Poskytovatele hodnotíme na základě důkladného testování a průzkumu, ale také s ohledem na vaši zpětnou vazbu a naše obchodní dohody s poskytovateli. Tato stránka obsahuje partnerské odkazy.
Oznámení:
Profesionální recenze

Na vpnMentor najdete recenze našich komunitních recenzentů. Jsou založeny na nezávislém a profesionálním průzkumu produktů/služeb.

Vlastnictví

vpnMentor byl založen v roce 2014 jako nezávislý web, který hodnotí VPN a zabývá se tématy souvisejícími s ochranou soukromí. Dnes náš tým čítá stovky autorů a redaktorů zabývajících se kybernetickou bezpečností a nadále pomáhá čtenářům bojovat za jejich online svobodu ve spolupráci se společností Kape Technologies PLC, která vlastní také následující produkty: ExpressVPN, CyberGhost, ZenMate, Private Internet Access a Intego, jejichž recenze můžete na těchto webových stránkách najít.

Partnerské provize Inzerce

Recenze na vpnMentor striktně splňují zavedené standardy (mimo jiné i etické standardy). Tyto standardy vyžadují, aby každá recenze stála na nezávislém, upřímném a profesionálním zvážení recenzenta. Současně můžeme získat provizi, pokud uživatel dokončí konkrétní akci po kliknutí na některý z našich odkazů. Uživatele to nic nestojí. Žebříčky na jednotlivých stránkách následně sestavujeme podle názoru recenzenta, ale současně zvažujeme také zpětnou vazbu uživatelů a naše obchodní dohody s poskytovateli.

Pravidla recenzí

Autory recenzí na stránkách vpnMentor jsou komunitní recezenti, kteří hodnotí každý produkt dle striktních standardů. Tyto standardy jsou zárukou toho, že každá recenze stojí na nezávislém, profesionálním a poctivém průzkumu. Zvažujeme také technické vlastnosti a kvality produktu spolu s jeho hodnotou pro uživatele. Do hodnocení se mohou promítnout i partnerské provize, které získáváme za nákupy přes odkazy na našem webu.

Jak skrýt IP adresu snadno v roce 2023 – 7 možností je zdarma

Ren Sayer Fakta ověřil/a Christine Johansen Vedoucí autor

Existuje mnoho způsobů, jak svou IP adresu skrýt, ale ne všechny jsou bezpečné a účinné. Některé ohrožují vaše soukromí a bezpečnost, jiné mohou výrazně zpomalit rychlost. Abych vám to usnadnil, otestoval jsem několik možností, jak skrýt IP adresu, a našel jsem 5 spolehlivě fungujících. Klíčem k úspěchu je najít způsob, který nejlépe vyhovuje vaší situaci.

Ze všech pěti způsobů je nejjednodušší a nejbezpečnější použít VPN. Je to jednoduchá aplikace, která skryje vaši IP adresu jedním kliknutím. Navíc vaše připojení zašifruje a narozdíl od jiných metod výrazně nezpomaluje rychlost.

Moje nejlepší volba je ExpressVPN. Nabízí také 30 denní záruku vrácení peněz, takže můžete svou IP adresu s ExpressVPN skrýt bez rizika. Pokud se vám nebude líbit, můžete požádat o vrácení peněz.

Skryjte IP adresu s ExpressVPN

Rychlý návod: jak skrýt svou IP adresu ve třech snadných krocích

  1. Zvolte způsob změny IP adresy. Doporučuji zvolit VPN, protože je nejjednodušší a můžete si vybrat z tisíců IP adres, které lze k maskování použít. Mou nejlepší volbou je ExpressVPN.
  2. Software nastavte a spusťte. Nebo pokud nepoužíváte software pro změnu IP adresy, stačí se připojit k novému WiFi hotspotu.
  3. Procházejte web s novou IP adresou. Jakmile je navázáno připojení, můžete procházet web s jinou IP adresou, což znamená, že vaše adresa je úspěšně zamaskována.

Získejte novou IP adresu nyní

5 nejlepších způsobů, jak v roce 2023 skrýt svou IP adresu.

1. Použití VPN – nejjednodušší a nejbezpečnější způsob, jak skrýt svou IP adresu

Graphic showing ExpressVPN appsKromě skrytí vaší IP adresy poskytuje VPN mnoho dalších výhod.
  • Výhody: Maskujte vaši IP adresu a historii procházení ve všech aplikacích na několika zařízeních, má silné zabezpečení a ochranu soukromí, umí si poradit s geoblokací a silnými firewally, podporuje bezpečné a soukromé torrentování, nabízí tisíce IP adres, má nepřetržitou podporu 24/7
  • Mínusy: dobré VPN stojí peníze, mohou mírně zpomalit rychlost.

VPN představuje oblíbený způsob skrytí IP adresy. Je to aplikace, co šifruje internetový provoz a směruje ho přes soukromý server. Dokud se neodpojíte, tak se místo vaší IP adresy používá IP adresa VPN serveru.

Jelikož se tyto servery obvykle nachází různě po světě, můžete si najít a vybrat IP adresu z mnoha zemí. Tím získáte přístup na geoblokované streamingové služby, jako jsou HBO nebo BBC iPlayer a k aplikacím, webovým stránkám nebo hrám, co nejsou dostupné odkudkoliv.

