9 parasta VPN-palvelua Suomessa 2023 – nopeat & turvalliset
- Parhaat VPN-palvelut Suomessa – Laaja analyysi (päivitetty 2023)
- ExpressVPN – Nopein, turvallisin ja vakain VPN-yhteys
- CyberGhost – Erikoispalvelimet pelaamiseen, suoratoistoon ja torrent-latauksiin
- Private Internet Access – Nopeuden ja turvallisuuden tasapaino joustavilla asetuksilla
- NordVPN – NordLynx-protokolla parantaa nopeutta lyhyillä ja pitkillä välimatkoilla
- Surfshark – Erittäin turvallinen VPN suojaa tietosi edulliseen hintaan
- Parhaat VPN-palvelut – Ominaisuuksien vertailutaulukko
- Miksi tarvitset VPN-yhteyden
- Kuinka valitset itsellesi parhaan VPN-yhteyden
- Tutkimusmenetelmät: Näin arvostelemme ja vertailemme VPN-palveluita
- VPN-palveluista usein kysyttyä
ExpressVPN – markkinoiden nopein VPN. Se on superturvallinen ja helppokäyttöinen VPN, joka soveltuu erinomaisesti suoratoistoon, eikä hintaakaan ole liikaa. Lunasta 49% alennus tällä linkillä.
Laadukkaan VPN-palvelun löytäminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Jotkin kyllä toimivat suoratoistoon, mutta tietoturva onkin sitten todella heikkoa. Toiset taas ovat hyvinkin turvallisia, mutta yhteys on niin hidas, että tavallinen netin selaaminenkin tökkii pahasti. Sitten on ne kymmenet epäluotettavat palvelut, jotka vakoilevat toimintaasi tai jättävät yhteyden kokonaan suojaamatta.
Säästääksemme sinulta aikaa ja vaivaa, tietoturva-asiantuntijamme testasivat kuukausien ajan yli 300 VPN-palvelua, jotta löytäisimme parhaat vaihtoehdot Suomeen.
Nämä VPN-palvelut ovat erinomainen valinta maarajoitusten ohitukseen, yhteyden suojaamiseen ilman nopeushäviötä, sekä anonyymiin selaamiseen. Jotkin palvelut kykenevät toimimaan jopa sellaisissa maissa, joissa internetiä sensuroidaan.
Lyhyesti: Suosittelemme ExpressVPN:ää, joka tarjoaa huippuluokan tietoturvan ja nopean yhteyden suoratoistoon, torrent-latauksiin ja pelaamiseen. Lisäksi se suojaa käyttäjänsä yksityisyyden poikkeuksellisen vahvasti.
Voit kokeilla ExpressVPN:ää ilman riskiä 30 päivän tyytyväisyystakuulla. Jos et ole palvelusta yhtä vakuuttunut kuin me olemme, voit helposti lunastaa rahasi takaisin.
Etkö ehdi lukea? Tässä parhaat VPN-palvelut vuonna 2023
- ExpressVPN – Turvallinen, nopea ja luotettava VPN selaamiseen, suoratoistoon, torrent-latauksiin ja muuhun toimintaan internetissä
- CyberGhost – Laaja palvelinverkko, jonka avulla ohitat maarajoitukset ja nautit internetistä ilman rajoituksia
- Private Internet Access – Runsaasti sisäänrakennettuja tietoturva- ja yksityisyysominaisuuksia
- NordVPN – Ainutlaatuisia turvaominaisuuksia, esimerkiksi nopea NordLynx-protokolla, mutta tietokonesovellus on vanhanaikainen.
- Surfshark – Huippuluokan turvaominaisuudet suojaavat tietojasi edulliseen hintaan, mutta yhtiö sijaitsee 9/14 Eyes -maassa.
Parhaat VPN-palvelut Suomessa – Laaja analyysi (päivitetty 2023)
Työryhmämme on jakautunut yli 40 maahan ympäri maailmaa. Viime kuukausien aikana olemme testanneet satoja VPN-palveluita nopeuden, tietoturvan ja toimintavarmuuden näkökulmista. Olemme selanneet internetiä, ladanneet torrent-tiedostoja ja suoratoistaneet videota viikkokaupalla, kerätäksemme luotettavaa dataa jokaisesta VPN-palvelusta. Tässä tulokset.
1. ExpressVPN – Nopein, turvallisin ja vakain VPN-yhteys
Testattu lokakuu 2023 Kokeile ilman riskiä 30 päivää
- Nopein testaamamme VPN-palvelu, kiitos Lightway-protokollan
- 3 000+ palvelinta 105 maassa (Suomi mukaan lukien) joilla avaat näkyviin valtavasti maarajoitettua sisältöä
- 8 samanaikaista laiteyhteyttä
- 30 päivän tyytyväisyystakuu
- Pääsy suoratoistopalveluihin: Netflix (US, FI ja muut versiot), Amazon Prime Video, Hulu, Disney+, HBO Max, BBC iPlayer, Vudu, Yle TV1, Yle TV2 ja muita
- Suomenkieliset sovellukset ja selainlaajennukset
- Suomenkielinen chat-asiakaspalvelu ja sähköpostituki: Asiakaspalvelu hyödyntää konekäännöstä, minkä ansiosta voit asioida haluamallasi kielellä
ExpressVPN on kokonaisuudessaan paras testaamani VPN, tarjoten uskomattoman nopean yhteyden, tietoturvasta tinkimättä. Osittain tämä johtuu yhtiön omistamasta Lightway-yhteysprotokollasta, joka on muita nopeampi ja kevyempi.
Voit ottaa Lightwayn käyttöön VPN-sovelluksen asetuksista, tai antaa sovelluksen päättää protokolla oman verkkosi ominaisuuksien perusteella. Saatavilla on Lightway, OpenVPN, IKEv2 ja L2TP/IPsec.
Testasin Lightwaylla 5:tä lähistöllä sijaitsevaa palvelinta. Nopeuteni ilman VPN:ää oli 53,34 Mbps, ja VPN-yhteyden kanssa keskinopeudeksi asettui 48,89 Mbps. Keskimäärin nopeuteni laski 8% verran, mikä on huomattavasti pienempi pudotus kuin muilla VPN-palveluilla.
Vielä suuremman vaikutuksen teki kauempana Lontoossa sijaitseva testipalvelin; vaikka palvelin oli tuhansien kilometrien päässä kotoani Suomesta, yhteyden nopeus pysyi jatkuvasti yli 45 Mbps:n.
Täydellinen suoratoisto kaikilla laitteilla
ExpressVPN tarjoaa käyttöösi 3 000+ palvelinta 105 maan alueella, minkä ansiosta voit vapaasti nauttia kaikesta ulkomaisesta sisällöstä. Laajan palvelinverkon ansiosta myös ruuhkautuminen on epätodennäköistä.
Pääsin sisään Netflixin maakohtaisiin sisältökirjastoihin 10 eri maassa, mukaan lukien Suomi, Yhdysvallat, Britannia, Japani ja Australia. Yhteys toimi myös muissa suoratoistopalveluissa, kuten Disney Plussassa, joka tunnetaan hankalista maarajoituksistaan.
ExpressVPN tarjoaa MediaStreamer-nimisen Smart DNS:n, jolla voit suoratoistaa vieläkin vapaammin. Tämän ansiosta voit nimittäin ohittaa maarajoitukset myös sellaisilla laitteilla, jotka eivät normaalisti tue VPN-yhteyksiä, kuten pelikonsolit ja älytelevisiot. MediaStreamer ei salaa yhteyttä eikä tarjoa muitakaan tietoturvahyötyjä, mutta sen asennus onnistuu todella helposti. Sain sen toimimaan PlayStationilla alle 5 minuutissa, ja pääsin heti suoratoistamaan Netflixiä, Disney Plussaa, Hulua ja BBC iPlayeria.
Monipuolinen ja käyttäjäystävällinen
ExpressVPN:n sovellukset on helppo asentaa; minulla kesti vain minuutti saada ohjelma pyörimään Windows-tietokoneellani. Kun asennus oli valmis, minun tarvitsi vain painaa ”yhdistä”-nappia avatakseni VPN-yhteyden. Pidän myös selainlaajennusten yksinkertaisesta ulkoasusta – ja siitä, että selainlaajennus toimii kokonaisena VPN-palveluna, ei pelkkänä välityspalvelimena (niin kuin muut VPN-laajennukset).
ExpressVPN:n jaetun tunneloinnin ansiosta voit määrittää erikseen, mitkä sovellukset käyttävät VPN-yhteyttä. Testasin tätä suoratoistamalla Netflixiä tavallisella yhteydelläni ja lataamalla samalla torrenteja VPN-yhteyden kautta. Asetusten säätöön kului vain pari sekuntia, ja tällä tavoin pystyin maksimoimaan torrent-latausten nopeuden.
Torrenteista puheen ollen, ExpressVPN tukee P2P-yhteyksiä koko palvelinverkossaan. Latasin 790 MB:n kokoisen elokuvan Houstonin palvelimella alle 3 minuutissa. Torrent-palvelinten määrää ei ole rajoitettu, joten voit aina löytää sopivan palvelimen, jolla ei ole ruuhkaa.
Yksi kehityskohde ExpressVPN:llä on samanaikaiset laiteyhteydet. Yhdellä tilauksella voit käyttää VPN:ää 8 laitteella samaan aikaan – jotkin muut VPN-palvelut sallivat 10 laiteyhteyttä, tai jopa rajattoman määrän. Toisaalta, 8 on enemmän kuin tarpeeksi peruskäyttöön. Vaikka jakaisit tilauksesi puolisolle tai kaverille, niin voitte molemmat käyttää yhteyttä 2 tai 3 laitteella samaan aikaan.
Huippuluokan yksityisyys ja tietoturva
Ensiluokkaisilla turvaominaisuuksillaan ExpressVPN pitää internetin uhkatekijät loitolla. Palvelu tarjoaa suojan DNS-, IP- ja WebRTC-vuotoja vastaan. Testasin yhteysvuodot erityisellä työkalulla, jonka mukaan tiedonsiirto välittyi VPN-yhteyden kautta oikein, eikä todellinen sijaintini päässyt paljastumaan.
Yhteyshäiriöiden varalta VPN sisältää automaattisen kill switchin (Network Lock) joka estää tietoja vuotamasta suojaamattomaan verkkoon. Toiminto katkaisee internet-yhteyden, kunnes VPN jälleen toimii.
ExpressVPN käyttää 256-bittistä AES-salausta, SHA512-tiivistefunktiota ja 4096-bittistä RSA-avainta. Tämä kombinaatio on käytännössä mahdoton murtaa, eikä paraskaan hakkeri pääse käsiksi tietoihisi.
Lisäsuojana yhteys toimii forward secrecy -periaatteella, dynaamisilla salausavaimilla. Mikäli hakkeri jotenkin saisi haltuunsa yhteyden salausavaimen, mitään tulevaa tai mennyttä tiedonsiirtoa ei kuitenkaan voitaisi kaapata. Voit luottaa siihen, että henkilötietosi pysyvät suojassa.
