac σας χωρίς κανένα οικονομικό ρίσκο επειδή η εταιρία προσφέρει εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών.
  2. Εγκαταστήστε το VPN. Επισκεφθείτε τη σελίδα του VPN απ’ όπου μπορείτε να το κατεβάσετε για το PC ή το Mac σας. Κάντε κλικ στην κατάλληλη εφαρμογή για τη συσκευή σας και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες για να το εγκαταστήσετε. Η όλη διαδικασία εμένα μού πήρε λιγότερο από 3 λεπτά με το ExpressVPN.
  3. Συνδεθείτε και αποτρέψτε τις διαρροές. Απλά συνδέστε το VPN σε έναν διακομιστή της επιλογής σας και απολαύστε τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες χωρίς να ανησυχείτε για διαρροές WebRTC ή IP.

Προγραμματίστε Τακτικά Τεστ για Διαρροές ΙΡ

Ο προγραμματισμός τακτικών τεστ διαρροής ΙΡ θα σάς πει πόσο καλά προστατεύεται η ιδιωτικότητά σας από το VPN. Μπορείτε να επισκέπτεστε αυτό το εργαλείο ξανά και ξανά κάθε φορά που συνδέεστε στο VPN σας για να είστε βέβαιοι ότι η σύνδεσή σας είναι ασφαλής — θα σάς πάρει μόνο λίγα δευτερόλεπτα να κάνετε το τεστ, αλλά η βεβαιότητα που θα έχετε μετά απ’ αυτό, αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Επίσης, εγώ σάς προτείνω να βάλετε μια υπενθύμιση για να κάνετε ένα εβδομαδιαίο τεστ διαρροής για να ξέρετε αν το VPN σας σάς προστατεύει πλήρως.

Πώς να Διορθώσετε και να Αποτρέψετε Διαρροές WebRTC & IP στο iPhone ή το iPad σας

Αν και δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε χειροκίνητα το WebRTC στις πιο ενημερωμένες εκδόσεις του iOS, μπορείτε όμως να προστατεύσετε την πραγματική σας διεύθυνση IP ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Εγκαταστήστε ένα VPN με Ενσωματωμένη Προστασία από Διαρροές

Η χρήση ενός VPN για iOS σας προστατεύει από διαρροές επειδή αναδρομολογεί τα δεδομένα σας μέσα από τις ιδιωτικές IP του. Εν τω μεταξύ, η πραγματική σας διεύθυνση IP και η τοποθεσία σας προστατεύονται από τη λειτουργία προστασίας από διαρροές που διαθέτει το VPN. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα εκτεθείτε σε ιστότοπους, σε αδιάκριτα βλέμματα ή στους απατεώνες του κυβερνοχώρου.

Η πρώτη μου πρόταση για ένα VPN που θα σάς προστατεύει από διαρροές είναι το ExpressVPN. Προσφέρει μια εφαρμογή για iOS η οποία είναι φιλική προς το χρήστη και διαθέτει ένα ελαφρύ ιδιόκτητο πρωτόκολλο, το Lightway, το οποίο είναι ιδανικό για κινητά και τάμπλετ.

Το CyberGhost είναι μια ακόμη ασφαλής επιλογή VPN για iOS — όλα τα τεστ διαρροής που έχω κάνει έχουν αποδείξει ότι κρύβει αποτελεσματικά την ΙΡ σας. Η εφαρμογή του για iOS είναι εύκολη στην εγκατάσταση και τη χρήση. Επιπλέον, διαθέτει τους ιδιόκτητους διακομιστές NoSpy, οι οποίοι βρίσκονται στη Ρουμανία – μια χώρα φιλική προς την προστασία της ιδιωτικότητας. Αυτοί οι διακομιστές είναι προσβάσιμοι μόνο από τους υπαλλήλους της CyberGhost έτσι ώστε να αποτρέπεται η παρέμβαση τρίτων.

Δείτε πώς να εγκαταστήσετε το VPN σε iOS:
  1. Κάνετε την εγγραφή σας. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του CyberGhost, επιλέξτε ένα πακέτο και δημιουργήστε τον λογαριασμό σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε το VPN σε iOS για 45 ημέρες χρησιμοποιώντας την εγγύηση επιστροφής χρημάτων που προσφέρει η εταιρία (αν εγγραφείτε στο μακροχρόνιο πακέτο της).
  2. Εγκαταστήστε το VPN. Βρείτε την εφαρμογή για iOS στη σελίδα απ’ όπου μπορείτε να κατεβάσετε τις εφαρμογές για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση.
  3. Συνδεθείτε για να αποτρέψετε τις διαρροές. Ανοίξτε την εφαρμογή του VPN και επιλέξτε έναν διακομιστή για να συνδεθείτε. Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, να κάνετε streaming, να κατεβάσετε torrents, και πολλά άλλα, με τη βεβαιότητα ότι η ΙΡ σας δεν θα διαρρεύσει.

