Report: Major Pharmaceutical Company Exposes Private Data of US Prescription Drug Users
We can reveal that Big Pharma giant Pfizer has been leaking the private medical data of 100s of pres...
Yhteisömme sai alkunsa melko luontevasti – perustimme vpnMentorin vuonna 2014 auttaaksemme ihmisiä suojaamaan yksityisyyttään internetissä.
Viranomaiset ja yritykset ympäri maailmaa pyrkivät seuraamaan toimintaamme internetissä yhä tiiviimmin ja tarkemmin, ja tämä luonnollisesti huolestuttaa monia yksityisyydestään välittäviä ihmisiä.
263 hengen kokoinen joukko tietoturvatutkijoita, sisällöntuottajia ja toimittajia, jotka kaikki tekevät työtään sinun vapautesi turvaamiseksi internetissä.
Yli 20 maassa ympäri maailmaa.
-
Meille on tärkeää, etteivät arvostelumme heijastele vain asiantuntijan näkemystä, vaan että niissä näkyy etenkin tavallisen käyttäjän kokemuksia. Suoritamme säännöllisesti jatkotestejä, joiden myötä voimme tuottaa tarkkoja ja ajantasaisia VPN-arvosteluita ja oppaita – 29 eri kielelle käännettynä.
Internetin vapautta edustaessamme olemme luoneet myös ilmaisia työkaluja, joilla kuka tahansa voi tarkistaa oman tietoturvansa tason. Kaikkea toimintaamme ohjaa halu olla luotettava lähde parhaiden VPN-yhteyksien valintaan, jotta sinä saat mahdollisuuden käyttää internetiä turvallisesti ja omilla ehdoillasi.
Toimintaamme vpnMentorilla ohjaa pyrkimys tuottaa arvoa rehellisyyden, läpinäkyvyyden ja ahkeruuden kautta. Esimerkiksi VPN-yhteyksien testeissä ja arvosteluissa tämä näkyy siten, että asiantuntijamme testaa palvelut henkilökohtaisesti, omin käsin. Pyrimme kirjoittamaan arvostelut paitsi totuudenmukaisiksi, myös mahdollisimman helposti luettaviksi.
Maksamme testaamistamme VPN-palveluista saman hinnan kuin kuka tahansa käyttäjä maksaisi, jotta voimme kirjoittaa arvostelut aidosti tavallisen käyttäjän näkökulmasta. Tärkeysjärjestyksessä lukija on aina ensimmäisenä, ja haluammekin tuottaa lukijalle objektiivista ja puolueetonta tietoa. Emme vastaanota yhtiöiltä minkäänlaisia lahjoituksia, joiden tarkoituksena on taivutella meidät kirjoittamaan palveluista positiivisemmin, vääristämään totuutta tai jättämään puutteita huomiotta.
Ylläpidämme toimintaamme kumppanuuspalkkioiden avulla. Jos klikkaat linkkiämme ja tilaat sen kautta VPN-palvelun, saamme palkkioksi pienen osuuden myyntihinnasta – tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä. Tämä ei myöskään vaikuta arvosteluidemme sisältöön – julkaisemme testiemme tulokset puolueettomasti ja läpinäkyvästi, emmekä säädä arvostelujen lopputulosta maksua vastaan. Suosittelemme vain sellaisia VPN-palveluita, joita itsekin voisimme käyttää (ja käytämmekin).
Asiantuntijamme testaavat parhaita VPN-palveluita jatkuvasti nopeuden, turvallisuuden ja toimintavarmuuden näkökulmista, ylläpitäen top-listaa testeissä menestyvistä VPN-suosikeista. Tällä listalla huomioidaan lukijoidemme palautteet kyseisistä VPN-palveluista, sekä myös omat sopimuksemme palveluntarjoajien kanssa. Toimittajamme tukeutuvat näihin top-listoihin tehdessään erilaisia artikkeleita VPN-palveluista, mutta heillä on kuitenkin vapaus (ja velvollisuus) tehdä myös muutoksia listojen rakenteeseen. Toimittajamme tutkivat palveluita erilaisiin käyttötarkoituksiin, tehden suosituksia juuri tietynlaisille VPN-käyttäjille.