Yksityisyyden suojaksi ExpressVPN tarjoaa TrustedServer-teknologian. Sen ansiosta VPN-palvelimet toimivat pelkällä RAM-muistilla, joka tyhjennetään säännöllisesti. Monet muut palvelut käyttävät kovalevyjä, joilta tiedot pitää poistaa aina manuaalisesti erikseen. Tavallisia palvelimia on myös vaikeampaa pitää ajan tasalla ohjelmistojen kanssa. TrustedServer-teknologian ansiosta jokainen ExpressVPN-palvelin päivitetään automaattisesti, mikä vähentää turvallisuusriskejä huomattavasti.
Tämän lisäksi ExpressVPN sijaitsee yksityisyyden kannalta suojaisilla Brittiläisillä Neitsytsaarilla, eli kaukana kansainvälisten Eyes-valvontaliittojen ulottumattomissa. Näin ollen yhtiöllä ei ole velvoitetta tallentaa käyttäjätietoja tai luovuttaa niitä eteenpäin.
ExpressVPN on myös useaan otteeseen hyväksyttänyt toimintansa ulkoisten tarkastajien toimesta. Viime vuosina sekä Lightway-protokolla, VPN-sovellus että selainlaajennus on todettu täysin turvallisiksi. ExpressVPN noudattaa myös ei lokeja -käytäntöä – tämäkin väite todettiin paikkansapitäväksi KPMG:n tarkastuksessa vuonna 2022.
Aasiassa asuvat tutkijamme testasivat myös ExpressVPN:n toimintaa internetin sensuurin alla. Ilokseni sain kuulla, että toisin kuin monet muut VPN-palvelut, ExpressVPN toimii täysin normaalisti myös Kiinassa. Tästä huolimatta emme hyväksy mitään laitonta toimintaa – otathan selvää oman maasi lainsäädännöstä, ennen kuin käytät VPN:ää.
Suuret alennukset ja luotettava tyytyväisyystakuu
ExpressVPN:n ainoa miinus on se, että palvelu on hieman muita kalliimpi. Vuositilaus tulee halvimmaksi hintaan €6,39/kuukausi. Kuukausitilaus ja 6 kuukauden tilaus tarjoavat samat ominaisuudet, mutta hintaa on enemmän. ExpressVPN tarjoaa usein alennuksia tilaukseen – ja joskus jopa täysin ilmaisia kuukausia. Kun itse liityin käyttäjäksi vuositilauksella, sain 3 kuukautta kaupan päälle.
Kokeile ExpressVPN:ää omin käsin ilman riskiä 30 päivän tyytyväisyystakuulla. Mikäli jokin ei miellytä, voit helposti lunastaa rahasi takaisin. 27 testipäivän jälkeen pyysin rahojani takaisin chat-asiakaspalvelussa. Koko prosessi sujui yksinkertaisesti: minulta kysyttiin lyhyt palaute, jonka jälkeen rahojen palautus hyväksyttiin. Rahat näkyivät tililläni 2 päivän kuluttua.
2. CyberGhost – Erikoispalvelimet pelaamiseen, suoratoistoon ja torrent-latauksiin
- Kymmeniä erikoispalvelimia, joilla suojaat yksityisyytesi kaikenlaisissa internetin aktiviteeteissa.
- 9 561+ palvelinta 100 maassa (myös Helsingissä) joilla voit nauttia maailmanlaajuisesta sisällöstä
- 7 samanaikaista laiteyhteyttä
- 45 päivän tyytyväisyystakuu vuositilauksessa
- Pääsy suoratoistopalveluihin: Netflix (US, UK, FI ja muut), Amazon Prime Video, Hulu, Disney+, HBO Max, BBC iPlayer, Vudu, Yle, cMore, MTV, Ruutu ja muita
CyberGhost on yksi markkinoiden parhaista VPN-palveluista – ja suoratoistoon optimoiduilla palvelimilla pääset nauttimaan suoratoistosta erityisen tehokkaasti. Jokainen palvelin on merkitty sen mukaan, missä suoratoistopalvelussa se toimii parhaiten. Kyseiset palvelimet löydät vasemmasta valikosta "For Streaming” -otsikon alta.
Testeissäni kokeilin käyttää CyberGhostilla Netflix US:aa, ja pääsinkin sisään Netflixiin täysin ongelmitta. Katsoin 3 jaksoa Ozarkia, eikä yhteys pätkinyt missään vaiheessa. Testaajamme ovat todenneet, että CyberGhostin optimoidut palvelimet toimivat aivan yhtä hyvin myös Disney Plussassa, BBC iPlayerissä ja Amazon Prime Videossa.
Lisäksi CyberGhost tarjoaa erikoispalvelimet pelaamiseen ja torrent-latauksiin. Pelipalvelimet on optimoitu matalan viiveen yhteyteen, kun taas P2P-palvelimet kykenevät käsittelemään suuria tiedonsiirtomääriä, mikä nopeuttaa torrent-latauksia ja parantaa tietoturvaa.
Sovelluksesta näkyy torrent-palvelimien etäisyys, joten voit helposti valita lähistöllä sijaitsevan palvelimen. Itse valitsin Panamalla (asun itsekin siellä) sijaitsevan palvelimen, jolla pystyin lataaman 600 MB tiedoston parissa minuutissa.
CyberGhostilla on tarjolla myös kiinteitä IP-osoitteita, jonka voit lisätä tilaukseesi pientä lisämaksua vastaan. Kiinteä IP-osoite on varattu pelkästään sinun käyttöösi, jolloin et joudu kärsimään ruuhkautuneista palvelimista tai VPN-estoista. Osoitteita on saatavilla Yhdysvalloissa, Britanniassa, Kanadassa, Saksassa ja Ranskassa.
Huippuluokan yksityisyys ja tietoturva
CyberGhost varmistaa, että tietosi pysyvät yksityisenä. Ensinnäkin yhtiö sijaitsee Romaniassa – joka ei kuulu kansainvälisiin 5/9/14 Eyes -valvontaliittoihin – eikä sen lainsäädäntö vaadi yhtiöitä keräämään käyttäjätietoja.
Lisäksi yhtiöllä on omia NoSpy-palvelimia, jotka sijaitsevat Romaniassa yhtiön oman henkilökunnan hallinnassa. Näitä palvelimia käyttämällä voit olla varma, ettei tietojasi koskaan kaapata.
Yhtiön tietosuojakäytäntö estää kaikenlaisten henkilötietojen tallentamisen. Käytännöt on Deloitten, maailmanlaajuisen tilintarkastusyhtiön, tarkastamat – ja tuloksena CyberGhostin on todettu toimivan aidosti ilman käyttäjätietoja. Tarkastuksessa vahvistettiin, että VPN-yhtiö ei seuraa tai tallenna sivuhistoriaasi, valitsemiasi palvelimia, VPN-yhteyden käyttöaikaa, IP-osoitetta, DNS-pyyntöjä tai tiedostojen tallennuksia.
Lisäksi palvelu tarjoaa vahvan yhdistelmän tietoturvaominaisuuksia, joilla suojaudut verkkorikollisilta ja muilta uhkilta. Sovelluksessa on 256-bittinen AES-salaus, forward secrecy -pohjaiset salausavaimet, DNS/IP-vuotosuojaus sekä kill switch.
Testasin kill switchiä vaihtamalla palvelinta samalla, kun katsoin YouTube-videota. Kun vanhan palvelimen VPN-yhteys katkesi, myös YouTube pysähtyi. CyberGhost ilmoitti, että tiedonsiirto on pysäytetty siksi aikaa, kunnes VPN-yhteys on taas valmis. Kill switchin ansiosta mitään tietoa ei voi edes vahingossa päätyä suojaamattomaan verkkoon.
CyberGhost tarjoaa toimialan parhaat yhteysprotokollat, mukaan lukien OpenVPN ja WireGuard. OpenVPN on kaikkein suosituin protokolla, joka tarjoaa hyvän yhdistelmän nopeutta ja tietoturvaa. Toisaalta uudempi WireGuard tarjoaa vielä nopeamman yhteyden ja modernimman salauksen. Itse tykkään käyttää juuri WireGuardia.
Helppokäyttöiset sovellukset ja nopeat yhteydet
CyberGhost tarjoaa käyttäjäystävälliset sovellukset kaikille yleisille käyttöjärjestelmille. Sovelluksia voi mukauttaa juuri oman turvallisuuden tarpeesi mukaan. Voit esimerkiksi aktivoida sisältösuodatuksen, joka estää haitallisia mainoksia ja seurantapikseleitä vaarantamasta laitettasi.
Myös älykkäät säännöt (”Smart Rules”) olivat todella käteviä; niiden avulla voit mukauttaa sovelluksen tietoturva-asetuksia. Itse loin esimerkiksi sellaisen säännön, joka käynnistää VPN-sovelluksen, jos liityn suojaamattomaan verkkoon. Sääntöjen avulla voi luoda myös ”poikkeuksia”, mikä on käytännössä jaetun tunneloinnin kaltainen ominaisuus.
CyberGhost on supernopea VPN, jolla voit suoratoistaa, pelata ja ladata torrenteja ilman keskeytyksiä. Kun testasin kolmea lähistöllä sijaitsevaa palvelinta (Miami, Atlanta ja Chicago), mittasin keskimääräiseksi nopeudeksi 45 Mbps. Kokeilin myös erillistä pelipalvelinta New Yorkissa Call of Duty: Warzonea pelatakseni, ja viive pysyi hyvin maltillisena, vain 41 ms. Tunnin mittaisen pelisession aikana en havainnut minkäänlaista takkuilua yhteydessä.
Seuraavaksi testasin kolmea kauempana Saksassa, Australiassa ja Japanissa sijaitsevaa palvelinta. Japanin ja Saksan palvelimet tarjosivat hyvän 39 Mbps:n nopeuden, mutta Australiassa nopeus laski 18 Mbps:ään, mikä on huomattavasti heikompi tulos. Onneksi CyberGhost tarjoaa Australiassa yli 150 palvelinta, joten pystyin helposti vaihtamaan nopeampaan.
Yksi pieni miinus CyberGhostille tulee siitä, että VPN ei toimi verkkoa sensuroivissa maissa, kuten Kiinassa tai Arabiemiraateissa. Tästä on haittaa vain silloin, jos suunnittelet matkustavasi näihin maihin.
Edulliset tilaukset pidennetyllä tyytyväisyystakuulla
Palvelu on hyvin edullinen; voit tilata CyberGhostin vain hintaan €2,11/kuukausi, kun hyödynnät vuositilausta. Saatavilla on myös kuukausitilaus, mutta se on hieman kalliimpi ja tyytyväisyystakuu kestää vain 14 päivää. Suosittelenkin maksimoimaan säästöt valitsemalla pidemmän tilausjakson.
