Класираме доставчиците на базата на подробни тестове и проучвания, но също така вземаме предвид вашите отзиви и търговски си споразумения с различните доставчици. Тази страница съдържа партньорски връзки.
Забележка:
Нашите мнения

vpnMentor съдържа рецензии, които са написани от автори от нашата общност. Те вземат предвид независимото и професионално проучване на продуктите/услугите от рецензентите.

Собственост

vpnMentor е създаден през 2014 г. като независим сайт, който прави прегледи на VPN услуги и покрива също свързани с поверителността истории. Днес, нашият екип от стотици изследователи, автори на съдържание и редактори в областта на киберсигурността, продължава да помага на читателите да се борят активно за своята свобода онлайн, в партньорство с Kape Technologies PLC, притежаваща също следните продукти: ExpressVPN, CyberGhost, ZenMate, Private Internet Access и Intego, които може да бъдат преглеждани на този сайт.

Партньорски комисиони Реклама

vpnMentor съдържа прегледи, които следват стриктни стандарти за преглед, включително етичните стандарти, които сме приели. Такива стандарти изискват всеки преглед да вземе под внимание независимия, честен и професионален преглед на автора си. Като се има предвид това, ние може да спечелим комисиона, когато потребител предприеме действие, използвайки нашите връзки, без допълнителни разходи за него. На страниците със списъци ние класираме доставчиците по система, която дава приоритет на прегледа на всяка услуга от рецензента, но също така взема предвид обратната връзка, получена от нашите читатели и търговските ни споразумения с доставчиците.

Указания за прегледи

Прегледите, публикувани във vpnMentor, са написани от автори на общността, които проверяват продуктите според стриктните ни стандарти за преглед. Такива стандарти гарантират, че всеки преглед дава приоритет на независимия, професионален и честен поглед на рецензента и взема предвид техническите възможности и качества на продукта, заедно с търговската му стойност за потребителите. Класациите, които публикуваме, може също така да вземат предвид партньорските комисионни, които печелим за покупки през връзки на нашия сайт.

Как лесно да скриете своя IP адрес в 2023

Рен Сейър Фактите провери Кристин Йохансен Водещ автор
Съдържание

Има много начини да скриете своя IP адрес, но не всички от тях са безопасни или ефективни. Някои излагат поверителността и сигурността ви на по-голям риск, докато други могат значително да забавят скоростите ви. За да ви улесня живота, тествах няколко начина да скриете своя IP адрес и открих 5, които работят надеждно. Ключът е да намерите метод, който работи най-добре във вашия конретен случай.

От всичките 5 метода, най-лесният и безопасен е да използвате VPN. Това е просто приложение, което скрива вашия IP адрес с едно  щракване. Освен това то криптира връзката ви и не забавя значително скоростите ви, както се случва при някои от другите методи.

ExpressVPN е моят фаворит. Услугата идва също с 30-дневна гаранция за възстановяване на сумата, така че можете да скриете своя IP адрес с ExpressVPN без никакъв риск. Ако не сте впечатлени, можете да поискате пълно възстановяване.

Скрийте своя IP адрес с ExpressVPN

Кратко ръководство: Как да скриете IP адреса си в 3 лесни стъпки

  1. Изберете своя метод за промяна на IP адрес. Препоръчвам VPN метода, защото е най-лесният и можете да избирате от хиляди IP адреси, за да маскирате своя. Моят фаворит е ExpressVPN.
  2. Конфигурирайте и стартирайте софтуера. Или, ако не използвате софтуер за промяна на IP адреса, просто се свържете с новата точка за достъп до WiFi.
  3. Сърфирайте в мрежата с нов IP адрес. Веднъж щом установите връзка, сте свободни да сърфирате в мрежата с различен IP адрес, което означава, че вашият е ефективно маскиран.

Вземи нов IP адрес сега

5 най-добри начина да скриете своя IP адрес в 2023

1. Използвайте VPN — Най-лесният и безопасен начин е да скриете своя IP адрес

Graphic showing ExpressVPN appsВ допълнение към скриването на вашия IP адрес, VPN носи и много други предимства
  • Предимства: Скрива IP адреса и активността ви при сърфиране във всички приложения на множество устройства, надеждни опции за сигурност и поверителност, позволява ви да заобикаляте геоблокировките и силните защитни стени, позволява сигурен и конфиденциален торентинг, позволява ви да избирате измежду хиляди IP адреси, достъп до потребителска поддръжка 24/7
  • Недостатъци: Добрите VPN струват пари и могат леко да редуцират скоростите ви

VPN е популярен и лесен начин да скриете своя IP адрес. Това е приложение, което криптира вашия интернет трафик и го пренасочва през частен сървър. IP адресът на VPN сървъра се използва вместо собствения ви IP адрес, докато не прекъснете връзката с него.