Další výhodou VPN je, že šifruje vaše připojení, abyste mohli bezpečně surfovat po internetu, sledovat obsah, hrát hry a torrentovat. Prakticky přidává určitou úroveň soukromí ke všemu, co děláte online. Toho solidní VPN dosahuje různými způsoby. Zaprvé vás chrání před úniky přes DNS, IPv4/6 a WebRTC, aby vaše IP adresa zůstala maskovaná. Další společnou funkcí je nouzové odpojení, které vás v případě náhlého výpadku VPN odřízne od internetu, aby nedošlo k odhalení vaší skutečné IP adresy.

VPN se také stará o vaše online soukromí. Většina VPN používá sdílené IP adresy, takže ostatní uživatelé používají stejnou IP adresu jako vy. Díky tomu je složitější spojit různé online aktivity konkrétně s vaší osobou.

Ne na každou se však dá spolehnout, takže je třeba věnovat zvýšené úsilí kvalitnímu výběru. VPN by například měla dodržovat zásady neuchovávání záznamů, které už prošly nějakým testem. Vaše IP adresa je sice při používání VPN skrytá, ale poskytovatel ji stále vidí – pokud však dodržuje zásady neuchovávání záznamů, tak vaši IP adresu (nebo jiné informace identifikující vaši osobu) nikde nezaznamenává a nemůže ji s nikým sdílet.

Stažení a instalace VPN je navíc velice snadná. Jakmile máte hotovo, skryjete svou IP adresu na pár kliknutí. Mně osobně trvalo stažení, instalace a připojení k serveru přes ExpressVPN na notebooku s Windows přibližně minutu.

Většina VPN funguje na bázi předplatného, kde za používání všech funkcí platíte měsíční nebo roční poplatek. Cena se obvykle pohybuje v řádech jednotek dolarů měsíčně, takže váš rozpočet příliš nezatíží. Na VPN se také běžně vztahuje záruka vrácení peněz, v rámci které si můžete po omezenou dobu nezávazně vyzkoušet všechny jejich funkce. Pokud by vás svým výkonem neoslovila, tak si řeknete o vrácení celé platby (obvykle během 30 dní od nákupu).

Jak skrýt svou IP adresu pomocí VPN ve třech snadných krocích

  1. VPN si stáhněte. Mou oblíbenou je ExpressVPN, protože můžu vybírat IP adresy z 105 zemí a svou tak úspěšně skrýt. Nabízí také 30 denní záruku vrácení peněz.
  2. Vyberte si server. Jsou uspořádány podle umístění.
  3. Připojte se k serveru. Obvykle se kliknutím na server automaticky připojíte k nové IP adrese, takže lze začít pracovat v podstatě na jedno kliknutí.

Vyzkoušejte ExpressVPN dnes

2. Připojení k proxy serveru – dobré na obcházení geoblokací, ale ne příliš bezpečné

Graphic showing hideme's proxy browser homepageProxy servery dokážou obejít geoblokace, ale chybí jim bezpečnostní funkce.
  • Plusy: většinou zdarma, snadno použitelné, obejde geoblokace.
  • Mínusy: chybí funkce zabezpečení a ochrany soukromí, přeplněné servery, které mohou mít nízkou rychlost, u prohlížeče skrývá pouze vaši IP adresu.

Podobně jako VPN, SSL, SSH nebo SOCKS proxy servery maskují vaši IP adresu v roli prostředníka mezi vaším zařízením a navštěvovanými stránkami. Pokud se na nějaký web vydáte, tak uvidí IP adresu proxy serveru, nikoliv tu vaší. Kvalitní proxy vám dá na výběr z několika lokací a jsou velice oblíbené, protože jsou většinou zdarma.

Nevýhodou proxy serveru je však nedostatek funkcí zabezpečení a ochrany soukromí. Vzhledem k tomu, že vaše připojení nešifrují a nekryjí DNS provoz, mohou nežádoucí třetí strany stále vidět vaši online aktivitu a shromažďovat o vás údaje. Jsou také náchylnější k útokům typu man-in-the-middle, protože jim chybí ověření, které mají VPN.

Při používání proxy serveru hide.me jsem také zaznamenal nízkou rychlost, protože server byl pravděpodobně přeplněný. To je u bezplatných služeb velmi časté, protože nemají dostatek prostředků na to, aby nabízely globální sítě. A protože je jejich použití velmi specifické, skrývají vaši IP adresu pouze pro prohlížeč, na rozdíl od VPN, která ji skrývá pro všechny aplikace.

Jak skrýt svou IP adresu pomocí proxy ve třech snadných krocích

  1. Vyberte si proxy server. Osobně doporučuji hide.me.
  2. Přejděte na stránky vašeho proxy serveru. Tam pak do formuláře zadejte URL adresu stránek, ke kterým se chcete připojit, vyberte umístění (pokud je k dispozici) a stisknutím klávesy Enter stránky nahrajte.
  3. Užívejte si svou novou IP adresu. Webové stránky budou k dispozici ve stejném okně prohlížeče, ale s použitím IP adresy proxy serveru.

3. Použití prohlížeče Tor – více vrstev šifrování, ale velmi pomalá rychlost

Graphic showing Tor browserProhlížeč Tor je velmi bezpečný, ale velmi pomalý
  • Plusy: vysoká úroveň šifrování a soukromí, použití zdarma.
  • Mínusy: velmi nízké rychlosti, neobejde geoblokaci, šifruje pouze provoz prohlížeče, nedostupný pro iOS, spojení s kriminálními aktivitami.

