Arvostelemme palveluntarjoajia huolellisen testaamisen ja ennalta määrättyjen kriteerien perusteella, mutta otamme huomioon myös käyttäjäpalautteen sekä omat kaupalliset sopimuksemme. Tämä sivu sisältää affiliate-linkkejä.

Vertaile VPN-yhteyksiä

Yhteys sijainnista

Lähin sijainti

Lähin sijainti

Yhteyden määränpää

-valitse sijainti-

-valitse sijainti-

Etäisyys
0 km
Valitse VPN
Valittuna 0 palvelua enimmäismäärästä 7
Valitse VPN
Done
Tulokset
(*Viimeiset 7 päivää)
Lataus
Latausnopeus ilman VPN:ää
Latausnopeuden keskiarvo
Latausnopeuden häviö
Lähetys
Lähetysnopeus ilman VPN:ää
Lähetysnopeuden keskiarvo
Lähetysnopeuden häviö
Viive
Viive ilman VPN:ää
Viiveaika
Latausnopeuden keskiarvo
  • Latausnopeuden keskiarvo
  • Latausnopeuden häviö
  • Lähetysnopeuden keskiarvo
  • Lähetysnopeuden häviö
  • Viiveaika
Viimeiset 7 päivää
  • Viimeiset 7 päivää
  • Viimeiset 14 päivää
  • Viimeiset 28 päivää

Miten tuloksia luetaan?

Latausnopeus

Latausnopeus kertoo, kuinka nopeasti data kulkee internetistä laitteellesi. Se mitataan megabitteinä sekunnissa (Mbps). Hyvä latausnopeus on tärkeää selaamisessa sekä videoiden, elokuvien ja TV-sarjojen katsomisessa.

Esimerkkejä tavoitenopeuksista:

  • Netflixin suoratoisto HD-laadulla (720p): 5,0 Mbps
  • Netflixin suoratoisto Ultra HD -laadulla (1080p): 25,0 Mbps
  • Pelaaminen: 5,0 – 25,0 Mbps
  • Livelähetysten katsominen YouTubessa, Twitchissä ja Facebook Livessä: 10,0 Mbps
  • Ääni- ja videopuhelut: 1,0 – 3,0 Mbps

Lähetysnopeus

Lähetysnopeus kertoo, kuinka nopeasti dataa lähetetään laitteeltasi internetiin. Se mitataan megabitteinä sekunnissa (Mbps). Suurta lähetysnopeutta tarvitaan livelähetysten ylläpitoon, videopuheluihin sekä kuvien ja videoiden lisäämiseen eri palveluihin.

Esimerkkejä tavoitenopeuksista:

  • Pelaaminen: 3,0 – 6,0 Mbps
  • Livelähetys YouTubessa, Twitchissä ja Facebook Livessä: vähintään 6,0 Mbps
  • Ääni- ja videopuhelut: 3,0 Mbps

Nopeushäviö

Nopeushäviö kertoo sen, kuinka paljon VPN hidastaa yhteyttäsi.

Nopeushäviöön vaikuttaa esimerkiksi nämä seikat:

  • Palvelimen sijainti: jos käytät kaukana sijaitsevaa VPN-palvelinta, saat hitaamman yhteyden
  • Palvelimen ruuhkaisuus: jos käyttämälläsi palvelimella on liikaa muita käyttäjiä, yhteys on tavallista hitaampi
  • Sijaintimaa: joissakin maissa internetin infrastruktuuri on huonolla tolalla, mikä hidastaa yhteyttä (esimerkiksi saksalaiset palvelimet)

Viive

Viive (joskus myös “Ping”) kertoo sen, kuinka monta millisekuntia kestää datan matkassa laitteeltasi palvelimelle ja takaisin. Viiveen tulee olla mahdollisimman pieni, etenkin pelatessa, koska se vaikuttaa suoraan reaktioaikaasi.

  • Ihanteellinen viive pelaamiseen: alle 100 ms

Nopeustestien tunnusluvut 10 parhaan VPN:n osalta

Testaamme palvelinten nopeudet New Yorkissa (Yhdysvaltojen yhteys), Lontoossa (Britannian yhteys) ja Frankfurtissa (Saksan yhteys). Tulosten johdonmukaisuuden vuoksi käytämme aina samaa OpenVPN-protokollaa ja VPN-sovelluksen suosittelemaa palvelinta.