Lopullinen tavoitteemme on auttaa sinua saavuttamaan ansaitsemasi yksityisyys, turvallisuus ja vapaus internetissä.
Alta näet kaikki kriteerit, joita käytämme VPN-yhteyksien testaamiseen, tutkimiseen, analysointiin ja mittaamiseen. VPN-alan johtavana auktoriteettina pyrimme jatkuvasti parantamaan luottamusta ja vuoropuhelua kuluttajan ja toimialan välillä. Asiantuntijamme ovat julkaisseet tuhansia aitoihin käyttötapauksiin perustuvia arvosteluja, joiden taustalla on aina huolellinen tutkimus, testaus ja pohjatyö.
Vähimmäisvaatimus: VPN-yhtiön ei pidä koskaan säilyttää sellaista tietoa, josta käyttäjän henkilöllisyys voidaan selvittää.
Ihannetilanne: Puolueettoman tahon vahvistama ei lokeja -käytäntö.
Lähestulkoon jokainen VPN-palvelu väittää suojaavansa käyttäjän dataa, toimintaa ja henkilöllisyyttä. Tällaiset puheet eivät kuitenkaan merkitse yksinään mitään, vaan asiantuntijamme selvittävät aina, mitä taustalla oikeasti tapahtuu. Arvioimme VPN-yhtiöiden väitteiden totuudenmukaisuuden tutkimalla aina ensin läpi virallisen tietosuojaselosteen.
Jokaisen VPN-palvelun täytyy kerätä ainakin jonkinlaista käyttäjätietoa, kuten päivän aikana kertyneen tiedonsiirron määrän ja yhteyksien aikaleimojen lukumäärän. Tällaisista tiedoista ei ole vaaraa yksityisyydelle. Mikäli tietosuojaselosteessa kuitenkin mainitaan esimerkiksi IP-osoitteen tai sivuhistorian tallennus, pitäisi hälytyskellojen soida kovempaa. Mikäli arvostelemamme VPN-palvelu säilyttää henkilöön yhdistettävissä olevia tietoja (tai tietosuojakäytäntö on muotoiltu tarpeettoman vaikeaselkoiseksi), tämä näkyy lopullisessa arvosanassa miinuspisteinä.
Lisäksi otamme huomioon VPN-yhtiön historian, omistajat ja pääkonttorin sijainnin. Mikäli historiasta löytyy jonkinlaisia selkkauksia tai pääkonttori sijaitsee 14 Eyes -jäsenmaassa, arvosana laskee.
Puolueettoman osapuolen suorittama tietosuojakäytäntöjen tarkastus puolestaan on äärimmäisen positiivinen asia, koska silloin yksityisyydensuojasta saadaan lopullinen varmuus. Ilman yhteyslokeja toimiva VPN-yhtiö on muita luotettavampi, koska arkaluontoisia tietoja ei voi jäädä mihinkään talteen. Mikäli jokin puolueeton taho pystyy vahvistamaan tällaisen ei lokeja -käytännön, VPN-yhtiön saama arvosana paranee. Käytännössä tarkastaja katsoo, tallentavatko VPN-yhtiön palvelimet käyttäjätietoja, ja onko kyseisiä tietoja luovutettu kolmansille osapuolille.
Vähimmäisvaatimus: VPN-yhteyden pitäisi riittää HD-suoratoistoon ilman pätkimistä (nopeuden tulee olla vähintään 5 Mbps).
Ihannetilanne: Lyhyillä välimatkoilla nopeus laskee korkeintaan 10%, kaukana sijaitsevilla palvelimilla korkeintaan 40%.
Nopea yhteys on ensiarvoisen tärkeää käyttömukavuuden kannalta. Tämä koskee erityisesti suoratoistoa, tiedostojen latausta ja online-pelaamista. Suoritamme nopeustestit aina manuaalisesti.
Ennen VPN-yhteyden käynnistämistä mittaamme vertailukohdaksi nopeuden ilman VPN:ää. Sitten käynnistämme VPN-yhteyden ja testaamme palvelimia eri puolilta maailmaa. Suoritamme testejä useina eri kellonaikoina. Tällä tavoin saamme mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan VPN-yhteyden nopeudesta.