Vuositilaukseen sisältyy pidennetty 45 päivän tyytyväisyystakuu, jota itse testasin käytännössä. Lähetin viestin 24/7 chat-asiakaspalveluun ja pyysin rahojani takaisin. Asiakaspalvelija oli hyvin ystävällinen ja pyysi vain muutamaa palautekysymystä. Sen jälkeen tilauksen peruutus vahvistettiin, ja rahat tulivat takaisin 4 päivän kuluttua.
3. Private Internet Access – Nopeuden ja turvallisuuden tasapaino joustavilla asetuksilla
- Mukauta asetuksia tilanteen vaatiman nopeuden tai tietoturvan mukaan
- 29 650+ palvelinta 91 maassa (Suomi mukaan lukien) joilla poistat maarajoitukset
- Rajoittamaton samanaikaista laiteyhteyttä
- 30 päivän tyytyväisyystakuu
- Pääsy suoratoistopalveluihin: Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, Disney+, HBO Max, BBC iPlayer, Vudu ja muita
Private Internet Access (tai lyhyesti PIA) tarjoaa vahvaa tietoturvaa edulliseen hintaan, minkä vuoksi se onkin kasvattanut suosiotaan viime vuosina hurjasti.
Täysin mukautettavat turva-asetukset
PIA:n yhteydessä on runsaasti säätövaraa, ja voit asettaa VPN:n toimimaan juuri kuten haluat. Voit esimerkiksi valita yhteysprotokollan kahden suosituimman protokollan, OpenVPN:n ja WireGuardin, väliltä. Testeissäni halusin nopeimman mahdollisen yhteyden, joten valitsin WireGuardin, joka mittausteni mukaan toimi suoratoistossa 9 % nopeammin kuin OpenVPN.
Verkkopankkia käyttäessäni turvallisuus oli nopeutta tärkeämpää, joten valitsin OpenVPN-protokollan. OpenVPN-yhteydellä voit itse valita salauksen vahvuuden, eli joko 128-bittisen tai 256-bittisen salaustason. Itse valitsin 256-bittisen salauksen maksimaalista turvallisuutta varten.
Lisäsuojana PIA:ssa on vielä “Multi-Hop”-toiminto, joka reitittää tiedonsiirron VPN-palvelimen lisäksi myös SOCKS5-välityspalvelimen kautta. PIA:n käyttäjä voi helposti lisätä yhteyteen suojakerroksia, ja poistaa ne sitten kun lisäsuojalle ei enää ole tarvetta.
Lisäksi PIA sisältää MACE-nimisen haittaohjelmien torjunnan, joka lupaa suojata laitetta kaikenlaisilta viruksilta. Testasin sitä vierailemalla mainoksia sisältävillä sivustoilla, ja ilokseni huomasin että MACE toimii täydellisesti.
Huomaa kuitenkin se, että PIA:n pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa, mikä voi olla yksityisyysriski – toisaalta, kuten CyberGhost, myös PIA on puolueettoman tarkastajan hyväksymä. Deloitte raportoi PIA:n noudattavan lupauksiaan, ja yhteys toimii aidosti ilman lokitietojen keräystä. PIA:ta on useaan kertaan vaadittu luovuttamaan käyttäjätietojaan. Yhtiöllä ei kuitenkaan ole koskaan ollut mitään luovutettavaa.
Nopea yhteys suoratoistoon ja latauksiin
Kun testasimme PIA:n mainosten estoa torrent-sivuilla, kokeilimme samalla myös nopeuksia torrent-latauksissa. PIA sallii P2P-tiedonsiirron kaikilla palvelimillaan, ja tarjoaa myös tuplasalauksen sekä SOCKS5-palvelimen lisäturvaksi latauksiin. Yhteys tukee myös portinohjausta, jolla saat torrentille enemmän jakajia. Tämä parantaa lataus- ja lähetysnopeuksia.
Yhtiö mainostaa lähes 30 tuhannen palvelimen nykyaikaista VPN-verkkoa, joten odotimme nopeaa yhteyttä. Ja sen Private Internet Access myös tarjosi.
Nopea yhteys soveltuu tiedostojen lataamiseen ja lisäksi myös HD-suoratoistoon ilman pätkimistä tai puskurointia. PIA:n VPN-yhteydellä onnistuin poistamaan maarajoitukset Netflixistä, Disney Plussasta, Hulusta, Amazon Prime Videosta ja useasta muusta palvelusta.
Voit käyttää samaa PIA-tilausta niin monella laitteella kuin haluat, ja se toimii kaikilla yleisillä käyttöjärjestelmillä. Erityisesti pidän Chrome-selainlaajennuksesta, joka estää evästeet ja seurantapikselit. Saatavilla on myös jaettu tunnelointi, tosin vain tietokoneella ja Androidilla (ei iOS:lla).
Hyvä asiakaspalvelu ja laadukkaat ohjemateriaalit
PIA:n sovellukset ovat todella selkeitä käyttää, mutta jos tarvitset apua niin voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun chatin kautta. Itse sain jokaiseen kysymykseeni nopean ja kattavan vastauksen. Jos haluat ratkaista ongelman itse, saatavilla on laaja ohjekeskus, josta löydät asennusohjeita ja vastauksia yleisiin ongelmiin.
Kaiken kaikkiaan Private Internet Access tarjoaa varsin hyvän ratkaisun yksityisyyden suojaamiseen – saat palvelun käyttöösi vain hintaan €1,92/kuukausi, kun valitset vuositilauksen. PIA-tilaukseen sisältyy rajattomat laiteyhteydet, eli voit suojata kerralla kaikki laitteesi. Kun hyödynnät tyytyväisyystakuun, voit myös kokeilla PIA:ta ilman riskiä 30 päivän ajan.
Kokeile Private Internet Accessia nyt
4. NordVPN – NordLynx-protokolla parantaa nopeutta lyhyillä ja pitkillä välimatkoilla
- Yhtiön kehittämä protokolla NordLynx tarjoaa vahvan tietoturvan ja nopean yhteyden
- 5 880 palvelinta 60 maassa (myös Suomessa) joilla ohitat maarajoitukset missä tahansa
- 6 samanaikaista laiteyhteyttä
- 30 päivän tyytyväisyystakuu
- Toimii palveluissa: Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, Disney+, HBO Max, BBC iPlayer, Vudu ja muita
NordVPN:n itsensä kehittämä NordLynx-protokolla tarjoaa nopean yhteyden ja huippuluokan tietoturvan. Sen pohjana toimii WireGuard-protokolla, mutta lisäksi yksityisyystoimintoja on parannettu. Kaksinkertaisen NAT-järjestelmän (Network Address Translation) ansiosta yhteys voidaan suojata tallentamatta mitään arkaluontoista tietoja VPN-palvelimelle.
Testeissäni NordLynx toimi erittäin nopeasti niin lyhyellä kuin pitkällä välimatkalla. Perusnopeuteni oli 52,46 Mbps, ja ensiksi testasin muutamaa ulkomailla sijaitsevaa palvelinta, jolloin nopeudeksi tuli 45,21 Mbps Hongkongissa ja Australiassa (sijaitsevat tuhansien kilometrien päässä minusta). Keskimääräinen nopeus 4:llä lyhyen välimatkan palvelimella (1 Costa Ricassa ja 3 Yhdysvalloissa) oli 43,52 Mbps.
Valtavasti ainutlaatuisia ominaisuuksia
NordLynxiin perustuva Meshnet mahdollistaa eri laitteiden yhdistämisen salatun tunnelin avulla. Tällä tavoin voit jakaa tiedostoja turvallisesti laitteelta toiselle, voit esimerkiksi käyttää kotitietokoneesi tiedostoja matkoilla kannettavan kautta.
NordVPN sisältää myös mainosten eston, Threat Protectionin (aikaisemmin nimellä CyberSec). Testasin esto-ominaisuutta vierailemalla forbes.comissa, jossa tiesin olevan paljon mainoksia. Kun Threat Protection oli päällä, sivustolta hävisi kaikki mainokset, ja se myös latautui paljon aikaisempaa nopeammin.
Lisäksi Threat Protection estää haittaohjelmia saastuttamasta laitettasi – jopa silloin, kun VPN-yhteys on pois päältä. Ohjelmistoon sisältyy myös pimeän verkon seuranta, joka lähettää hälytyksen mikäli NordVPN-tiliisi liitetty sähköposti löytyy pimeästä verkosta.
Muihin turvaominaisuuksiin kuuluu kill switch kahdella eri asetuksella (internetin tai sovellusten yhteyden katkaisu, tai molempien), 256-bittinen salaus sekä DNS/IP-vuotosuojaus. Lisäksi NordVPN:llä on omat DNS-palvelimensa, joilla se estää ulkoisia tahoja seuraamasta netinkäyttöäsi. Lisäsuojaa tuovat kaksoissalaus (Multi-hop) sekä obfuskoidut palvelimet. Näistä huolimatta NordVPN:ää ei kuitenkaan voi käyttää Kiinassa.
NordVPN noudattaa ei lokeja -käytäntöä, joka on varmennettu kolmessa erillisessä tarkastuksessa. Viimeisen tarkastuksen suoritti tunnettu tietoturvayhtiö Deloitte, joulukuussa 2022. Siinä NordVPN:n todettiin noudattavan ei lokeja -käytäntöään sataprosenttisesti. Tämän lisäksi yhtiön pääkonttorin sijainti Panamalla varmistaa, ettei mikään viranomainen voi vaatia NordVPN:ltä käyttäjätietoja, vaan yksityisyytesi pysyy aidosti suojattuna.
Hyvä VPN suoratoistoon ja torrenteille
NordVPN ohittaa maarajoitukset tehokkaasti, mikä tekee siitä ihanteellisen VPN-palvelun suoratoistoon. Testasin yhteyttä useissa eri suoratoistopalveluissa, mukaan lukien Netflix, HBO Max ja Hulu. Pääsin joka ikiseen palveluun, jota kokeilin – pystyin helposti ohittamaan rajoitukset tileilläni Netflixissä, BBC iPlayerissä ja RTL:ssä.
Torrentit eivät toimi kaikilla palvelimilla, mutta P2P-optimoituja palvelimia on saatavilla useissa maissa, myös Suomessa, ja niillä lataat tiedostot nopeasti ja turvallisesti. Voit nopeuttaa latauksia entisestään käyttämällä jaettua tunnelointia tai SOCKS5-välityspalvelinta.
Helppokäyttöinen sovellus ja hyvä asiakaspalvelu
Sovelluksen asentamiseen kuluu vain pari minuuttia. Lähes koko ruudun täyttävä käyttöliittymä ei kuitenkaan ollut minun mieleeni. Maailmankartan avulla palvelimen etsintä toisaalta sujuu todella näppärästi.