#Palvelu
Avg Value Lataus, VPN-yhteydellä
Lataus, Ilman VPN:ää
Lähetys, VPN-yhteydellä
Lähetys, Ilman VPN:ää
Arvostelu
#Palvelu
Avg Value Lataus VPN-yhteydellä
Lataus, Ilman VPN:ää
Lähetys, VPN-yhteydellä
Lähetys, Ilman VPN:ää
Arvostelu
#Palvelu
Avg Value Lataus VPN-yhteydellä
Lataus, Ilman VPN:ää
Lähetys, VPN-yhteydellä
Lähetys, Ilman VPN:ää
Arvostelu

Miten nopeustestimme toimii

Testaamme samanaikaisesti 20:ää VPN-palvelua kaikkiaan 17 palvelinsijainnissa. Data kerätään 4 tunnin välein, jotta sinä saat aina tuoreen tiedon kunkin VPN-palvelu suorituskyvystä. Testien aluksi mittaamme yhteyden ilman aktiivista VPN:ää, jotta voit nähdä minkä verran kukin VPN-palvelu hidastaa yhteyttä.

Työkalumme tarjoaa kaikkein tarkimman ja tuoreimman kuvan VPN-palveluiden suorituskyvystä. Se testaa myös kunkin VPN-palvelun tarjoamat yhteysprotokollat siltä varalta, että käytetty protokolla vaikuttaa yhteyden nopeuteen.

01 marraskuun 2023
Tuorein testi
20+
VPN:ää testattu
17
Palvelinsijaintia

Näitä VPN-palveluita testaamme

Testaamme yli 20:ää VPN-palveluntarjoajaa ja julkaisemme tiedot tälle sivulle, jotta sinä voit helposti verrata palveluita keskenään. Voit tutkia esimerkiksi seuraavia VPN-palveluita:

Nopeustestien palvelinsijainnit

Nopeustesteissä käyttämämme palvelimet sijaitsevat seuraavissa kaupungeissa ympäri maailmaa:

Tuoreet mittaukset

Käytämme testeissämme aina uusia mittauksia uusilla palvelimella, jotta tulokset pysyvät ajantasaisina. Emme koskaan kierrätä vanhoja mittaustuloksia.

Satunnaiset käyttäjätilit

Käytämme satunnaisia, anonyymejä käyttäjätilejä, jotta emme saa mitään erityiskohtelua VPN-yhtiöltä.

Suojatut palvelimet

Käytämme aina suojattuja palvelimia, jotta mittaustulokset pysyvät tarkkana ja totuudenmukaisina.

Hidastaako VPN internet-yhteyttäni?

Tätä VPN-yhtiöt eivät halua mainostaa, mutta internet-yhteys todella hidastuu VPN:ää käytettäessä. Toisaalta, laadukkaalla VPN-palvelulla eroa tuskin edes huomaa.

VPN luonnollisesti hidastaa yhteyttäsi, koska tiedonsiirto joutuu kulkemaan ylimääräisen etapin kautta (ja se on tärkeää, koska sillä tavoin tiedonsiirto voidaan salata). Data ei siis kulje pisteestä A (sinun laitteesi) pisteeseen B (käyttämäsi verkkosivu), vaan VPN-yhteyden kanssa data kulkee pisteestä A (sinun laitteesi) pisteeseen B (VPN-palvelin) ja sieltä edelleen pisteeseen C (käyttämäsi verkkosivu). Näin tiedonsiirron matkassa kuluu hieman kauemmin, mikä näkyy hitaampana yhteytenä.

Tämän vuoksi mittaamme nopeushäviön prosentteina. Emme hämmennä sinua numeroilla, jotka eivät kerro mitään omasta yhteydestäsi, vaan annamme prosenttiluvun, jolla näet kuinka nopea oma yhteytesi olisi VPN-palvelun kanssa.

On olemassa useita keinoja parantaa yhteytesi nopeutta, esimerkiksi laadukkaan VPN-palvelun valitseminen, lähellä sijaitsevan palvelimen käyttäminen ja oikean protokollan valitseminen.

Pikaohje: Näin testaat oman VPN-yhteytesi nopeuden

  • 1

    Avaa VPN. Jotkin VPN:t, esimerkiksi ExpressVPN, sisältävät oman nopeustestinsä, jota voit hyödyntää. Voit siis valita sisäänrakennetun nopeustestin (jos sellainen löytyy), nopeutta mittaavan verkkosivuston tai erillisen nopeustestisovelluksen (riippuen laitteestasi).