Προγραμματίστε Τακτικά Τεστ Διαρροής ΙΡ

Η ρύθμιση για τακτικά τεστ διαρροής ΙΡ θα σάς λέει πόσο καλά προστατεύεται η ιδιωτικότητά σας από το VPN σας. Μπορείτε να προσθέσετε αυτήν τη σελίδα στους σελιδοδείκτες σας στην εφαρμογή του προγράμματος περιήγησης σας ώστε να κάνετε ένα καθημερινό τεστ για να είστε βέβαιοι ότι η σύνδεσή σας στο VPN είναι ασφαλής.

Ακόμα και τα εβδομαδιαία τεστ διαρροής θα σάς δίνουν μια αξιοπρεπή ιδέα για το πόσο καλά σάς προστατεύει το VPN σας.

Πώς να Διορθώσετε και να Αποτρέψετε Διαρροές WebRTC & IP στην Android Συσκευή σας

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η χειροκίνητη απενεργοποίηση του WebRTC σε μια συσκευή Android, όμως μπορείτε και πάλι να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε τη διαρροή της πραγματικής σας διεύθυνσης IP.

Εγκαταστήστε ένα VPN με Ενσωματωμένη Προστασία από Διαρροές

Μπορείτε να προστατέψετε την Android συσκευή σας από διαρροές δρομολογώντας την κίνησή σας μέσω ενός VPN που προσφέρει προστασία από διαρροές. Αυτό διασφαλίζει ότι η πραγματική σας διεύθυνση ΙΡ και η τοποθεσία σας θα παραμείνουν κρυμμένες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σας στο διαδίκτυο.

Δύο πολύ ασφαλή VPN για Android είναι το ExpressVPN και το Private Internet Access (PIA). Το ExpressVPN προσφέρει το πρωτόκολλο Lightway το οποίο είναι φιλικό προς τα κινητά, εξαιρετικά γρήγορο και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε Android. Από την άλλη πλευρά, το PIA προσφέρει μια εύχρηστη εφαρμογή για Android η οποία δίνει τη δυνατότητα να εξατομικεύσετε τις λειτουργίες της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικότητάς σας. Επιπλέον, η εταιρία διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο διακομιστών — οπότε θα έχετε πάντα πρόσβαση σε γρήγορες και ασφαλείς συνδέσεις.

Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το PIA σε Android:
  1. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό. Πηγαίνετε στην αρχική σελίδα του PIA, επιλέξτε ένα πακέτο και ακολουθήστε τις οδηγίες για να κάνετε την εγγραφή σας. Το PIA σάς δίνει 30 ημέρες για να το δοκιμάσετε στο Android σας με την εγγύηση επιστροφής χρημάτων που προσφέρει η εταιρία.
  2. Κατεβάστε την εφαρμογή. Επιλέξτε την εφαρμογή για συσκευές Android από τη σελίδα με τις εφαρμογές του PIA που μπορείτε να κατεβάσετε και ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης. Αυτό θα σάς πάρει μόνο λίγα λεπτά.
  3. Συνδεθείτε και αποτρέψτε τις διαρροές. Επιλέξτε διακομιστή και ενεργοποιήστε το VPN για να αποτρέψετε τις διαρροές WebRTC και IP κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών σας δραστηριοτήτων.

Προγραμματίστε Τακτικά Τεστ Διαρροής ΙΡ

Η ρύθμιση για τακτικά τεστ διαρροής ΙΡ θα σάς λέει πόσο καλά προστατεύεται η ιδιωτικότητά σας από το VPN σας. Μπορείτε να προσθέσετε αυτήν τη σελίδα στους σελιδοδείκτες σας στην εφαρμογή του προγράμματος περιήγησης του Android σας και προγραμματίστε ένα καθημερινό τεστ για να είστε βέβαιοι ότι η σύνδεσή σας στο VPN είναι ασφαλής.

Επίσης, τα εβδομαδιαία τεστ διαρροής θα σάς δώσουν μια πολύ καλή ιδέα για το πόσο αποτελεσματικό είναι το VPN σας στην προστασία της ιδιωτικότητάς σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς μπορώ να ξέρω αν η διεύθυνσή μου ΙΡ έχει διαρρεύσει;

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μάθετε αν η δημόσια ΙΡ διεύθυνσή σας διαρρέει είναι να κάνετε ένα τεστ διαρροής ΙΡ.

Το εργαλείο για τεστ διαρροών της vpnMentor αναζητά διαρροές τόσο στο WebRTC όσο και στο VPN, ενώ θα σάς ειδοποιήσει αν ανιχνεύσει οποιαδήποτε διαρροή στην τοπική, τη δημόσια ή την διεύθυνση IPv6.

Τι είναι το WebRTC και πόσο ασφαλές είναι;

Το WebRTC είναι μια λειτουργία ενσωματωμένη στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης που επιτρέπει στη συσκευή σας να επικοινωνεί με άλλες συσκευές χωρίς την ανάγκη κάποιου ενδιάμεσου διακομιστή.