Nopeustestissä arvioimme latausnopeuden, lähetysnopeuden ja viiveen. Latausnopeus kertoo sen, kuinka nopeasti data liikkuu videon suoratoistossa ja tiedostojen latauksissa. Lähetysnopeus kertoo yhteyden nopeudesta esimerkiksi silloin, kun videoita ladataan internetiin tai sähköposteja lähetetään vastaanottajalle. Viive kertoo yhteyden responsiivisuudesta ja siitä, kuinka kauan tiedonsiirron matkassa kestää.
Kun olemme keränneet kaiken nopeusdatan, laskemme prosentuaalisen eron suojaamattoman yhteyden ja VPN-yhteyden välillä erilaisia palvelinsijainteja käyttäen. VPN-yhteyden nopeus voi vaihdella (sijainnin, kellonajan, datarajoitusten, jne. mukaan), joten prosentuaalisella luvulla on selkeämpää tutkia, minkä verran VPN voi vaikuttaa normaalin yhteytesi nopeuteen. Tavallisesti VPN hieman hidastaa yhteyttä, koska tieto salataan ja se kulkee pidemmän matkan, joten pienempi prosentuaalinen hidastuminen on parempi tulos.
VPN-yhteyden ei pitäisi hidastaa yhteyttä yli 20%, mikäli käytössä on lähellä sijaitseva VPN-palvelin, tai yli 40% mikäli käytössä on kaukana sijaitseva palvelin. Tällöin voit nauttia sulavasta HD-suoratoistosta. Näihin raja-arvoihin osuva testitulos parantaa lopullista arvosanaa.
Vähimmäisvaatimus: Armeijatason salaus, kill switch, DNS/IP-vuotosuojaus ja useita turvaprotokollia.
Ihannetilanne: Kaikki ylläolevat ja lisäksi jaettu tunnelointi, obfuskointi sekä kyky ohittaa palomuurit.
Yksi VPN-yhteyden tärkeimpiä tehtäviä on pitää sinut turvassa julkisissa WiFi-verkoissa ja suojata data vahvalla salauksella.
Ensimmäisenä tarkistamme yhteyden käyttämät turvastandardit. Vähimmillään VPN-yhteydessä pitäisi olla 128-bittinen AES-salaus, mutta yleensä suosittelemme 256-bittistä salausta, mikä on vahvin mahdollinen. Samanlaista salausta käyttää monet tietoturvayhtiöt, ja sen avaamiseen kuluisi satoja vuosia. Voit siis olla varma, että tietosi pysyvät turvassa.
Seuraavaksi tarkastelemme turvaprotokollia. Protokollat määräävät se, kuinka yhteys salataan ja minkä verran nopeutta uhrataan tietoturvan vuoksi. Vaihtoehtoisina protokollina pitäisi olla vähintään OpenVPN (UDP/TCP), IKEv2 ja WireGuard, koska nämä ovat nopeimmat ja turvallisimmat protokollat.
Lisäksi tärkeää on testata DNS/IP-vuotosuojaus, mikä varmistaa ettei VPN-yhteys huomaamatta vuoda DNS-pyyntöjä ja IP-osoitteita avoimeen verkkoon. Käytämme testissä jotakin puolueetonta vuototestityökalua, kuten ipleak.net, varmistaaksemme että VPN on oikeasti turvallinen käyttää, eikä se paljasta IP- tai DNS-osoitetta. Testaamme myös VPN:ään sisältyvän kill switch -toiminnon vaihtamalla palvelinta samalla, kun verkkosivuja latautuu selaimeen. Mikäli verkkosivu ei lataudu loppuun asti, kill switch toimii oikein. Jos VPN:stä löytyy kaikki edellä luetellut ominaisuudet, se saa hyvän arvosanan.
Muita huomionarvoisia turvaominaisuuksia on jaettu tunnelointi sekä obfuskointi. Yhteyden obfuskointi auttaa ohittamaan palomuureja ja verkon sensuuria. Kun testaamme VPN-yhteyden kykyä ohittaa palomuurit, menemme sellaiseen paikkaan, jonka tiedetään rajoittavan joitakin verkkosivuja (esimerkiksi julkisen kirjaston WiFi-verkko) ja kokeilemme käyttää estettyjä sivustoja.