Prohlížeč Tor (The Onion Router) posílá váš internetový provoz přes decentralizovanou síť s otevřeným zdrojovým kódem, která chrání citlivé informace. Šifruje provoz tak, že ho posílá přes několik serverů zvaných „uzly", které přidávají další vrstvy šifrování. Tyto vrstvy připomínají cibuli (onion), proto tedy název „Tor". Protože webové stránky vidí pouze IP adresu posledního serveru, který používáte (tzv. výstupní uzel), vaše IP adresa je skrytá.

Přestože je prohlížeč Tor zdarma, jeho velkou nevýhodou je, že jeho šifrovací vrstvy práci výrazně zpomalují. Načtení obyčejné webové stránky mi trvalo něco málo přes 10 sekund a činnosti jako streamování a stahování jsou doslova utrpením.

Poskytovatel internetových služeb navíc stále vidí, že používáte Tor (i když nevidí, co si pomocí něj prohlížíte), takže stále nenabízí takové soukromí jako například VPN. Dalším problémem je jeho spojení s online trestnou činností, protože je hlavním portálem pro přístup k temnému webu – z tohoto důvodu je v některých zemích nelegální. A nakonec má problém obejít i geoblokace, protože nemůžete ovlivnit, kde se nachází výstupní uzel.

Jak skrýt svou IP adresu pomocí prohlížeče Tor ve třech snadných krocích

  1. Stáhněte si prohlížeč Tor. Přejděte na webové stránky Toru a stáhnete si instalátor pro vaše zařízení.
  2. Naistalujte si prohlížeč Tor. Klikněte na stažení souboru a postupujte podle instrukcí pro instalaci.
  3. Užijte si procházení webu s novou IP adresou. Otevřete prohlížeč Tor a používejte ho jako běžný prohlížeč s vědomím, že vaše IP adresa je skrytá.

4. Vytvoření hotspotu v chytrém telefonu – snadno dostupné řešení, které však někdy stojí peníze

  • Plusy: snadno nastavitelné, dobré pro dočasné použití.
  • Mínusy: neobejde geoblokace, nezmění vaši virtuální polohu, žádná opatření na ochranu soukromí nebo zabezpečení, využívá data, která mohou stát peníze.

Pokud dojde ke kompromitaci vaší skutečné IP adresy nebo ji nechcete dočasně používat, může dobře fungovat vytvoření hotspotu ve vašem smartphonu. Navíc se dá snadno nastavit. Stačilo přejít do nastavení telefonu a povolit hotspot a pak k němu připojit notebook, což mi zabralo něco málo přes minutu.

Tento způsob sice změní vaši IP adresu, ale má tři nevýhody. Zaprvé, váš mobilní operátor vidí všechny vaše online aktivity, takže nejsou soukromé. Za druhé, nelze obejít geoblokace, protože vaše online poloha se nezmění. A nakonec, může rychle spotřebovat vaše mobilní data a stát se tak docela nákladnou záležitostí.

Jak skrýt svou IP adresu pomocí mobilního hotspotu ve třech snadných krocích

  1. Zapněte svůj osobní hotspot. Přejděte do nastavení svého telefonu, vypněte WiFi a zapněte svůj osobní hotspot.
  2. Připojte své zařízení. Na svém primárním zařízení hotspot vyhledejte a připojte se k němu.
  3. Užívejte si svou novou IP adresu. Díky svému chytrému telefonu můžete prohlížet internet s IP adresou, kterou vám přidělil váš mobilní operátor.

5. Použití veřejné WiFi – většinou zdarma, ale vaše připojení může být zranitelné

  • Plusy: obvykle zdarma, rychlé a snadné nastavení.
  • Mínusy: jedná se pouze o dočasné řešení, které vás vystavuje nebezpečí hackerů, nízké rychlosti, možných datových limitů a síťových omezení.

Změnou WiFi sítě můžete skrýt svou skutečnou IP adresu – a to i v případě, že přepnete na veřejnou síť. Tato možnost může být krátkodobým řešením, například pokud nemáte přístup k webové stránce nebo službě a máte veřejný přístup k Wi-Fi.

Není to však nejbezpečnější možnost, protože hackeři často využívají veřejné Wi-Fi sítě k nečekaným útokům. Protože tyto sítě nepoužívají šifrování ani ověřování, mohou je hackeři snadno zneužít k získání citlivých údajů, jako jsou hesla či čísla kreditních karet. Dalším problémem je možnost nízké rychlosti, která je důsledkem přeplnění.

Nejlepší VPN, které v roce 2023 skryjí vaši IP adresu

1. ExpressVPN – prvotřídní funkce ochrany soukromí, se kterými skryjete vaši IP adresu

  • Má za sebou audity a prokázané zásady neuchovávání záznamů, soukromé DNS servery a technologii TrustedServer pro skrytí vašich dat a IP adresy
  • Přes 3 000 serverů v 105 zemích, včetně Česka pro získání IP adresy odkudkoliv z celého světa
  • 8 připojených zařízení současně
  • Odblokuje: Netflix (USA, VB a mnoho dalších katalogů), Disney+, HBO Max, Hulu, BBC iPlayer, Amazon Prime, Prime Video a další známé streamingové služby i lokální stanice jako iPrima, Nova TV a Polar
Nabídka ExpressVPN říjen 2023: Po omezenou dobu můžete získat předplatné ExpressVPN se slevou až 49%! Nepropásněte to!