Suosittelen pitkäaikaistilausta hintaan €2,99/kuukausi, niin säästöä kertyy eniten. Tarjolla on myös kuukausitilaus, mutta se on kalliimpi.
Lisäksi kaikkiin tilauksiin sisältyy 30 päivän tyytyväisyystakuu, joka osoittautui paikkansapitäväksi. Pyysin rahojani takaisin 24/7 chat-asiakaspalvelussa. Tilausta oli kulunut jo 28 päivää, mutta peruutus hyväksyttiin ja rahat tulivat tililleni 5 päivän kuluttua.
5. Surfshark – Erittäin turvallinen VPN suojaa tietosi edulliseen hintaan
- Pienen budjetin VPN-yhteys huippuluokan turvaominaisuuksilla
- 3 200 palvelinta 100 maassa (myös Suomessa) joilla pääset nopeasti maarajoitusten ohitse
- Rajoittamaton samanaikaista laiteyhteyttä
- 30 päivän tyytyväisyystakuu
- Toimii palveluissa: Netflix US ja muut versiot, Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max, BBC iPlayer, Vudu ja muita
- Suomenkieliset sovellukset Windowsilla, Androidilla ja iOS:lla
- Sähköposti- ja chat-asiakastuki toimii suomen kielellä konekäännöksen avulla
Hintaansa nähden Surfshark tarjoaa uskomattoman vahvan tietoturvan. Turvallisuutta lisää 256-bittinen AES-salaus, kill switch, DNS/IP-vuotosuojaus sekä forward secrecy -toimintaperiaate. Testasin 8 palvelinta vuotojen varalta, eikä yhtäkään havaittu.
Voit vaihtaa myös turvaprotokollaa – saatavilla on WireGuard, OpenVPN ja IKEv2. Saatavilla on myös useita luotettavia turvaprotokollia – WireGuard, OpenVPN ja IKEv2. Lisäsuojana voit vielä käyttää Rotating IP -toimintoa, joka vaihtaa IP-osoitteesi 5-10 minuutin välein. Yhteyteni ei koskaan katkennut sillä välin, kun uusi IP-osoite vaihdettiin. CleanWeb on hyödyllinen lisätoiminto, joka estää mainokset, verkkoseurannan, haittaohjelmat ja tietojenkalastelun. Hiljattain siihen on lisätty myös ärsyttävien evästekyselyiden esto.
NoBorders-tilan avulla nautit vapaasta internetistä ja kierrät kaikki verkon rajoitukset. Sovelluksesta löytyy lista palvelimista, joilla rajoitukset on helpoin ohittaa. Näin pääset käyttämään estettyjä verkkosivuja ja sovelluksia täysin yksityisesti. Lisäksi saatavilla on Camouflage-tila, joka piilottaa VPN-tiedonsiirron viranomaisilta.
Nopea yhteys ja vakaa suoratoisto
Surfshark poistaa maarajoitukset varmasti. Ulkomailla matkustaessani käyttämään useita suoratoistopalveluita kuten Netflix US ja muut versiot, HBO Max ja Amazon Prime Video.
"Fastest location”-toiminto etsii nopeimman palvelimen, jolla suoratoisto ja pelaaminen sujuu parhaiten. Sitä kokeillessani sain palvelimen Costa Ricasta, ja nopeudeksi mittasin 39,23 Mbps – katsoin Poika raidallisessa pyjamassa -elokuvan Netflixin Costa Rican sisältökirjastosta, eikä video kertaakaan pysähtynyt puskuroimaan. Testasin myös 3 jenkkipalvelinta, ja nopeus oli aina vähintään 35 Mbps. Uuden Seelannin ja Thaimaan palvelimet kuitenkin toimivat paljon hitaammin, keskimääräinen latausnopeus oli 16,32 Mbps.
Surfshark soveltuu myös torrenteille, onhan yhteys todella turvallinen ja nopea. Avasin helposti yhteyden P2P-palvelimelle ja latasin 1 GB tiedoston 6 minuutissa, keskimääräisellä nopeudella 23,7 Mbps.
Vahva yksityisyydensuoja, mutta kehitettävääkin löytyy
Oli hieman huolestuttavaa nähdä, että VPN-yhtiön pääkonttori sijaitsee Alankomaissa, joka kuuluu kansainväliseen 14 Eyes -valvontaliittoon. Yhtiö kuitenkin käyttää RAM-pohjaisia palvelimia, joiden ansiosta mitään pysyviä yhteyslokeja ei voi jäädä palvelimille. NordVPN on tässä suhteessa samanlainen. Lisäksi Surfsharkin varovainen tietosuojakäytäntö on Deloitten tarkastama ja hyväksymä (vuonna 2022), joten voin luottaa arkaluontoisten tietojeni pysyvän suojassa.
Tilaukset ovat todella edullisia, alkaen $2,69/kuukausi. Parin dollarin lisähintaan voit päivittää Surfshark One -tilaukseen, johon sisältyy VPN-yhteyden lisäksi virustorjuntaohjelma, yksityisyyttä suojaava verkkoselain (Search) sekä Alert-niminen toiminto, joka ilmoittaa sinua koskevista tietomurroista.
Surfsharkia voi kokeilla ilman riskiä 30 päivän ajan tyytyväisyystakuulla. Kun itse testasin takuuta, tilauksen peruutus onnistui helposti 24/7 chat-asiakaspalvelussa ja rahat näkyivät takaisin tililläni vielä samalla viikolla.
6. IPVanish – Rajaton määrä laiteyhteyksiä koko kodin suojaamiseen
- Yksi tilaus suojaa kaikki kotisi laitteet
- 2 200 palvelinta yli 75 maassa alueellisten rajoitusten ohitukseen
- 30 päivän tyytyväisyystakuu vuositilauksessa
- Pääsy suoratoistopalveluihin: Netflix, Hulu, Disney+, HBO Max ja muita
- Chat ja sähköpostituki toimii kaikilla kielillä: IPVanish käyttää automaattista käännöstä, minkä ansiosta voit asioida suomen kielellä
Samaa IPVanish-tilausta voi käyttää rajattomasti eri laitteilla – tästä on paljon hyötyä suurille kotitalouksille. Testeissäni käytin samaa tilausta yhtaikaa Windows-tietokoneella, kahdella iPhonella ja Android-tabletilla. En havainnut yhteydessä minkäänlaista pätkimistä, vaikka selasin nettiä kaikilla laitteilla samaan aikaan.
IPVanish suojaa tietosi vahvimmilla mahdollisilla salausmenetelmillä. Salauksen tyyppi vaihtelee sen mukaan, mitä yhteysprotokollaa käytät: OpenVPN, IKEv2, WireGuard, L2TP, IPSec tai PPTP. Jokaiseen protokollaan liittyy omat vahvuutensa, mutta yleensä OpenVPN ja WireGuard tarjoavat parhaan yhdistelmän nopeutta ja turvallisuutta.
Sovellukseen sisältyy myös kill switch, DNS/IP-vuotosuojaus sekä jaettu tunnelointi – joskin tämä jälkimmäinen on saatavilla ainoastaan Androidilla. Jos haluat ohittaa verkkosensuurin, käytä Scramble-toimintoa, joka piilottaa VPN-yhteyden tunnusmerkit. Valitettavasti IPVanish ei sisällä haittaohjelmien tai mainosten torjuntaa, eikä myöskään kaksinkertaista VPN-reititystä.
Löydä paras kaupunki ja palvelin automaattisesti
IPVanish ei ole mitenkään monipuolinen ohjelma, eikä säätövaraa ole kauheasti – toisaalta tämä tarkoittaa sitä, että VPN:ää on todella helppo käyttää. Erityisesti tykkään ”Paras saatavilla oleva palvelin” -ominaisuudesta; sinun tarvitsee vain valita kaupunki, niin IPVanish etsii kyseiseen kaupunkiin sopivimman palvelimen. Jos et tarvitse palvelinta kaupungin tarkkuudella, voit valita ”Paras saatavilla oleva kaupunki”, niin VPN etsii nopeimman palvelimen haluamastasi maasta.
IPVanish tarjoaa käyttöösi 2 200 VPN-palvelinta ympäri maailmaa; testasin 7 palvelimen nopeudet ja yllätyin positiivisesti. Hitainkin palvelin tarjosi 10 Mbps yhteyden, mikä riittää helposti HD-suoratoistoon ilman pätkimistä.
Pääsin jokaisella palvelimella sellaisiin maarajoitettuihin suoratoistopalveluihin, jotka normaalisti olisivat Suomessa estettyjä, esimerkiksi Netflix Canada ja Disney+. IPVanishilla pystyin helposti kiertämään maarajoitukset kaikista suosituista palveluista.
Ei palvelinten ulkoistamisia
Toisin kuin muut tämän listan VPN:t, IPVanish omistaa ja hallinnoi itse koko palvelinverkkoaan. Toisin sanoen fyysisiin palvelimiin pääsee koskemaan ainoastaan IPVanishin oma henkilökunta – sinun ei tarvitse huolestua ulkopuolisten tahojen pääsystä palvelimien läheisyyteen.
IPVanish on varsin yksinkertainen sovellus, joten luultavasti et törmää sen käytössä ongelmiin. Mikäli jotain kysyttävää herää, asiakastuki on saatavilla chatin, sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Chat on auki 24/7, ja vaikka siinä joutuu ensin puhumaan robotille, oli se mielestämme todella kätevä tapa etsiä neuvoa.
Nopean yhteyden, vahvan tietoturvan ja kätevien ominaisuuksien lisäksi IPVanish tarjoaa melko edullisen tilauksen (alkaen $2,99/kuukausi) – plus 30 päivän tyytyväisyystakuun, joten voit kokeilla IPVanishia täysin rauhallisin mielin.
7. PrivateVPN – Hyvä VPN pienellä palvelinverkolla
- 200+ palvelinta 63 maassa
- 10 samanaikaista laiteyhteyttä
- 30 päivän tyytyväisyystakuu
- Pääsy suoratoistopalveluihin: Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, BBC iPlayer, Sky Go, Sling TV, and Fox Go
PrivateVPN:llä on suhteellisen pieni palvelinverkko – mutta kun palvelimet on levitetty 63 maahan, on se kuitenkin erinomainen valinta suoratoistoon kaikkialla maailmassa.
Kohtuulliset nopeudet suoratoistoon
Työryhmäni kokeili palvelimia Yhdysvalloissa, Britanniassa, Italiassa ja Australiassa nähdäkseen, voiko PrivateVPN ohittaa suoratoistopalveluiden maarajoitukset. Pyrimme pääsemään sisään Netflix US:aan, Sling TV:hen, sekä BBC iPlayeriin, ja onnistuimme joka yrityksellä.
Nopeustesteissämme huomasimme, että PrivateVPN on varsin nopea, jos käytät lähistöllä sijaitsevaa palvelinta. Kuten VPN-yhteyksillä aina, kauempana sijaitseva palvelin hidastaa yhteyttä enemmän. Näissäkin tapauksissa saamamme yhteys riitti sulavaan selaamiseen ja HD-suoratoistoon. Lisäksi panin merkille, kuinka selkeä ja helppokäyttöinen VPN-sovellus tämä on.