Vähimmäisvaatimus: VPN-yhteydellä pitäisi päästä Netflixin US-versioon ja suoratoistaa HD-videota.
Ihannetilanne: Yhteys ohittaa rajoitukset kaikista suoratoistopalveluista ja pystyy suoratoistamaan Ultra HD -videota.
VPN-yhteyden kyky ohittaa alueelliset rajoitukset ja päästä sisään suoratoistopalveluihin on tärkeä osatekijä arvosteluissamme. Arvostelua kirjoittaessaan toimittajamme testaa VPN-yhteyden omin käsin, mutta tämän lisäksi erillinen testiryhmämme käy kaksi kertaa viikossa läpi kaikki VPN-palvelut, testaten niitä kymmenissä eri suoratoistopalveluissa. Testissä saatamme esimerkiksi kokeilla Netflixiä, Hulua ja HBO Maxia usealla eri palvelimella Yhdysvalloissa. Kokeilemme jokaisella palvelimella myös useaa eri yhteysprotokollaa, koska niidenkin välillä voi olla suuria eroja.
Netflixin, Hulun ja HBO Maxin lisäksi testaamme säännöllisesti myös Amazon Prime Videon, Disney Plussan, BBC iPlayerin, ESPN Plussan, Peacockin ja muita suosittuja palveluita. Jos pääsemme VPN-yhteydellä sisään suoratoistopalveluun, testaamme videon laadun. Mikäli voimme suoratoistaa HD-videota ilman häiriöitä, VPN-palvelun pisteytys paranee.
Vähimmäisvaatimus: VPN-palvelulla pitäisi olla oma sovelluksensa, jonka voi asentaa helposti.
Ihannetilanne: Ylläolevan lisäksi myös sovelluksen ulkoasu on selkeä ja helposti navigoitavissa.
Kukaan ei halua käyttää huonosti suunniteltua ja kömpelöä VPN-sovellusta, joten testaamme aina myös helppokäyttöisyyden.
Ensimmäinen testaamamme asia on se, kuinka helppoa VPN on ladata ja asentaa laitteelle. Parhaassa tapauksessa sovellukset on saatavilla kaikille yleisille laitetyypeille, eikä asentamiseen ja yhteyden alustamiseen mene paria minuuttia kauempaa. Testaamme sovellukset kaikilla käyttöjärjestelmillä, mukaan lukien Windows, macOS, Android ja iOS. Lisäksi tutkimme mahdollisuudet asentaa yhteys reitittimelle, Linux-laitteelle, suoratoistolaitteille kuten Amazon FireStick ja Roku, pelikonsolille sekä älytelevisiolle.
Mikäli törmäämme ongelmaan asentaessamme VPN:ää verkkosivuilta löytyvän ohjeen kanssa, hyödynnämme aina tilaisuuden ja pyydämme apua kyseisen yhtiön asiakastuesta. Näin tulemme arvioineeksi myös asiakaspalvelun tason. Asennamme (tai uudelleenasennamme) jokaisen VPN-sovelluksen aina uuden artikkelin kirjoituksen myötä, jotta voimme aina antaa ajantasaisen kuvan asennusprosessista.
Mikä tärkeintä, arvioimme jokaisen VPN-palvelun suorituskykyä kullakin käyttöjärjestelmällä erikseen. Testaamme VPN:ää kaikilla niillä laitteilla, joilla sen pitäisi toimia! Tutkimme jokaisen sovelluksen ulkoasun, pyrkien löytämään palvelinvalikon, yhteyden muodostuspainikkeen ja asetukset. Manuaalista konfigurointia ei pitäisi koskaan joutua tekemään, eikä palvelimen vaihtoon pitäisi kulua paria klikkausta enempää.
Vähimmäisvaatimus: VPN-palvelun tulisi tarjota verkkosivuillaan ohjekeskus sekä tukea sähköpostitse.
Ihannetilanne: Ylläolevan lisäksi asiantuntevaa tukea saa myös 24/7 live-chatista.