ExpressVPN má ochranu proti únikům, aby nedošlo k náhlému odhalení vaší skutečné IP adresy. Vyzkoušel jsem 5 amerických a 4 britské servery a na žádných nedocházelo k únikům IP, DNS nebo WebRTC, takže moje IP adresa zůstala skrytá. K tomu má také soukromé DNS servery a auditované zásady neuchovávání záznamů. Dále používá technologii TrustedServer – servery běžící na RAM, které neukládají fyzicky data, takže vaši skutečnou IP adresu ani osobní údaje nelze získat.

Screenshot showing ExpressVPN leak protection workingMěl jsem jistotu, že moje osobní údaje jsou v bezpečí, protože moje skutečná IP adresa byla vždy maskovaná.

Její robustní zabezpečení chrání vaši identitu při online aktivitách a ztěžuje útočníkům získání reálné IP adresy. Například AES 256bitové šifrování se stará o to, aby hackeři nemohli ukrást skutečnou IP adresu a nabourat připojení. Nouzové odpojení představuje skvělý doplněk, co vás ochrání i při náhlém výpadku VPN – vaše IP adresa prakticky není nikdy vidět.

ExpressVPN má také velice působivou rychlost. VPN obvykle kvůli šifrování o něco snižuje základní rychlost připojení (10–20 % je v normálu) a čím dále se server nachází, tím jsou propady větší. Při používání amerických serverů ExpressVPN mi rychlost nikdy neklesla o více než 9 %, i když se ode mě nachází přes 8 000 km daleko.

S nabídkou více než 3 000 serverů v 105 zemích vám ExpressVPN zajistí tisíce IP adres pro maskování té vaší. Poradí si i s regionální geoblokací na webech, jako je například Netflix. Po připojení k server z New Yorku jsem se snadno připojil k americké knihovně Netflixu (neexistuje mnoho VPN s takovou spolehlivostí). Díky vysoké rychlost jsem navíc prakticky nemusel čekat na žádné načítání a videa se při přehrávání v UHD kvalitě vůbec nesekala.

ExpressVPN patří mezi to nejlepší, co si dnes můžete pořídit, takže tomu odpovídá i cena jejích tarifů, které jsou o něco dražší. Nejlevnější tarif stojí €6,39/měsíc. ExpressVPN je sice o něco dražší, ale nabízí časté slevy. Předplatil jsem si ji na 1 rok a tři měsíce mi dali zdarma.

Na tarify se také vztahuje 30denní záruka vrácení peněz, v rámci které si můžete otestovat všechny funkce ExpressVPN nezávazně. Pokud vás neosloví, vrácení peněz vyřešíte snadno. Chtěl jsem si to sám vyzkoušet, a tak jsem po 25 dnech používání vyrazil na živý chat 24/7 s prosbou o zrušení předplatného. Po zodpovězení 2 krátkých otázek ohledně spokojenosti mou žádost schválili a peníze jsem měl zpátky během 2 pracovních dní.

Skryjte svou IP adresu pomocí ExpressVPN

2. CyberGhost – servery NoSpy skryjí vaši IP adresu a udrží vaše připojení v soukromí

  • NoSpy servery přidávají další vrstvu ochrany, která skrývá vaši skutečnou IP adresu
  • Přes 9 561 serverů po celém světě (včetně Česka) pro zajištění pestré škály IP adres v různých oblastech
  • 7 připojených zařízení současně
  • Odblokuje: Netflix (USA, VB a další), Disney+, HBO Max, Amazon Prime (USA, VB, DE, IT, FR a JP), Hulu, BBC iPlayer a další
Akce říjen 2023: CyberGhost aktuálně nabízí slevu 84% na svůj nejpopulárnější tarif! Využijte tuto nabídku a ušetřete ještě více na předplatném CyberGhost subscription.

CyberGhost má v síti 9 561 serverů ze 100 zemí a jsou mezi nimi i NoSpy servery. Tyto servery se nachází v soukromém datovém centru CyberGhost v Rumunsku a zajistí vám extra ochranu, protože k nim mají přístup pouze zaměstnanci VPN. Několik NoSpy serverů jsem projel přes ipleak.net a k žádným únikům IP adresy nedocházelo. Vaše IP adresa se tak nedostane na veřejnost ani nedopatřením. K tomu používá AES 256bitové šifrování a nouzové odpojení.

graphic showing NoSpy serversMá také speciální servery určené pro streamování a torrenty, takže je skvělou volbou, pokud chcete skrýt svou IP adresu a odblokovat streamovací platformy nebo bezpečně používat torrenty.

Nabízí silnou ochranu soukromí. Striktní zásady neuchovávání záznamů prošly auditem a neshromažďuje žádné údaje, jako jsou IP adresa, historie procházení nebo vyhledávání. Rumunské sídlo společnosti je pro ochranu soukromí též výhodou, protože se nachází mimo spojenectví 14-Eyes – skupina zemí, které mezi sebou sdílí údaje o občanech.

Vysoká rychlost nabízí ničím nerušený online zážitek. Při testování rychlost amerických serverů se mi stahování snížilo pouze o nějakých 16 %. Sice se nevyrovná ExpressVPN, ale i tak je to působivý výkon. Byla dostatečně rychlá na sledování Disney+ v UHD kvalitě bez jakéhokoli sekání.

Krátkodobé tarify CyberGhost jsou bohužel poměrně drahé a zklamalo mě, že nabízí jen kratší záruku vrácení peněz na 14 dní. Dlouhodobé tarify jsou však naopak velice výhodné a můžete si je pořídit již od €2,11/měsíc. Předplatné lze ještě navýšit o dedikovanou (osobní) IP adresu. Tu nemůže používat nikdo jiný a zjednoduší a urychlí zprovoznění geoblokovaných služeb při cestování.