Vahva tietosuojakäytäntö ja hyvät lisäominaisuudet
PrivateVPN sijaitsee Ruotsissa, ja yhtiö sitoutuu suojaamaan käyttäjiensä tietoja. Vaikka pääkonttori sijaitsee 14-Eyes -valvontaliiton jäsenmaassa, ei se kuitenkaan säilytä yhteyslokeja. PrivateVPN ei siis voi luovuttaa tietojasi viranomaisille, koska se ei tallenna mitään. Lisäksi VPN sisältää vahvat turvaominaisuudet, kuten 256-bittisen AES-salauksen sekä 5 vaihtoehtoista yhteysprotokollaa.
Lisäksi PrivateVPN suojaa yksityisyytesi kill switchillä ja IPv6- sekä DNS-vuotosuojauksella. Sovelluksesta löytyy myös Stealth VPN -tila, jolla pääset VPN-estojen ja DPI-palomuurien ohitse. Kiinassa asuvat tutkijamme vahvistivat, että nämä ominaisuudet oikeasti toimivat.
Jos etsit edullista VPN:ää pitkäksi aikaa, niin PrivateVPN:ää kannattaa harkita (vuositilaus maksaa vain €2,08/kuukausi). Lisäksi saat 30 päivän tyytyväisyystakuun, minkä suojassa voit rauhassa kokeilla, sopiiko VPN juuri sinulle.
8. Proton VPN – Yksinkertainen, luotettava ja turvallinen
- 3 025+ palvelinta 69 maassa
- 10 samanaikaista laiteyhteyttä
- 30 päivän tyytyväisyystakuu
- Pääsy suoratoistopalveluihin: Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, HBO Max ja BBC iPlayer
Proton VPN on keskikastiin kuuluva VPN, joka tarjoaa käyttöösi 3 025+ palvelinta 69 maassa. Se toimii useassa eri suoratoistopalvelussa, mukaan lukien Netflix, Hulu ja Amazon Prime Video. Testeissämme se ei kuitenkaan poistanut Disney Plussan tai ESPN:n maarajoituksia.
Vahva yksityisyys ja tietoturva
Proton VPN käyttää OpenVPN-protokollaa ja 256-bittistä AES-salausta. Yhtiö sijaitsee Sveitsissä, eikä se tallenna käyttäjätietoja. Mitään tietoa sinusta tai toiminnastasi ei säilytetä – ja vaikka säilytettäisiin, niin mikään viranomainen ei Sveitsin lain mukaan pysty vaatimaan tietoja luovutettavaksi.
Proton VPN:ssä ainutlaatuista on Secure Core -palvelimet, joita tutkimme arvostelussamme tarkemmin. Kyseessä on superturvalliset VPN-palvelimet Islannissa, Sveitsissä ja Ruotsissa – maissa, joiden yksityisyydensuoja on huippuluokkaa.
Proton VPN antaa käyttäjälle mahdollisuuden ohjata tiedonsiirto ensin Secure Core -palvelimelle ja sitten toiselle VPN-palvelimelle, ja vasta sen jälkeen data päätyy todelliseen määränpäähänsä. Tämä on käytännössä kaksinkertainen salaus, mutta lisäsuojaa luo Secure Core -palvelinten erityinen luonne. Ainoa haittapuoli on se, että tämä hidastaa yhteyttä huomattavasti.
Hyödyllisiä ominaisuuksia ja ilmainen versio
Plus-tilauspaketilla saat käyttöösi 10 samanaikaista laiteyhteyttä, mikä riittää useimmille käyttäjille helpostikin. Proton VPN sisältää erillisiä käyttöprofiileja, joilla voit hienosäätää yhteyksiäsi. Voit esimerkiksi valita jonkin P2P-palvelimen ja haluamasi yhteysprotokollan, ja tallentaa tämän profiilin nimellä ”torrentit”. Näin löydät aina nopeasti sopivat asetukset, kun haluat ladata torrenteja.
Voit kokeilla Proton VPN:ää ilmaiseksi – ilmaisversioon kuuluu rajaton määrä tiedonsiirtoa, eikä siinä ole mainoksia. Ilmaisversio ei kuitenkaan tue torrent-latauksia, eikä yhteydellä pääse suoratoistopalveluihin (eikä nopeudessakaan ole kehumista). Suosittelenkin valitsemaan maksullisen version.
Plus-paketti tarjoaa käyttöösi Proton VPN:n kaikki ominaisuudet, mukaan lukien Secure Core -palvelimet, Tor-yhteydet sekä modernin 10 Gbps -palvelinverkon. Pelkän VPN-yhteyden hankintaan paras vaihtoehto on vuositilaus, joka maksaa €4,99/kuukausi. Voit ostaa Proton VPN:n lisäksi myös muita Protonin palveluita, kuten suojatun sähköpostin, kalenterisovelluksen ja pilvipalveluita.
Kaiken kaikkiaan Proton VPN on laadukas palvelu, joka tarjoaa vahvan suojauksen ja mahdollistaa monen suoratoistopalvelun käytön ilman maarajoituksia. Voit kokeilla sitä ilman riskiä 30 päivän tyytyväisyystakuulla.
9. Hotspot Shield – Vahva tietoturva nopeudesta tinkimättä
- 1 800+ palvelinta yli 80 maassa
- 5 samanaikaista laiteyhteyttä
- 45 päivän tyytyväisyystakuu
- Pääsy suoratoistopalveluihin: Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Vudu, Sky Go ja muita
- Suomenkielinen sähköposti- ja chat-asiakaspalvelu: Automaattinen käännöstoiminto mahdollistaa asioinnin millä tahansa kielellä
Hotspot Shield tunnetaan supernopeista yhteyksistään, mikä on osaltaan yhtiön itse kehittämästä Catapult Hydra -protokollasta. Se perustuu OpenVPN:n tavoin 256-bittiseen AES-salaukseen, mutta on kuitenkin huomattavasti nopeampi. Kun testasin yhteyttä, ennen VPN:n käynnistämistä nopeuteni oli 57 Mbps. Lähistöllä sijaitsevaa palvelinta ja Catapult Hydraa käyttäessäni nopeus putosi vain hieman, 54 Mbps:ään. Käytännössä eroa ei huomannut mitenkään.
Yhteys pysyi nopeana myös kauempana sijaitsevilla palvelimilla. Testasin neljää ulkomaista palvelinta Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa – ja mittasin latausnopeudeksi keskimäärin 49 Mbps. Kyseiset palvelimet sijaitsevat tuhansien kilometrien päässä kotoani Suomesta, mutta tästä huolimatta Ultra HD -suoratoisto ei aiheuttanut mitään ongelmia.
Hotspot Shield suojaa henkilötietosi vahvoilla tietoturvaominaisuuksilla. Näitä ovat esimerkiksi DNS/IP-vuotosuojaus sekä kill switch, jotka estävät tietovuodot myös yhteyden häiriötilanteissa. Muista että sinun pitää itse käydä laittamassa kill switch päälle sovelluksen tietoturva-asetuksista, mutta tämä on suhteellisen helppoa. Lisäksi Hotspot Shield sisältää haittaohjelmien ja tietojenkalastelun torjunnan.
Lisäksi Hotspot Shield noudattaa forward secrecy -periaatetta, mikä estää vahingot menneen ja tulevan tiedonsiirron osalta, mikäli nykyisen yhteyden salausavain onnistuttaisiin jollakin ihmeellä murtamaan.
Toimii kaikissa suoratoistopalveluissa – paitsi Hulussa
Hotspot Shield soveltuu hyvin myös suoratoistoon, koska VPN toimii (lähes) kaikissa suosituissa suoratoistopalveluissa. Saat käyttöösi 1 800+ VPN-palvelinta yli 80 maassa, joten pystyt helposti ohittamaan maarajoitukset kaikkialla maailmassa. Testeissäni kokeilin yhdysvaltalaista, brittiläistä ja japanilaista Netflix-versiota. Yhteys toimi myös Disney Plussassa ja Amazon Prime Videossa. Ainoastaan Hulu esti VPN-yhteyden.
Voit käyttää Hotspot Shieldiä myös älytelevisiolla ja pelikonsolilla, kun asennat yhteyden suoraan reitittimelle. Tähän löytyy helpot ohjeet yhtiön verkkosivuilta – sainkin yhteyden toimimaan ASUS-reitittimelläni jo parissa minuutissa. Näin pystyin käyttämään VPN-yhteyttä Apple TV:llä, ja katsoin Disney Plussan The Mandalorian -sarjaa isolla näytöllä.
P2P-yhteydet toimivat kaikilla palvelimilla, joten Hotspot Shield on erinomainen valinta torrent-latauksiin. Testeissäni huomasin, että torrentit latautuivat nopeasti. Palvelimilla ei ollut ruuhkaa, koska P2P-tiedonsiirtoa ei ole keskitetty millekään tietyille palvelimille.
Ainoa pieni ongelma on se, että Hotspot Shieldin tietosuojakäytäntö on hieman epämääräinen. Tarkemman tutkimuksen myötä sain kuitenkin selville, ettei yhtiö tallenna käyttäjistään mitään sellaista tietoa, jota voitaisiin käyttää tunnistamiseen. IP-osoitteita säilytetään väliaikaisesti petosten estämiseksi, mutta tieto pidetään salatussa muodossa ja poistetaan heti, kun lopetat VPN:n käytön.
Huippuedullinen vuositilaus
Jos tilaat VPN:n kerralla 3 vuodeksi, Hotspot Shield maksaa vain €2,99/kuukausi. Saatavilla on myös vuositilaus ja kuukausitilaus, joka on huomattavasti kalliimpi; 3-vuotinen tilaus on selvästi paras tarjous. VPN:ää voi käyttää myös täysin ilmaiseksi, mutta tällöin saatavilla on vain 1 palvelin Yhdysvalloissa ja tiedonsiirtoa 500 MB päivässä.
Jos haluat kokeilla Hotspot Shieldiä ilman riskiä, voit hyödyntää tilauksen mukana tulevan 45 päivän tyytyväisyystakuun. Tämän paljon pidempi takuuaika kuin muilla VPN-yhtiöillä.
Parhaat VPN-palvelut – Ominaisuuksien vertailutaulukko
Miksi tarvitset VPN-yhteyden
Internet ei ole enää niin turvallinen kuin ennen. Asetat yksityisyytesi vaaraan aina, kun käytät internetiä, mikä antaa mahdollisuuden verkkorikollisille ja ahneille yrityksille hyödyntää tietojasi. Joudut myös alttiiksi internetpalveluntarjoajan ja viranomaisten rajoituksille, mikä voi johtaa yhteyden heikkenemiseen tai tiettyjen verkkosivustojen estämiseen.