  • 2

    Valitse haluamasi palvelin. Pyri käyttämään sellaista palvelinta, jota normaalistikin käyttäisit. Jos haluat tutkia juuri tietyn palvelimen suorituskykyä, muodosta yhteys sille. Muista käynnistää VPN-yhteys ennen kuin siirryt nopeustestin verkkosivulle. Muutoin työkalu saattaa rekisteröidä todellisen sijaintisi, eikä tulokset enää ole luotettavia.

  • 3

    Katso nopeutesi alla olevasta työkalusta. Klikkaa vain Start-painiketta ja saat tulokset muutaman sekunnin kuluttua.

Vinkki: Jos haluat selvittää VPN:stä johtuvan nopeuden menetyksen, niin mittaa ensin nopeutesi ilman VPN:ää, seuraa sitten yllä olevaa ohjetta, ja vertaile saamiasi tuloksia.

Testaa nettiyhteyden nopeus

Lataus

0.00
Mbps

Lähetys

0.00
Mbps

Viiveaika

0.00
Ms

Jitter

0.00
Ms

Vinkkejä VPN-yhteyden nopeutukseen

VPN-yhteyttä voi nopeuttaa muutamalla eri keinolla. Voit valita lähempänä sijaitsevan palvelimen, käyttää toista yhteysprotokollaa, käyttää jaettua tunnelointia, vaihtaa nopeampaan VPN-palveluun tai kokeilla VPN-reititintä.

Käytä paikallista palvelinta

Lähellä sijaitseva VPN-palvelin tarjoaa nopeamman yhteyden, koska tiedonsiirrolla on lyhyempi matka kuljettavanaan. Data kulkee fyysisesti valitsemallesi palvelimelle, joten välimatka vaikuttaa suoraan yhteyden nopeuteen.

Tämä on kuitenkin vähän ongelmallista, jos haluat VPN-yhteyden ulkomaille. Onneksi olemme löytäneet helpotusta myös tähän ongelmaan – valitse ulkomainen palvelin mahdollisimman läheltä omaa sijaintiasi. Jos esimerkiksi asut Suomessa ja haluat muodostaa VPN-yhteyden Yhdysvaltoihin, käytä jotain maan itärannikolla sijaitsevaa palvelinta, vaikkapa New Yorkia. Jos taas asut Japanissa, valitse palvelin länsirannikolta, esimerkiksi Seattlesta.

Valitse nopein VPN-protokolla

VPN-palveluiden käyttämät yhteysprotokollat voivat vaikuttaa nopeuteen, koska tiedonsiirto salataan eri tavoilla. Joskus yhteysprotokollan vaihtaminen voi siten nopeuttaa yhteyttä. Tässä tiivistelmä:

  • IKEv2 – Tämä on suhteellisen nopea yhteysprotokolla, mutta sitä ei ole aina tarjolla koska palomuurit usein estävät kyseistä protokollaa käyttävät yhteydet.
  • OpenVPN – Useimmat VPN-palvelut käyttävät OpenVPN:ää oletusarvoisena yhteysprotokollana, koska se on nopea (joskin hitaampi kuin IKEv2) ja turvallinen. Voit valita OpenVPN:n sisältä kahden eri yhteystyypin väliltä: UDP ja TCP. UDP on nopeampi, mutta TCP on vakaampi.
  • WireGuard – Tämä on tällä hetkellä kaikkein nopein protokolla, mutta CyberGhostin lisäksi vain harvat palvelut tarjoavat sen.

Jos haluat verrata näiden yhteysprotokollien vaikutusta nopeuteen tosielämässä, tutustu nopeustestiimme.

Käytä jaettua tunnelointia

Tämä kekseliäs VPN-ominaisuus antaa sinun käyttää yksittäisiä sovelluksia VPN-yhteydellä, samalla kun laitteen muu tiedonsiirto käyttää normaalia (yleensä nopeampaa) yhteyttä. Tällöin voit suojata ainoastaan haluamasi tiedonsiirron, ilman että kaikki hidastuu.

Kokeile VPN-reititintä

VPN-reitittimet voivat nopeuttaa VPN-yhteyttäsi, koska ne suojaavat automaattisesti kaikki laitteesi. Tällöin tietokoneesi ei tarvitse käyttää resursseja tiedonsiirron salaamiseen ja VPN-sovelluksen ylläpitoon taustalla (mikä voi hidastaa yhteyttä, varsinkin vanhoilla laitteilla).

VPN-reitittimellä voit myös kätevästi suojata niin monta laitetta kuin haluat – myös sellaiset laitteet, jotka eivät normaalisti tue VPN-yhteyksiä (riittää kun WiFi toimii). Reititin on kuitenkin kalliimpi kuin pelkkä VPN-sovellus. Lisäksi reititintä on vaikeaa kuljettaa mukana, joten se toimii vain kotonasi.