Na dlouhodobé tarify se také vztahuje štědrá 45denní záruka vrácení peněz. Díky tomu si můžete přes CyberGhost skrýt IP adresu a vyzkoušet i další funkce s tím, že když vám nebude vyhovovat jednoduše ho vrátíte. Sám jsem si jejich záruku vyzkoušel a zkusil zrušit předplatné prostřednictvím živého chatu 24/7. Když jsem jim sdělil důvod svého odchodu, mou žádost schválili a peníze jsem měl zpět za 3 pracovní dny.

Skryjte svou IP adresu pomocí CyberGhost

3. Private Internet Access – skryjte svou IP adresu pomocí přizpůsobitelných možností zabezpečení

  • Vybírejte mezi AES 128/256-bit šifrováním a bezpečnostními protokoly pro zajištění ochrany při maskování IP adresy
  • 29 650 serverů v 91 zemích, včetně Česka, pro získání IP adresy po celé zeměkouli
  • Neomezený připojených zařízení současně
  • Odblokuje: Netflix, Disney+, HBO Max, Hulu, BBC iPlayer, Vudu a další
Aktualizace říjen 2023: PIA obvykle nemá žádné akce nebo slevy (už tak je dost levný), ale momentálně můžete získat předplatné s neuvěřitelnou slevou 82%!

Private Internet Access (PIA) má robustní, flexibilní zabezpečení, které vás chrání při skrytí IP adresy. Na výběr máte AES 128 a 256-bit šifrování, takže si připojení upravíte jakkoliv chcete. AES 128-bit je rychlejší a slabší šifrování, zatímco 256-bit je silnější a zajistí vám maximální ochranu, avšak s o něco horší rychlostí.

Graphic showing PIA security settingsRobustní bezpečnostní funkce zabraňují odhalení vaší IP adresy.

Nabízí také ochranu proti únikům, aby se vaše IP adresa nedostala do nepovolaných rukou. 5 amerických serverů jsem projel přes ipleak.net a ani v jednom případě nedošlo k odhalení mé skutečné IP adresy. Otestoval jsem také úniky přes DNS a WebRTC a ani v tomto případě nedocházelo k žádným problémům. PIA nabízí také automatické nouzové odpojení, které zajišťuje, že nedojde k náhodnému odhalení IP.

Ze začátku jsem na PIA koukal trochu skepticky, protože sídlí v USA, které jsou srdcem spojenectvím 14-Eyes. Její zásady neuchovávání záznamů však dostály svým slibům u soudu – PIA nikdy s žádným vládním orgánem nic nesdílela, protože jednoduše nemá co sdílet.

Podle ceníku je vás nejdostupnější tarif vyjde na €1,92/měsíc. Oproti krátkodobému tarifu máte v ceně také Boxcryptor na jeden rok, který šifruje cloudová data na iCloud, Google Drive a Dropbox. Stejně jako u CyberGhost si můžete pořídit dedikovanou IP adresu, co je pouze pro vás. Tato možnost je velice užitečná, protože vás na bezpečných stránkách přestanou považovat za nebezpečí kvůli používání různých IP adres.

Když využijete jejich 30 denní záruky vrácení peněz, můžete si PIA otestovat zcela zdarma. Své předplatné jsem zrušil přes live chat během 30 denního období. Postup je snadný, stačilo jen uvést důvod zrušení. Peníze mi vrátili do 4 pracovních dnů.

Skryjte svou IP adresu pomocí PIA

4 další (ne tak dobré) možnosti změny IP adresy

1. Odpojení modemu

Ačkoli to může znít hloupě a samozřejmě, odpojení modemu může někdy vaši IP adresu změnit. Kdykoli se od svého poskytovatele internetového připojení odpojíte, spojení s vaší aktuální IP adresou se odstraní. Obnovením připojení k poskytovateli internetových služeb proto můžete získat novou IP adresu. Bude to fungovat pouze v případě, že váš poskytovatel internetu používá dynamické IP adresy, což je ale běžné.

Trik spočívá v tom, že necháte modem odpojený od sítě co nejdéle. Není to však metoda příliš spolehlivá, protože většinou nefunguje, takže by neměla být vaší první volbou. Poskytovatel internetových služeb navíc stále vidí vaši online aktivitu a neposkytuje žádnou ochranu zabezpečení ani soukromí, takže nepřináší žádnou ochranu. A protože nemůžete změnit svou polohu, nebudete moci obejít ani geoblokace.

2. Použití NAT firewallu

Díky NAT (Network Address Translation) firewall mohou různá zařízení v síti používat stejnou veřejnou IP adresu – tím skryjete pouze privátní IP adresu zařízení. Bere dotazy z privátní IP adresy každého zařízení a před dovedením do cíle je směruje přes veřejnou IP adresu.

Stručně řečeno, NAT firewall ve skutečnosti vaši IP adresu neskrývá. I když chrání zařízení tím, že skrývá jejich soukromé IP adresy, vaše skutečná poloha a online chování jsou stále viditelné, protože vaše veřejná IP adresa skrytá není.

3. Domluva s vaším poskytovatelem internetových služeb, aby ji změnil za vás

Stačí, když se obrátíte přímo na svého poskytovatele internetových služeb a požádáte ho o změnu vaší IP adresy. Jen se ujistěte, že máte po ruce všechny informace o svém účtu, protože se vás na ně pravděpodobně zeptají. Mějte však na paměti, že většina poskytovatelů internetových služeb používá dynamické IP adresy, což znamená, že novou adresu nebudete používat vždy. Pokud chcete i nadále používat stejnou IP adresu, požádejte o statickou IP adresu.