Joudut aina välillä hakemaan apua jossain VPN-yhteyteen liittyvässä asiassa, joten asiakastuen pitäisi olla aina saatavilla ja oikeasti hyödyllistä. Monesti VPN-yhtiöiden asiakastuessa on vain suoraan paperista lukevia harjoittelijoita (tai robotteja). Parhaiden VPN-yhtiöiden asiakastuessa työskentelee IT-alan ammattilaisia, tai jopa VPN-palvelun ohjelmistokehittäjät itse.
Aloitamme asiakastuen arvioinnin täyttämällä tukipyyntölomakkeen ja katsomalla, kuinka pitkän ajan kuluttua vastaus tulee sähköpostiin. Alle 24 tunnin kuluessa toimitettu vastaus on tyydyttävä. Kun vastaus on saatu, arvioimme viestin sisältämän informaation laatua sekä yleisen kieliasun sävyä ja ystävällisyyttä.
Eniten pisteitä kuitenkin tulee asiakastukichatista, varsinkin jos chat on saatavilla 24/7. Yleensä testaamme tätä kysymällä chatissa useita kysymyksiä ja tutkimalla, kuinka kauan vastauksissa kestää.
Lisäksi arvostamme kattavia FAQ-sivuja, ohjevideoita, käyttöoppaita ja muuta online-materiaalia käytön tueksi. Mitä laajemmin ohjeita on saatavilla, sitä paremmin käyttäjä voi itse ratkaista ongelman turvautumatta asiakaspalveluun.
Vähimmäisvaatimus: Osa palvelimista tukee P2P-tiedonsiirtoa.
Ihannetilanne: P2P-erikoispalvelimia tai torrent-lataukset sallitaan koko palvelinverkossa, nopea yhteys latauksia varten ja lisätoimintoja kuten portinohjaus tai jaettu tunnelointi.
VPN-yhteyden soveltuvuus torrent-latauksiin riippuu monesta eri tekijästä. Vähimmäisvaatimuksena VPN-yhtiön tulisi sallia P2P-tiedonsiirtoa joillakin palvelimillaan, jotta voit ladata haluamiasi torrenteja. Testaamme torrent-latauksen laadun vertaamalla tiedoston valmistumiseen kuluvaa aikaa VPN-yhteydellä ja ilman. Käytämme testissä sekä lähellä että kaukana sijaitsevia VPN-palvelimia.
Lisäksi tutkimme yhteyden tietoturvan ja yksityisyyden, koska torrent-lataus saattaa jättää jälkeensä sinuun yhdistettävää tietoa. Turvaominaisuuksiin kuuluu vahva salaus, IP-vuotosuojaus sekä kill switch. Jos VPN kattaa kaikki nämä vaatimukset, se saa hyvän arvosanan torrent-latauksien osalta.
Lisäpisteitä annamme torrent-latauksia nopeuttavista ominaisuuksista, kuten portinohjeuksesta tai jaetusta tunneloinnista. Mitä paremmin VPN-sovellus on optimoitu torrent-latauksia varten, sitä paremman arvosanan se lopulta saa.
vpnMentorin ylläpitämä Research Lab tekee yhteistyötä tietoturvayhtiöiden kanssa tunnistaakseen uusia kyberuhkia ja auttaakseen yrityksiä ja organisaatioita suojaamaan käyttäjätietojaan. Pro bono -periaatteella toimiva tietoturva-analyytikkojen tiimimme on maailmankuulujen tutkijoiden Noah Rotemin ja Ran Locarin johtamana edistänyt kybermaailman turvallisuutta vuodesta 2019 lähtien. Olemme löytäneet ja raportoineet lukuisia tietoturvauhkia kaikkialta maailmasta. Työmme ansiosta yli 100 miljoonaa ihmistä on välttänyt tietomurron uhriksi joutumisen.
Löydät lisää tietoa Research Labin toiminnasta lehdistösivultamme.
95+
julkaistua kyberturvaraporttia
70+
tietomurtoa paljastettu
MILJARDEJA
vuotoja havaittu
We can reveal that Big Pharma giant Pfizer has been leaking the private medical data of 100s of pres...
vpnMentor's research team found a leak in Orvibo's user database. Our expert cybersecurity resear...
vpnMentor's research team has discovered a leak in a database regarding the prescription medication ...
Lehdistöä varten tarjoamme erillisen lehdistösivun.
Voit ottaa meihin yhteyttä täällä.