Usein kysyttyä

Millainen on hyvä VPN-yhteys?

Laadukas VPN on tavallisesti noin 10-20% hitaampi kuin suojaamaton yhteys. Tämä voi vaikuttaa suurelta pudotukselta, mutta todellisuudessa eroa tuskin huomaa. Jos internet-yhteytesi on jo normaalisti hitaanpuoleinen, sinun kannattaa kuitenkin varmistaa että VPN-yhteyden tilaamisen jälkeen nopeus riittää suoratoistoon, selaamiseen, pelaamiseen ja torrent-latauksiin.

  • Suoratoisto – HD-videon suoratoisto vaatii 5 Mbps:n nopeuden (joskin 10 Mbps on suositeltavaa). Full HD-, Ultra HD ja 4K-video vaatii 25 Mbps:n nopeuden.
  • Pelaaminen – Useimmat pelit vaativat ainakin 3 Mbps.
  • Torrentit – Periaatteessa millä tahansa yhteydellä voi ladata torrenteja – hitaalla yhteydellä lataukset vain kestävät kauemmin. Suosittelen kuitenkin vähintään 10 Mbps:n latausnopeutta ja 3 Mbps:n lähetysnopeutta, jotta torrentit valmistuvat kohtuullisessa ajassa.
  • Selaaminen – Jos tarvitset VPN:ää vain selaamiseen, sähköpostin lukemiseen ja somen seuraamiseen, noin 3 Mbps:n yhteys riittää.

Mitä ovat latausnopeus, lähetysnopeus, ping ja jitter?

Latausnopeus, lähetysnopeus ja ping ovat internet-yhteydestäsi kertovia tunnuslukuja:

  • Latausnopeus kertoo sen, kuinka nopeasti laitteesi vastaanottaa tietoa. Suurin osa toiminnastasi internetissä on ladattua sisältöä – aina kun vierailet verkkosivulla, käytät somea tai suoratoistat videota, laitteesi vastaanottaa tiedonsiirtoa. Se mitataan megabitteinä sekunnissa (Mbps). Tarvittava latausnopeuden taso riippuu toiminnastasi, mutta olemme koostaneet ohjeen avuksi VPN-yhteyden nopeuden arviointiin.
  • Lähetysnopeus kertoo sen, kuinka nopeasti laitteesi lähettää tietoa, kuten videota, torrent-tiedostoa, somepäivityksiä, jne. Myös tämä mitataan megabitteinä sekunnissa, Mbps. Lähetysnopeus on yleensä selkeästi pienempi kuin latausnopeus, mutta tämä ei ole ongelma koska yleensä suurelle lähetysnopeudelle ei ole tarvetta, edes P2P-tiedonsiirrossa.
  • Ping kertoo sen, kuinka kauan tiedonsiirron matkassa kestää. Se mitataan millisekunteina (ms). Mitä pienempi ping-luku, sitä responsiivisempi yhteys on, mikä on tärkeää esimerkiksi nopeita reaktioita vaativissa verkkopeleissä.
  • Jitter kertoo sen, minkä verran tiedonsiirron lähtöön kuluu aikaa. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi videopuhelun hetkittäiseen pätkimiseen. Jitter mitataan millisekunteina (ms) ja mitä suurempi lukema on, sitä epävakaammin puhelusi toimii.

Vaikuttaako laitetyyppi VPN-yhteyden nopeuteen?

Ei vaikuta – VPN-yhteys on yleensä yhtä nopea kaikilla laitteilla.

Laitteen prosessorin suorituskyky saattaa vaikuttaa yhteyden nopeuteen, mutta eri laitteilla ero on häviävän pieni.

Jos sinulla on pienellä muistilla varustettu vanha laite, niin VPN-sovellus saattaa takkuilla. Moderneilla laitteilla VPN-sovellukset kuitenkin toimivat täydellisesti. Laadukkailla VPN-palveluilla on omat sovelluksensa Windowsille, macOS:lle, iOS:lle, Androidille ja Linuxille sekä kevyet selainlaajennukset Chromelle, Firefoxille ja muille verkkoselaimille – näin saat parhaan suorituskyvyn aina, käytitpä VPN:ää tietokoneella tai iPhonella.

Arvostelemme palveluntarjoajia huolellisen testaamisen ja ennalta määrättyjen kriteerien perusteella, mutta otamme huomioon myös käyttäjäpalautteen sekä omat kaupalliset sopimuksemme. Tämä sivu sisältää affiliate-linkkejä.