Tímto způsobem také získáte pouze novou IP adresu, což znamená, že není k dispozici žádné zabezpečení ani neobejdete geoblokace. Navíc poskytovatel internetu může stále sledovat vaši online aktivitu a shromažďovat o vás údaje, takže z hlediska ochrany osobních údajů to není ideální.

4. Obnovení privátní IP adresy

Pokud se k internetu připojíte přes Wi-Fi router nebo ethernetový kabel, dostanete veřejnou IP adresu a privátní IP adresy zařízení v síti. Privátní IP adresy používají zařízení ke vzájemné komunikaci. Touto cestou neskryjete veřejnou IP adresu, ale pouze privátní IP adresy vašich zařízení. Vaše online aktivity a poloha zůstanou tím pádem viditelné. Zvládnete to však snadno na svém zařízení v pár jednoduchých krocích.

Windows

  1. Vyhledejte Příkazový řádek v menu Windows vlevo od správce úloh.
  2. Klikněte pravým tlačítkem a zvolte Spustit jako správce pro otevření příkazového řádku.
  3. Zadejte ipconfig /release a klikněte na Enter, čímž dojde k uvolnění aktuální IP adresy.
  4. Zadejte ipconfig /renew a klikněte na Enter, čímž dojde k přidělení nové IP adresy.

macOS

  1. Zapněte Předvolby systému z menu Applu.
  2. Přejděte na Síť a levém panelu přejděte na síť, ke které jste připojeni.
  3. Klikněte na Upřesnit a zvolte záložku TCP/IP.
  4. Klikněte na Obnovit zapůjčení DHCP pro získání nové IP adresy.

Skryjte svou IP adresu ještě dnes

Časté dotazy pro skrytí IP adresy

Odhalí IP adresa mou skutečnou identitu?

Samotná IP adresa vaši skutečnou identitu neodhalí, ale v kombinaci s dalšími údaji vás lze identifikovat. Například z vaší IP adresy a aktivity při procházení webu lze sestavit profil, který identifikuje vaši přítomnost a pohyb online. Inzerenti pak mohou tyto údaje použít k cílení konkrétních reklam. Pokud vám záleží na ochraně vašeho soukromí na internetu, skrytí vaší IP adresy je spolehlivý způsob, jak toho dosáhnout.

Pamatujte, že některé způsoby jsou pro ochranu soukromí vhodnější než jiné. Nejlepší způsob, jak ochránit svou online identitu před sledováním, je používat VPN. Zatímco jiné způsoby, jako jsou proxy servery a Tor, skryjí vaši skutečnou IP adresu pro prohlížeč, VPN jde ještě o krok dál, protože skryje vaši IP adresu pro všechny aplikace ve vašem zařízení a také celé vaše internetové připojení zašifruje.

Je možné skrýt mou IP adresu na všech mých zařízeních?

Ano, svou IP adresu můžete skrýt na všech svých WiFi zařízeních. Některé způsoby skrývání IP adres však fungují pouze s určitými operačními systémy a zařízeními. Proto se ujistěte, že jste zvolili způsob, který je vhodný pro zařízení, která chcete chránit. Největší kompatibilitu zajistí VPN – můžete ji nainstalovat na router a efektivně tak skrýt svou IP adresu pro každé zařízení v domácí síti.

Abychom to rozvedli, tak nativní aplikace VPN skryje vaši IP ve všech aplikacích z vašeho zařízení, ať už používá Windows, Mac, Linux, Android nebo iOS. Jak již bylo zmíněno, pokud si VPN nainstalujete na router, můžete změnit svou IP adresu na herních konzolích, chytrých televizích a streamingových zařízeních, jako je Chromecast. Proxy naopak funguje pouze ve vašem prohlížeči a Tor běží pouze na Windows, Mac a Linux (a IP adresu skryje pouze v rámci prohlížeče Tor).

Mohu skrýt svou IP adresu zdarma?

Ano, IP adresu můžete skrýt i zdarma, ale jsou s tím spojené celkem silné nevýhody. Použití proxy serveru je velice snadné a hodí se pro obcházení geoblokací, protože si ho můžete vybrat podle polohy. Chybí mu však kvalitní zabezpečení a ochrana soukromí a jelikož je používá mnoho lidí, častokrát jsou velice přetížené a pomalé.

Prohlížeč Tor se doporučuje z pohledu bezpečnosti a ochrany soukromí, protože má mnoho úrovní šifrování. Z toho samého důvodu je však velice pomalý a nehodí se pro streaming ani stahování souborů. Navíc si nemůžete jen tak změnit IP adresu, aniž byste museli řešit hromadu komplikovaných nastavení.

Na trhu jsou sice bezplatné VPN, ale nemohu je doporučit, protože velká část z nich vůbec nechrání vaše soukromí a má nepříjemné omezení dat a rychlosti. Kvalitní VPN vás vyjde na malý měsíční poplatek a představuje nejsnadnější a nejbezpečnější způsob skrytí IP adresy (a navíc vám nezpomalí rychlost).

Takový malý tip – většina předních VPN nabízí záruku vrácení peněz, takže si v případě nespokojenosti můžete snadno říct o náhradu (obvykle na to máte 30 dní). Když toto období využijete, můžete s kvalitní VPN skrýt svou IP adresu, aniž byste za něco platili.

Je skrytí mé IP adresy legální?