No, eihän internetiä kuitenkaan pysty nykyään elämään – toisaalta edellä mainitut riskit on kuitenkin mahdollista välttää. Tässä kohtaa VPN paljastuu tärkeäksi työkaluksi. Tietoturvan ja yksityisyyden varmistamisen lisäksi VPN pystyy paljon muuhunkin, esimerkiksi ulkomaisten TV-sarjojen ja elokuvien suoratoistoon tai P2P-tiedostojen lataamiseen. Tässä muutama VPN-yhteyksien keskeinen etu:
- Salaa tiedonsiirto torjuaksesi rikolliset. VPN salaa tiedonsiirron siten, ettei kukaan voi lukea ja hyväksikäyttää sitä. Vahvin salausmenetelmä on 256-bittinen AES-salaus (tätä käyttää monet VPN:t, viranomaiset, pankit ja armeijat). Varmista myös se, että valitsemasi VPN käyttää luotettavaksi osoitettua VPN-yhteysprotokollaa.
- Piilota IP-osoitteesi pysyäksesi anonyyminä. Kun yhdistät VPN-palvelimelle, IP-osoitteesi korvataan uudella – näin kukaan ei voi päätellä henkilöllisyyttäsi tai sijaintiasi. Tämä estää hakkereita hyökkäämästä kotiverkkoosi, ja lisäksi saatat hyötyä edullisemmasta hinnoittelusta sijaintiperusteisissa verkkokaupoissa. Jos haluat varmistaa yksityisyytesi netissä, suosittelemme käyttämään yksityistä VPN-yhteyttä Tor-selaimen kanssa.
- Pääsy maailmanlaajuiseen sisältöön. IP-osoitteen piilotuksella on myös muita hyötyjä: voit valita virtuaalisen sijaintisi mistä päin maailmaa tahansa, jolloin pääset kaikenlaisten maarajoitusten ohitse. Laadukas VPN esimerkiksi päästää sinut katsomaan Netflixin ulkomaisia sisältökirjastoja, etkä ole enää sidottu pelkästään suomalaiseen sisältövalikoimaan. VPN:llä pääset katsomaan myös urheilutapahtumia kaikkialla maailmassa.
- Lataa torrent-tiedostoja ilman tietoturvauhkaa. Torrentit ja P2P-yhteydet sallivat käyttäjien jakaa tiedostoja keskenään ilman välikäsiä. Valitettavasti jotkin ihmiset hyväksikäyttävät tätä järjestelmää, mikä tekee siitä vaarallisen. VPN suojaa sinua torrent-latausten aikana siten, ettet altistu riskeille.
- Pelaa verkkopelejä turvallisesti. Jotkin pelaajat tekevät kaikkensa, jotta voittavat peleissä – keinovalikoimaan voi kuulua myös DDoS-hyökkäys kotiverkkoosi, jotta yhteytesi katkeaa pelissä. Kun käytät VPN:ää, kaikki hyökkäykset kilpistyvät VPN-palvelimen suojaukseen. Parhaat VPN:t tarjoavat matalan viiveen palvelimia, jotka sopivat täydellisesti kilpailulliseen pelaamiseen esimerkiksi Call of Duty: Warzonessa.
- Vältä operaattorirajoitukset. Joskus verkko-operaattorisi saattaa tarkoituksella hidastaa liittymääsi, jotta verkon ruuhkautuminen vältettäisiin – tätä tapahtuu varsinkin silloin, kun suoratoistat videota tai lataat suuria tiedostoja. VPN piilottaa toimintasi, jolloin operaattori ei pysty rajoittamaan liittymää aktiviteetin perusteella.
Huom: Markkinoilla on yli 300 VPN-palvelua. Monet niistä kykenee joihinkin edellä mainituista asioista – ja vielä useammat väittävät pystyvänsä. Ainoastaan parhaat VPN-palvelut pystyvät kaikkeen edellä mainitusta.
Kokeile suosituinta VPN-palveluamme nyt
Kuinka valitset itsellesi parhaan VPN-yhteyden
Voimme tarjota sinulle kaiken VPN-palveluihin liittyvän tiedon ja testitulokset, mutta loppujen lopuksi päätöksen teet sinä. Jotkin palvelut ovat kiistatta parempia kuin toiset, mutta sopivin VPN-valinta riippuu aina yksilön omista mieltymyksistä ja käyttökohteista.
Tässä muutama vinkki, jolla onnistut sopivan VPN-palvelun valinnassa:
- Tunnista omat prioriteettisi: Haluatko ensisijaisesti pitää tietosi ja toimintasi salassa? Vai pyritkö ohittamaan suoratoistopalveluiden maarajoitukset? Jotkin VPN-palvelut keskittyvät tietoturvaan, toiset viihteeseen – parhaat suoriutuvat täydellisesti molemmista.
- Kirkasta käyttötarkoitus itsellesi. Mihin oikeastaan tarvitset VPN:ää, ja kuinka usein? Tarvitsetko yhteyden vain parille kännykälle, vai pitääkö kaikki kodin laitteet suojata? Tarvitsetko VPN:ää päästäksesi nettiin ulkomailla? Vai haluatko suojata kaikki laitteet, kaiken aikaa? Kun tiedät, mihin kaikkeen VPN:ää tarvitset, voit keskittyä vertailemaan VPN-palveluita oikeista näkökulmista.
- Varaa sopiva budjetti. Haluatko päästä mahdollisimman pienellä rahalla, vai kannattaako kenties sijoittaa laatuun? Hankitko lyhyen kuukausitilauksen, vai edullisemman vuositilauksen? On tärkeää päättää, minkä verran rahaa VPN:ään haluaa laittaa, niin voit rajata saatavilla olevia palveluita hinnan mukaan. Muista, ettei kalliimpi palvelu välttämättä lupaa laatua – ja parhaat VPN:t julkaisevat usein suuria alennuksia.
Tutkimusmenetelmät: Näin arvostelemme ja vertailemme VPN-palveluita
Sadat VPN-palvelut väittävät olevansa maailman parhaita, joten miten tunnistat joukosta ne oikeasti laadukkaat? Jokaista VPN:ää ei kannata lähteä kokeilemaan… ellei käytössäsi ole maailmanlaajuista asiantuntijaorganisaatiota, joka testaa kaikki markkinoilla olevat VPN-palvelut. Me teimme juuri näin, ja tuloksena on yllä oleva top-lista – sekä runsaasti muita arvosteluita ja vertailuja.
Analysoimme jokaisen VPN-palvelun usealla eri mittarilla. Tavoitteenamme on löytää parhaat vaihtoehdot kullakin yksittäisellä osa-alueella, sekä myös kokonaisuutena parhaat VPN-palvelut. Mittaamme yhteyksien nopeudet, kokeilemme kiertää maarajoitukset ja verkkosensuurit, ja syynäämme läpi kaikki VPN-yhtiön mainostamat ominaisuudet. Toistamme testit säännöllisin väliajoin, jotta vertailujen tulokset pysyvät ajankohtaisina.
Tässä tärkeimmät kriteerit, joiden pohjalta tutkimme VPN-palveluita.
Yksityisyys ja tietoturva
VPN-yhteyden keskiössä ovat aina yksityisyys ja tietoturva. Kaikki VPN-yhtiöt lupaavat pitää näistä huolen – mutta todellisuus voi olla jotain aivan muuta.
Huomaa, että jotkin verkkosivut tarkoittavat näillä termeillä samaa asiaa, mutta näin ei ole! Yksityisyys viittaa siihen, kenellä on luvallinen pääsy tietoihisi, kun taas tietoturva viittaa tietojen suojaamiseen käytettäviin mekanismeihin, kuten salaukseen.
Yksityisyys varmistetaan ei lokeja -käytännöllä. Kyseistä käytäntöä noudattava VPN-yhtiö ei tallenna tai jaa eteenpäin mitään sinuun liittyvää tietoa. Kun käytät VPN-yhteyttä, henkilötietosi ja toimintasi pidetään piilossa kaikilta tahoilta – paitsi VPN-yhtiöltä itseltään. Tämän vuoksi suosittelemme käyttämään vain sellaisia VPN-palveluita, jotka lupaavat olla tallentamatta käyttäjätietoja. Muutoin tiedot voivat vahingossa paljastua, tai niitä voidaan myydä eteenpäin, tai viranomaiset voivat takavarikoida kerätyt tiedot itselleen. Jos mitään ei koskaan tallenneta, niin vaaraa ei ole.
Turvallisuuden varmistamiseksi VPN-palvelun pitää myös salata tiedonsiirto. Paras salausmenetelmä on 256-bittinen AES-salaus, jota on käytännössä mahdotonta murtaa. Kaikki parhaat VPN-palvelut käyttävät tätä salausta, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Esimerkiksi PIA:lla on mahdollisuus käyttää kevyempää 128-bittistä salausta, joka on hieman vähemmän turvallinen, mutta toisaalta yhteys on vastaavasti nopeampi.
Monet VPN:t käyttävät WireGuard-yhteysprotokollaa, jossa yhdistyy useita salausmenetelmiä – mikä parantaa tietoturvaa entisestään. VPN-yhteyttä etsiessäsi sinun tuleekin aivan ensimmäiseksi kiinnittää huomiota tarjolla oleviin salausmenetelmiin.
Ei lokeja -käytäntö ja salausmenetelmät eivät yksinään määritä VPN-palvelun yksityisyyttä tai turvallisuutta. Moneen palveluun sisältyy lisäominaisuuksia, jotka omalla tavallaan parantavat turvallisuutta.
Tällaisia ominaisuuksia on esimerkiksi multi-hop (”monihyppy”, jolla tiedonsiirto välitetään kahden VPN-palvelimen kautta), RAM-pohjaiset palvelimet (säilytetyt tiedot hävitetään automaattisesti) sekä kill switch (estää internet-tiedonsiirron jos VPN-yhteyteen tulee häiriö).
Yksityisyyteen vaikuttaa sekin, missä maassa VPN-yhtiön pääkonttori sijaitsee; parhaassa tapauksessa yhtiö sijaitsee sellaisessa maassa, joka ei kuulu kansainväliseen 5/9/14 Eyes -valvontaliittoon. Valvontaliiton jäsenmaassakin sijaitseva VPN voi kuitenkin olla täysin turvallinen; PIA on tästä hyvä esimerkki.
Yksityisyyteen ja tietoturvaan liittyy valtavasti eri näkökulmia – emmekä voi kattaa tässä kaikkea. Kun arvostelemme VPN-palveluita, pyrimme aina tutkimaan myös kaikkia muita huomionarvoisia näkökulmia. Kaikkien eri kriteerien pohjalta arvioimme, mitkä VPN-palvelut kykenevät oikeasti pitämään huolta yksityisyydestäsi ja yhteyden tietoturvasta.