Πρόκειται για μια απολύτως νόμιμη λειτουργία που έχει πολλές χρήσεις, όπως βιντεοκλήσεις και live streaming στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για να λειτουργήσει το WebRTC, απαιτείται πρόσβαση σε λεπτομερείες πληροφορίες — συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής σας διεύθυνσης ΙΡ και τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιείτε.

Αν και το WebRTC δεν είναι κακόβουλο, ο όγκος των δεδομένων στα οποία έχει πρόσβαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά σας, ειδικά αν χρησιμοποιείτε VPN. Μια ευπάθεια στο λογισμικό μπορεί να είναι η αιτία που το WebRTC θα διαρρεύσει την πραγματική σας διεύθυνση IP, ακόμη και αν είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό για τους χρήστες που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους testνα κάνουν τεστ για διαρροές WebRTC πριν την περιήγησή τους στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει να απενεργοποιήσω το WebRTC στο πρόγραμμα περιήγησής μου;

Εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας. Το WebRTC είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο σάς δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνείτε με φίλους ή άλλους χρήστες μέσω φωνητικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων, να δημοσιεύετε ζωντανό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πολλά άλλα

Όμως, αν δεν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας για αυτούς τους τύπους επικοινωνίας, η απενεργοποίηση του WebRTC μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περιττών διαρροών IP. Επιπλέον, μπορείτε πάντα να το ενεργοποιήσετε όποτε θέλετε — απλώς θυμηθείτε να το απενεργοποιήσετε μετά τη χρήση για να εξασφαλίσετε την προστασία σας.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις διαρροές WebRTC και διεύθυνσης IP;

Η ευκολότερη μέθοδος για να αποτρέψετε τις διαρροές WebRTC και διεύθυνσης IP είναι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN με αξιόπιστη προστασία από διαρροές.

Επειδή ένα VPN προστατεύει τα προσωπικά σας δεδομένα και την τοποθεσία σας, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησής σας με ενεργοποιημένο το WebRTC χωρίς περιορισμούς. Απλά βεβαιωθείτε ότι θα περάσετε το VPN σας από τεστ διαρροής για να είστε βέβαιοι ότι κρύβει πραγματικά την ΙΡ σας και εμποδίζει κάθε διαρροή WebRTC.

Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε χειροκίνητα το WebRTC είτε εγκαθιστώντας μια επέκταση απενεργοποίησης WebRTC από κάποιον τρίτο είτε απενεργοποιώντας χειροκίνητα το WebRTC από τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας. Όμως, η απενεργοποίηση του WebRTC μπορεί να προκαλέσει τη μη σωστή λειτουργία ορισμένων ιστοτόπων και διαδικτυακών υπηρεσιών.

Ο προγραμματισμός των τεστ διαρροής είναι χρήσιμος για να βλέπετε αν η πραγματική σας διεύθυνση IP είναι εκτεθειμένη. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ διαρροής για να βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας είναι ασφαλής πριν ξεκινήσετε την περιήγησή σας στο διαδίκτυο.

Πώς μπορώ να σταματήσω τις διαρροές WebRTC και IP στον Chrome;

Θα χρειαστεί να προσθέσετε μια επέκταση απενεργοποίησης του Chrome WebRTC, όπως το WebRTC Control. Χρησιμοποιώντας την επέκταση, θα μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το WebRTC στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Όμως, μπορείτε επίσης να σταματήσετε τις διαρροές WebRTC στον Chrome χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο VPN, το οποίο αλλάζει την πραγματική σας διεύθυνση ΙΡ με μία εικονική ΙΡ, σταματώντας έτσι τη διαρροή της κανονικής σας ΙΡ και της πραγματικής τοποθεσίας σας.

Μπορούν να συμβούν διαρροές WebRTC σε συσκευές Android και iOS;

Δυστυχώς, ναι — οι διαρροές WebRTC μπορούν να συμβούν σε Android, iOS και οποιαδήποτε άλλη κινητή συσκευή. Τόσο τα Android όσο και τα iOS έχουν προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούν το WebRTC (Chrome και Safari).

Επίσης, δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε το WebRTC σε συσκευές Android ή iOS, όπως μπορείτε σε PC και Mac. Όμως μπορείτε να προστατέψετε την πραγματική σας διεύθυνση ΙΡ εγκαθιστώντας μια εφαρμογή VPN — ένα VPN θα αντικαταστήσει την πραγματική σας δημόσια διεύθυνση IP με μία εικονική διεύθυνση ΙΡ, έτσι ώστε οι διάφοροι ιστότοποι να μην έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πραγματική σας διεύθυνση ΙΡ.

Εμείς βαθμολογούμε και κατατάσσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σάς παρουσιάζουμε με βάση αυστηρές δοκιμές και έρευνες, αλλά επίσης λαμβάνουμε υπόψη μας τα δικά σας σχόλια, καθώς και τις εμπορικές συμφωνίες μας με τους παρόχους. Αυτή η σελίδα περιέχει συνδέσμους συνεργατών.