Ano, skrývat nebo měnit IP adresu je legální a je to jeden ze způsobů ochrany online soukromí před hackery a dalšími hrozbami. Existuje však více způsobů, jak můžete svou skutečnou IP adresu skrýt. Na maskování IP adresy se mohou vztahovat různé zákony a předpisy v závislosti na tom, kde se právě nacházíte a jaký způsob maskování používáte. Pokud například maskujete svou online identitu prostřednictvím veřejného Wi-Fi hotspotu, nic vám nehrozí. Tento způsob má však omezené využití a účinnost. Navíc se díky používání nezabezpečené veřejné sítě stáváte cílem hackerů.

Nejbezpečnější (a nejjednodušší) způsob skrytí IP adresy je použít VPN. VPN jsou legální ve velké části světa, ale v některých zemích je jejich používání regulované (například v Číně, SAE a Rusku). Pokud se nacházíte v zemi se silnou online cenzurou, měli byste si před použitím VPN vždy zkontrolovat aktuální místní zákony, abyste je omylem neporušili.

Jak skryju svou IP adresu v prohlížeči Google Chrome?

Existuje několik způsobů, jak skrýt IP adresu na Chromu. Jednou z takových možností je proxy server, který se používá velice snadno a navíc je zdarma. Stačí přejít na webové stránky proxy serveru, vybrat si server a zadat URL webu, který chcete navštívit. Proxy servery sice skryjí vaši IP adresu, ale poskytovatel internetu stále vidí všechny vaše online aktivity, protože tu není žádné šifrování.

Pokud vám záleží na ochraně vašeho soukromí, většina VPN má rozšíření pro Chrome. Jen počítejte s tím, že jde obvykle také o pouhá proxy a chybí jim silné šifrování. Nejbezpečnější způsob skrytí IP na Chromu a dalších prohlížečích, jako je Safari nebo Firefox, je použít VPN aplikaci. Ta skryje vaši IP adresu nejen v prohlížeči, ale také ve všech ostatních aplikacích, které vyžadují připojení k internetu. VPN aplikaci vás současně chrání silným šifrováním vojenské úrovně a zásadami neuchovávání záznamů. Díky tomu jsou vaše online aktivity maskované, aby ani poskytovatel internetu nevěděl, co na internetu děláte.

Dodám jen poznámku, že panuje mylná představa, že Inkognito režim skryje vaši IP adresu. To není pravda – vše, co Inkognito režim dělá, je, že při zavření okna z Chromu odstraní všechny soubory cookies a historii prohlížení. Všechny vaše online aktivity a data jsou pro poskytovatele internetových služeb stále viditelné.

Mám svou IP adresu skrývat při používání torrentů?

Skrytí IP adresy při používání torrentů se z důvodu ochrany soukromí a bezpečnosti důrazně doporučuje. Používání torrentů je forma P2P sdílení, což znamená, že stahujete soubory od jiných uživatelů a sdílíte ty svoje. Vaše IP adresa je tedy pro ostatní uživatele viditelná, a ti tak mohou použít k identifikaci vaší polohy nebo se na vás zaměřit.

Existuje ale několik způsobů, jak vaši skutečnou IP adresu při používání torrentů skrýt. Nicméně jediný, který doporučuju, je VPN. Na rozdíl od jiných způsobů má prvotřídní bezpečnostní funkce, jako je šifrování vojenské úrovně, kill-switch a ochrana proti úniku DNS/IP. Díky nim jste dobře chráněni před DDoS útoky a hrozbou malwaru, ke kterým může při používání torrentů docházet. Díky zásadám bez záznamů je na VPN vaše online aktivita nedostupná, takže ani váš poskytovatel internetových služeb nemůže vidět, co děláte online.

Umožní mi skrytí mé IP adresy odblokovat Netflix?

Svou IP adresu můžete při sledování Netflixu skrýt pomocí proxy serveru nebo VPN. Obě tyto možnosti nahradí vaši českou IP adresu adresou z jiné země, a bude to vypadat tak, jako byste v této zemi byli. Pokud se například připojíte k americkému serveru z Austrálie, bude si Netflix myslet, že jste v USA, což vám umožní přístup k americké službě Netflix.

Vzhledem k tomu, že Netflix pravidelně své technologie geoblokace aktualizuje, je mnoho IP adres patřících VPN a proxy serverům blokováno. VPN mají větší síť serverů než proxy servery, což znamená, že nabízí víc možností k odblokování Netflixu. Navíc mají ochranu proti úniku DNS/IP, což znamená, že vaše skutečná IP adresa nemůže omylem uniknout. Pokud k úniku došlo, vaše šance na odblokování Netflixu jsou malé.

Proč bych měl svou IP adresu skrývat?

Viditelná IP adresa o vás může prozradit mnoho informací, což představuje značné riziko pro soukromí. Může prozradit vaši skutečnou polohu a osobní údaje dalším stranám, například vaši aktivitu při procházení internetu. Největší problém však spočívá v tom, že poskytovatel internetového připojení může získat citlivé údaje, jako jsou vaše hesla a čísla kreditních karet. Tyto údaje lze pak použít k propojení s vaší online aktivitou a identitou.