Nopeus
Jos käyttäjäkokemusta ajatellaan, niin yhteyden nopeus on ehdottomasti yksi tärkeimmistä VPN:n ominaisuuksista. Ensiksi on hyvä muistaa, että jokainen VPN hidastaa yhteyttäsi jonkin verran. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että tiedonsiirron salaamiseen sekä reitittämiseen ulkomaisen palvelimen kautta kuluu aina jonkin verran aikaa.
Kun puhumme ”nopeasta VPN-yhteydestä”, tarkoitamme että nopeushäviöt ovat mahdollisimman pieniä. Nopeimmat VPN:t heikentävät yhteytesi suorituskykyä mahdollisimman vähän. Nopealla VPN:llä voit selata, ladata ja suoratoistaa ilman viivettä tai pätkimistä – jotka ovat huonon yhteyden yleisimpiä oireita.
Huom: Tietyissä tapauksissa VPN voi jopa nopeuttaa yhteyttäsi normaaliin nähden. Jos verkko-operaattorisi rajoittaa liittymäsi nopeutta jonkin tietyn selaustoiminnan vuoksi, VPN voi estää rajoitukset. Katso lisätietoja ylempää kohdasta Miksi tarvitset VPN-yhteyden.
Nyt kun tämä asia on selvitetty, niin mitenkäs me käytännössä mitataan yhteyksien nopeutta? Tämä on melko yksinkertainen – joskin samalla työläs – prosessi. Suoritamme kattavat nopeustestit jokaisella VPN-yhteydellä käyttämällä Ooklan nopeustestityökalua. Kansainvälinen asiantuntijaryhmämme muodostaa yhteyksiä VPN-palvelimille eri puolilla maailmaa, ja testaa VPN-palveluiden suorituskykyä erilaisilla rajoitetun kaistanleveyden skenaarioilla.
Suoratoisto
Olemme jo selittäneet, kuinka VPN-yhteys avaa saataville ulkomaisia suoratoistopalveluita, riippumatta omasta sijainnistasi. Tähän kuitenkin liittyy useita huomionarvoisia seikkoja.
Ensinnäkin, VPN-yhtiöllä tulee olla maailmanlaajuinen palvelinverkko. Mikäli palvelinta ei löydy haluamastasi maasta, et pääse käyttämään kyseisen maan suoratoistopalveluita. Palvelimen sijainti määrittää aina saatavilla olevan sisällön, joten kiinnitä huomiota VPN-palvelinverkon laajuuteen ja tiheyteen.
Toiseksi, VPN-yhtiöllä tulee olla tarvittava teknologia VPN-estojen kiertämiseen. Monet suoratoistopalvelut pyrkivät tunnistamaan ja estämään kaikki VPN-käyttäjät. Jos joskus näet virheilmoituksen kuten ”sinulla näyttäisi olevan käytössä estonpoistaja tai välityspalvelin”, olet kohdannut VPN-eston. Arvioimme kunkin VPN-palvelun kyvyt kiertää kaikki tällaiset estot, jolloin voisit käyttää suoratoistopalveluita täysin vapaasti.
Jotkin VPN-palvelut sopivat hienosti kaikenlaiseen suoratoistoon; toiset taas soveltuvat vain tiettyjen suoratoistopalveluiden käyttöön; suurin osa ei toimi juuri missään. Jos haluat löytää VPN-yhteyden juuri tietyn suoratoistopalvelun katsomiseen, tutustu artikkeleihimme parhaista VPN-palveluista Netflixiin, Huluun, BBC iPlayeriin ja DAZN:ään.
Huom: Suoratoiston katselukokemukseen vaikuttaa myös yhteyden nopeus (hidas yhteys = video pysähtelee puskuroimaan). Me kuitenkin pyrimme tutkimaan näitä seikkoja erikseen: a) pääseekö VPN:llä ollenkaan sisään suoratoistopalveluihin, ja b) onko yhteys riittävän nopea suoratoistoon hyvällä laadulla.
Torrent-lataukset
VPN-yhteydestä on todella paljon hyötyä torrent-latauksissa – varsinkin, jos lataat P2P-jakamisen kieltäneessä maassa. Vaikka noudatatkin kaikkea lainsäädäntöä (ja suosittelemme sitä), torrentien lataaminen ilman asiaankuuluvaa suojausta tekevät sinusta haavoittuvaisen hakkereiden hyökkäyksille ja tekijänoikeustrollien vaatimuksille.
P2P-yhteydet eivät ole itsessään turvallisia, mutta voit suojata sen VPN:llä, joka peittää IP-osoitteesi ja salaa tiedonsiirtosi. VPN-tutkimuksessamme käymme läpi torrent-lataamiseen liittyvät ominaisuudet kuten P2P-profiilit, SOCKS5-välityspalvelimet ja yhteensopivuus torrent-ohjelmien kanssa. Lopputuloksena tunnistamme parhaat VPN-palvelut torrenteille – sekä ne, jotka eivät ole niin hyviä.
Helppokäyttöisyys
VPN saattaa kuulostaa todella monimutkaiselta viritelmältä. Yhteyksien taustalla toki tapahtuukin vaikka mitä ihmeellistä, mutta parhaat VPN-sovellukset on suunniteltu kenen tahansa käytettäväksi, ilman mitään teknistä tietotaitoa.
Kun testaamme VPN-palveluita, arvioimme samalla niiden käytettävyyttä – ohjelman asennuksesta palvelimen valintaan ja asetusten hienosäätöön asti. Arvioimme myös sovelluksen ulkoista siisteyttä (mitä selkeämpi, sitä parempi). Näin pystymme suosittelemaan parhaita VPN-sovelluksia aloittelijoille.
Myös yhteensopivuus on tärkeää – VPN:n pitäisi toimia yhtä hyvin esimerkiksi Windowsilla ja iOS:lla. Lisäpisteitä annamme niille VPN-palveluille, jotka toimivat myös sellaisilla laitteilla, jotka eivät tavallisesti tue VPN-yhteyksiä (esimerkkinä ExpressVPN:n MediaStreamer).
Mitäs tämä tarkoittaa edistyneen käyttäjän kannalta? Jos arvostat laajoja säätömahdollisuuksia tai turvallisuusasetusten mukauttamista, niin helppokäyttöisyys ei välttämättä ole se tärkein juttu. Toisaalta, aidosti käyttäjäystävälliset VPN-palvelut hoitavat perusasiat (palvelimen valinta, yhteyden avaaminen, jne.) mutta lisäksi antavat käyttäjälle mahdollisuuden mukauttaa asetuksia. Juuri tällaiset VPN-palvelut saavat helppokäyttöisyydestä parhaat pisteet.
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu on äärimmäisen tärkeä – mutta aliarvostettu – tekijä VPN-palveluiden laadussa. Olisihan se mahtavaa, jos mitään ongelmia tai kysymyksiä ei koskaan ilmaantuisi, mutta ollaanpa realistisia: jokin asia aina yllättää. Näissä tilanteissa on tärkeää, että VPN tarjoaa huippulaadukasta asiakastukea.
Ensiksi tutkimme saatavilla olevat asiakaspalvelukanavat. Parhaat pisteet saa 24/7 chat-asiakaspalvelulla varustettu VPN; tämä on yleensä helpoin ja nopein tapa saada apua, kun sitä tarvitsee. Muita vaihtoehtoja on sähköpostituki (ns. tukipyyntölomakkeet) sekä puhelintuki, joka on yleensä saatavilla vain tiettyyn kellonaikaan.
Otamme asiakastukeen aina itse yhteyttä. Aloitamme chat-keskustelun, lähetämme kysymyksen sähköpostitse tai soitamme puhelun, ja siten arvioimme asiakaspalvelun nopeutta ja laatua. Parhaat VPN:t tarjoavat supernopeaa ja hyödyllistä tukea; ammattitaitoiset tukihenkilöt antavat kysymyksiimme laajan ja kattavan vastauksen parissa minuutissa.
Sensuuri
Ensiksi on tärkeää tehdä ero maarajoitusten (tietyt verkkosivut rajoittavat sisältönsä näkyvyyttä käyttäjän maan perusteella) sekä verkkosensuurin (laajat valtiolliset rajoitukset, joilla kansalaisten netinkäyttöä valvotaan ja estetään) välillä. Internetiä sensuroivat maat yleensä kieltävät myös VPN-yhteydet, mikä on merkittävä uhka internetin vapaudelle. Toisaalta, joidenkin VPN-palveluiden edistynyt teknologia pystyy kiertämään jopa valtiollisen sensuurin.
Kun arvioimme VPN:ää verkkosensuurin kannalta, pyrimme löytämään asetuksia ja toimintoja, jotka obfuskoivat tietoliikenteen. Obfuskoinnin ansiosta mikään ulkoinen taho ei näe, että käytät VPN-ohjelmaa, verkko-operaattorit ja viranomaiset mukaan lukien. Tällöin voit käyttää internetiä myös sitä sensuroivissa maissa kuten Kiinassa, Iranissa tai Arabiemiraateisa.
Huom: Emme hyväksy mitään laitonta toimintaa, ja suosittelemme aina ottamaan selvää paikallisesta lainsäädännöstä, jotta et aseta itseäsi vaaraan. Joissakin paikoissa VPN-yhteyden käytöstä voi joutua hankaluuksiin, joten ole varovainen.
Hinta
Viimeisenä muttei vähäisimpänä, puhutaanpa rahasta! Tulet huomaamaan, että suosittelemme yleensä premium-tason palveluita – eli joudut maksamaan tilauksesta. Siihen on syynsä: maksulliset VPN:t ovat käytännössä aina nopeampia, turvallisempia ja vakaampia kuin ilmaiset.
Ymmärrämme kuitenkin, että VPN-yhteydestä maksaminen voi kuulostaa kalliilta. Pyrimme aina löytämään palveluntarjoajia, joilla on paras hinta-laatusuhde, jotta saat rahoillesi oikeasti vastinetta. Jos VPN-palvelu on esimerkiksi muita kalliimpi, niin kannattaako sitä edes harkita? Entä tarjoaako halvin VPN-palvelu edes välttävimmät ominaisuudet?
Vastaamme arvosteluissa näihin kysymyksiin, ja lisäksi suosittelemme mahdollisia tarjouksia tai alennuskampanjoita. Monet premium-tason palvelut julkaisevat usein tarjouksia ja alennuskoodeja.
Lopuksi tarkistamme VPN-palvelun tyytyväisyystakuun, jotta voit tarvittaessa lunastaa rahasi takaisin. Yleensä tilaukseen sisältyy 30 päivän tyytyväisyystakuu, mutta tämä voi vaihdella tilauspaketin mukaan.
Jos et halua lainkaan maksaa VPN-yhteydestäsi, katso täältä parhaat ilmaiset VPN-palvelut, niin saat käyttöösi varmasti parhaat ominaisuudet, turvallisuutta vaarantamatta.
VPN-palveluista usein kysyttyä
Mikä on paras VPN?
Laajojen testiemme perusteella ExpressVPN on kokonaisuutena paras VPN selaamiseen, suoratoistoon, torrent-lataukseen ja muuhun toimintaan. Se tarjoaa nopeimmat yhteydet, vahvimman tietoturvan ja parhaan käyttökokemuksen, mitä markkinoilta löytyy.
Mikä VPN on nopein?
ExpressVPN pysyy jatkuvasti nopeustestiemme kärjessä. Se tarjoaa parhaat lataus- ja lähetysnopeudet sekä pienimmän viiveen. ExpressVPN:llä voit siis suoratoistaa HD-videota, ladata torrent-tiedostoja muutamassa minuutissa ja pelata nopeaa reagointia vaativia verkkopelejä.
Ovatko VPN-yhteydet laillisia?
VPN-yhteydet ovat laillisia lähes kaikissa maissa. VPN-teknologia itsessään on täysin hyväksyttävä työkalu yksityisyyden, turvallisuuden ja internetin vapauden edistämiseen. VPN:n keskeisimmät toiminnot (tiedonsiirron salaus, rajoitusten ohitus ja yksityisyyden vahvistaminen) ovat 100% laillisia asioita useimmissa maissa.
Joissakin maissa VPN:t ovat kiellettyjä tai lain harmaalla alueella, esimerkiksi Kiinassa, Irakissa, Iranissa, Venäjällä, Valko-Venäjällä, Turkissa, Omanissa ja Arabiemiraateissa. Jos asut jossakin näistä maista, suosittelemme sinua ottamaan selvää lainsäädännöstä ennen VPN-yhteyden käyttöä.
Joskus VPN-yhteyksiä käytetään laittomiin tarkoituksiin, mitä me emme hyväksy missään tilanteessa. Muista tämä: itsessään laittomat teot ovat laittomia myös VPN-yhteyden kautta.
Ovatko VPN:t turvallisia?
VPN:t ovat täysin turvallisia käyttää, ja itse asiassa niiden tarkoitus on nimenomaan lisätä turvallisuutta. Sinun vastuullesi kuitenkin jää varmistaa, ettet käytä yhteyttä mihinkään laittomiin tarkoituksiin.
Vaaraa voi aiheutua, jos:
- Asut maassa, jossa VPN-yhteyksiä säädellään, ja käytät sellaista palvelua joka ei ole viranomaisten hyväksymä.
- Lataat tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia sellaisella VPN:llä, joka säilyttää yhteyslokit eikä sisällä kill switchiä.
Jotkin ilmaiset VPN:t voivat olla vaarallisia myös muilla tavoin; ne voivat myydä tietojasi kolmansille osapuolille tai altistaa laitteesi haittaohjelmille. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää valita laadukas VPN, joka noudattaa huolellista tietosuojakäytäntöä.
Onko VPN:ää vaikeaa käyttää?
Parhaat VPN-palvelut ovat itse asiassa todella helppokäyttöisiä. Yleensä sinun tarvitsee vain ladata laitteellesi sopiva sovellus, asentaa se, ja klikata sitten "avaa yhteys”. Kaikki yllä suositellut VPN-palvelut toimivat selkeällä sovelluksella, jota aloittelijakin oppii heti käyttämään.
Monessa VPN-sovelluksessa on pikayhteyspainike, jolla voit muodostaa yhteyden lähimpänä sijaitsevalle VPN-palvelimelle. Jos haluat käyttää jonkin tietyn maan sisältöä, sinun pitää valita kyseinen maa palvelinlistalta.
Vinkki: Jos VPN:t eivät ole sinulle ennestään tuttuja, tutustu aloittelijan VPN-oppaaseemme – se on täynnä hyödyllistä tietoa VPN-yhteyksien ominaisuuksista, hyödyistä ja käyttötarkoituksista.
Voiko huono VPN hidastaa nettiyhteyttä?
Fakta on se, että kaikki VPN:t hidastavat internet-yhteyttä jonkin verran. Tämä johtuu siitä, että tiedonsiirron salaamiseen ja salauksen purkamiseen kuluu aina ylimääräistä aikaa. Lisäksi tiedonsiirto ohjataan kulkemaan ulkomaisen palvelimen kautta. Tämän vuoksi VPN-yhteys on väistämättä normaalia hitaampi.
Toisaalta, parhaat VPN-palvelut pitävät nopeushäviön mahdollisimman pienenä. Nopeimmilla VPN-yhteyksillä et tule huomaamaan mitään eroa tavalliseen, suojaamattomaan internet-yhteyteesi. Sinun ei tarvitse kärsiä puskuroinnista, viiveestä tai pitkistä latausajoista VPN:ää käyttäessäsi.
Voiko VPN seurata toimintaani netissä?
Teknisesti ottaen, VPN kykenee seuraamaan toimintaasi – mutta luotettavat palvelut eivät tee sitä. Kun käytät VPN:ää, peität kaikki henkilötietosi operaattorilta, hakkereilta, mainostajilta ja viranomaisilta, mutta VPN-palvelu itse näkee kaiken. Tämän vuoksi VPN:t noudattavat ei lokeja -käytäntöä, jonka myötä mitään tietojasi ei seurata tai tallenneta.
Jotkin VPN:t käyttävät myös RAM-pohjaisia palvelimia, mikä estää tietoja joutumasta vääriin käsiin. Kyseisille palvelimille tallennetut tiedostot poistuvat aina automaattisesti uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.
Minkä verran VPN-yhteys maksaa?
Hinnoissa on pientä vaihtelua VPN-yhtiön mukaan, mutta kaikki suosittelemamme VPN-palvelut ovat varsin edullisia. Hintaa tulee halvimmillaan vain kahvikupposen verran kuukaudessa! Yleensä pitkä vuositilaus on halvempi kuin lyhytaikainen kuukausitilaus; mitä pidemmäksi aikaa sitoudut, sitä halvempi kuukausimaksu.
Parhaisiin VPN-tilauksiin sisältyy tyytyväisyystakuu, eli jos muutat mieltäsi takuuajan (yleensä 30 päivää) sisällä, voit lunastaa rahasi takaisin. Tämä ei sinänsä muuta VPN-palvelun hintaa, mutta voit luottaa siihen että rahaa ei koskaan mene hukkaan.
Jos olet valmis tekemään tilauksen, katso kuponkisivultamme parhaat alennukset VPN-palveluihin.
Onko olemassa ilmaisia VPN-yhteyksiä?
Ilmaisia VPN-yhteyksiä on saatavilla, mutta emme suosittele sellaisten käyttöä. Ilmainen on tietenkin aina houkuttelevaa, mutta vaikka et varsinaisesti maksaisikaan rahaa, niin saatat joutua maksamaan jollain muulla tapaa – tuskallisen hitaan yhteyden, virustartunnan tai jopa identiteettivarkauden muodossa.
Kaikki ilmaiset VPN:t eivät ole mitään huijauksia. Olemme törmänneet useisiin palveluihin, joiden ilmaisversiot ovat itse asiassa melko hyviä. Niissä on toki omat rajoituksensa, kuten datakatto tai puuttuvat ominaisuudet, mutta varsinaista tietoturvariskiä ei kuitenkaan ole.
Voinko käyttää VPN:n sijasta Tor-verkkoa tai välityspalvelinta?
Tor, välityspalvelimet ja VPN-yhteydet ovat täysin erilaisia teknologioita, mutta niissä on samoja piirteitä. Katsotaanpa tarkemmin.
Tor (lyhenne sanoista The Onion Router) hyödyntää vapaaehtoisten muodostamaa verkkoa, joka reitittää tiedonsiirron usean eri palvelimen, tai ”solmun”, kautta. Tämä prosessi tekee sinusta (ja tiedonsiirrostasi) paljon vaikeammin seurattavan, mutta samalla yhteyden nopeus pienenee. Tor on varsin monimutkainen kokonaisuus, joten suosittelemme lukemaan lisää kattavasta Tor-oppaastamme.
VPN:ään verrattuna Tor on huonompi vaihtoehto. Sen käyttö on ilmaista, mutta salaus on heikompaa ja yhteys hitaampi. Paras ratkaisu on käyttää Toria ja VPN:ää samaan aikaan, jolloin voit hyödyntää molempien parhaat puolet. Hyvä VPN peittää Torin tietoturva-aukot, kun taas Tor lisää yksityisyyttä ja anonymiteettiä.
Huomaathan, että kaikki VPN:t eivät ole yhteensopivia Torin kanssa. Hyvän lopputuloksen saat ExpressVPN:n kaltaisella palvelulla.
Välityspalvelimilla on yksi etu VPN-yhteyksiin nähden: ne piilottavat IP-osoitteen hidastamatta yhteyttä. Välityspalvelimissa ei kuitenkaan ole mitään turvaominaisuuksia, ne eivät salaa tiedonsiirtoa, eikä niissä ole edes graafista käyttöliittymää. Välityspalvelimet eivät siis ole kovinkaan turvallisia tai helppokäyttöisiä. Ne voivat kuitenkin olla hyvä valinta, jos tarvitset vain nopean yhteyden tietoturvasta riippumatta.
Saatavilla on satoja erilaisia välityspalvelimia, joten tee itsellesi sopivin valinta. Harkitse myös nopeaan, edulliseen VPN:ään sijoittamista, niin suojaat samalla tiedonsiirtosi ja yksityisyytesi.
Pitäisikö minun käyttää VPN:ää puhelimella?
Sinun kannattaisi käyttää VPN:ää kaikilla internetiin yhdistetyillä laitteillasi – puhelin mukaan lukien. Muussa tapauksessa asetat itsesi alttiiksi hakkereiden hyökkäyksille, vakoilulle ja verkkoseurannalle.
Moni VPN-palvelu tarjoaa sovelluksen myös puhelimille. Haluatko tietää tästä lisää? Tutustu artikkeleihimme parhaat VPN:t Androidille sekä parhaat VPN:t iOS:lle.
Voiko VPN:ää käyttää verkkopankissa?
Kyllä voi, mutta muutama asia kannattaa ottaa huomioon. Jos olet matkoilla ulkomailla ja haluat päästä käyttämään kotimaista verkkopankkiasi, siirry ensin VPN-yhteydellä kotimaiselle palvelimelle. Tällä tavoin pankkisi ei turhaan epäile mahdollista petosyritystä (verkkopankin käyttö ulkomaisella IP-osoitteella herättäisi epäilyksiä).
Saatat myös olla kotonasi Suomessa ja käyttää ulkomaisia palveluita VPN-yhteyden kautta. Jos nyt haluat päästä verkkopankkiin sulkematta VPN:ää – tai aiheuttamatta hälytystä verkkopankissa – tarvitset VPN-palvelun, jossa on jaettu tunnelointi. Tämän avulla voit käyttää paikallista nettiyhteyttäsi verkkopankissa, samalla kun hoidat muita asioita VPN-yhteyden kautta.