Existuje několik způsobů, jak svou IP adresu skrýt, tady je proto pár důvodů, proč byste to měli (nebo měli chtít) udělat:

  • Ochrana dat před nepoctivci – pokud se k vašim osobním údajům dostanou nepoctivci, mohou získat přístup k osobním účtům a zaútočit na vás nežádoucími útoky. Mezi ně patří i viry, malware a spyware.
  • Bezpečné a anonymní používání torrentů – používání torrentů je forma P2P sdílení, která zahrnuje miliony lidí sdílejících soubory. Je-li vaše IP adresa odhalena cizím online uživatelům, mohou na vás zaútočit pomocí malwaru a DDoS útoků.
  • Obcházení regionálních geoblokací – mnoho webových stránek a služeb vynucuje geoblokaci tím, že kontroluje IP adresy a blokuje ty, které neodpovídají požadované poloze. Skrytí a změna IP adresy vám umožní přístup k těmto stránkám odkudkoli.
  • Vyhnutí se online sledování – některé země provádějí hromadný dohled nad svým obyvatelstvem sledováním online aktivit. Příkladem jsou členské státy aliance 14 Eyes Alliance a Čína. Vaše IP adresa může odhalit vaši online aktivitu, takže její skrytí zabraňuje nechtěnému sledování.
  • Ochrana ve veřejných WiFi sítích – kdykoli používáte veřejnou WiFi síť, sdílíte její IP adresu. To znamená, že hackeři mohou snadno proniknout do vašeho připojení, získat citlivá data a převzít kontrolu nad vaším zařízením.

Co je to IP adresa?

IP adresa je unikátní sada čísel sloužící jako online identifikace. Když zasíláte data na webové stránky a služby s žádostí o jejich zobrazení, zasíláte současně s požadavky i svou IP adresu. Tím se stává vaše IP adresa veřejná. Váš poskytovatel internetu tak může sledovat vaše online aktivity o nich informace vládě, inzerentům nebo komukoliv dalšímu. Svou IP adresu můžete zjistit například na webu ipleak.net. Jelikož s sebou veřejná IP adresa nese silné ohrožení soukromí, mnoho lidí používá VPN pro skrytí své IP adresy.

VPN během pár vteřin změní vaši IP adresu za jinou směrováním internetového provozu přes soukromý server. To znamená, že budete místo svojí IP adresy používat IP adresu soukromého serveru. Navíc neuchovává záznamy o vašich online aktivitách, takže se nikdo (včetně poskytovatele internetu a kohokoliv dalšího) nedozví, co na internetu děláte.

Kromě toho existují 2 typy IP adres: IPv4 a IPv6. IPv4 adresy jsou mnohem kratší a běžnější, protože se používají delší dobu. Adresy IPv6 jsou oproti tomu delší a byly vytvořeny pro uspokojení globální poptávky využívání internetu. Jsou rychlejší a bezpečnější než IPv4 adresy. Oba typy adres slouží stejnému účelu, takže se zase tak moc neliší.

Skryjte svou IP adresu pomocí ExpressVPN

Skryjte svou IP adresu ještě dnes

Při skrývání vaší IP adresy je vždy důležité zvolit důvěryhodný způsob, protože některé jsou rizikovější a méně spolehlivé než jiné. Zejména nechcete používat možnost, která vaše data zviditelňuje nežádoucím třetím stranám nebo výrazně zpomaluje rychlost vašeho internetu.

Proto jsem otestoval řadu způsobů, jak skrýt svou IP adresu, a vybral jsem 5 z nich, které fungují dobře. Všechny mají různé funkce, což znamená, že některé jsou pro určité situace vhodnější než jiné.

Mým oblíbeným způsobem je VPN. VPN, jako je např. ExpressVPN, se snadno používá, nabízí spoustu funkcí a vysokou rychlost, takže je vhodná pro jakoukoli online aktivitu. Navíc je kryta 30 denní zárukou vrácení peněz, čímž vám umožňuje ExpressVPN bez rizika vyzkoušet. Pokud zjistíte, že to není nic pro vás, můžete požádat o vrácení celé částky.

Podtrženo a sečteno, nejlepší VPN pro skrytí vaší IP adresy jsou...

Pořadí
Poskytovatel
Naše skóre
Sleva
Navštívit
1
medal
9.9 /10
Ušetřete 49%!
2
9.7 /10
Ušetřete 84%!
3
9.5 /10
Ušetřete 82%!
Výstraha k ochraně soukromí!

Navštěvovaným stránkám odhalujete informace o své osobě!

Vaše IP adresa:

Vaše umístění:

Váš poskytovatel internetu:

Informace uvedené výše lze použít k vašemu sledování, cílení reklamy a monitorování vaší online činnosti.

VPN vám pomůže tyto informace skrýt a vy tak budete neustále chráněni. Doporučujeme ExpressVPN – jedničku mezi VPN. A to jsme jich otestovali více než 350. Používá šifrování na armádní úrovni a funkce, které zajistí bezpečnost vašeho digitálního soukromí. A navíc momentálně nabízí 49% slevu.

Navštivte ExpressVPN

Poskytovatele hodnotíme na základě důkladného testování a průzkumu, ale také s ohledem na vaši zpětnou vazbu a naše obchodní dohody s poskytovateli. Tato stránka obsahuje partnerské odkazy.

O autorovi

Ren Sayer je bývalý redaktor vpnMentor. Ren měl na starosti výzkum a testování VPN. Specializoval se na tvorbu podrobných návodů, které měly čtenářům pomoci vytěžit z jejich VPN maximum.

Líbil se Vám tento článek? Ohodnoťte jej!
Nesnášel jsem ho Opravdu se mi nelíbí Byl v pořádku Docela dobrý! Absolutně úžasný!
z 10 – Hlasovalo uživatelů
Děkujeme za zpětnou vazbu.