Тъй като VPN сървърите обикновено са разпръснати по целия свят, можете да избирате IP адрес от множество различни държави. Това ви позволява да получите достъп до стрийминг услуги с гео-ограничения като HBO или BBC iPlayer, както и до приложения, сайтове и игри, които може да не са достъпни отвсякъде.

Друго предимство на VPN технологията е, че криптира връзката ви, така че да можете безопасно да сърфирате, да стриймвате, да играете игри или да теглите/качвате торенти. В общи линии, технологията добавя ниво на поверителност към всичко, което правите онлайн. Една солидна VPN услуга прави това с няколко различни опции. Първо, като ви предпазва от изтичане на DNS, IPv4/6 и WebRTC, така че вашият IP адрес винаги да остава скрит. Друга често срещана опция е аварийният прекъсвач, който ще прекъсне интернет връзката ви, ако VPN връзката се разпадне по някаква причина, така че истинският ви IP адрес никога да не бъде изложен на показ.

VPN мрежите ви помагат също да поддържате поверителността на данните си онлайн. Повечето VPN доставчици използват споделени IP адреси, което означава, че други хора използват същия IP адрес като вас. Така става по-трудно да се проследи активността ви онлайн обратно до вас.

Като се има предвид всичко казано дотук, не всеки VPN доставчик е надежден, така че е важно да изберете такъв, на когото да можете да разчитате. Например, той трябва да се придържа към стриктна политика на нулеви записи, която доказано работи. Докато IP адресът ви остава скрит с помощта на VPN услуга, VPN доставчикът на същата все още може да вижда вашия IP адрес — политика на нулеви записи означава, че вашият IP адрес (или каквато и да е подлежаща на идентифициране информация) никога не се съхранява от VPN доставчика, така че не може да бъде споделена. Също така, крайно лесно е да изтеглите и настроите която и да е VPN услуга на своето устройство. След като направите това, са необходими само няколко щраквания, за да скриете IP адреса си. Например, на мен ми отне по-малко от минута да изтегля и инсталирам приложението, след което да се свържа със сървър с ExpressVPN на лаптопа си с Windows.

Повечето VPN са базирани на абонамент услуги, при които правите месечно или годишно плащане, за да използвате пълната услуга. Сумата обикновено е едва няколко долара на месец, което ги прави много достъпни. VPN услугите също така, обикновено идват с гаранция за възстановяване на сумата, която ви позволява да ги използвате безплатно за ограничен период от време. Това ви позволява да поискате пълно възстановяване на сумата (обикновено в рамките на 30 дни от датата на покупката), ако не сте доволни от услугата.

Как да скриете своя IP адрес с VPN в 3 лесни стъпки

  1. Изтеглете VPN. Моят фаворит е ExpressVPN, защото можете да избирате IP адреси в 105 държави, за да скриете ефективно своя. Тя също така идва с 30- дневна гаранция за възстановяване на сумата.
  2. Изберете сървър. Те са организирани по местоположение.
  3. Свържете се със сървъра. Обикновено само щракване върху сървърното местоположение, ще ви свърже автоматично с вашия нов IP адрес, така че сте готови само с 1 щракване.

Пробвай ExpressVPN още днес

2. Свържете се с прокси сървър — добър вариант за заобикаляне на гео-блокировки, но не и съвсем безопасен

Graphic showing hideme's proxy browser homepageПрокси сървърите могат да заобикалят гео-блокировки, но им липсват опции за сигурност
  • Предимства: Предимно безплатни, лесни за ползване и успешно заобикалят гео-блокировките
  • Недостатъци: Липсват опции за сигурност и поверителност, пренаселени сървъри, което може да доведе до бавни скорости, скрива IP адреса ви само в браузъра

Подобно на VPN, SSL, SSH или SOCKS, прокси сървърите крият вашия IP адрес, като застават между вашето устройство и сайтовете, които посещавате. Така че, когато посетите даден сайт, той вижда IP адреса на вашия прокси сървър вместо вашия собствен. Една прилична прокси услуга ви позволява да избирате от няколко различни сървърни местоположения и те обикновено са популярни, защото най-често са безплатни.

Но това, в което прокси сървърът се проваля, е липсата на опции за сигурност и поверителност. Тъй като те не криптират връзката ви и не покриват DNS трафика, нежелани трети страни все още могат да виждат какво правите онлайн и да събират данни за вас. Те също така са по-податливи откъм man-in-the-middle атаки, защото им липсва удостоверяване, каквото имат VPN.

Също така имах бавни скорости, когато използвах проксито на hide.me, най-вероятно защото сървърът е бил пренаселен. Това е много често явление при безплатните услуги, тъй като те нямат достатъчно средства, за да предлагат глобални мрежи. И тъй като са специфични за приложението, те ще скрият IP адреса ви само в браузъра, за разлика от VPN услугите, които го скриват във всички приложения.

Как да скриете IP адреса си с прокси в 3 лесни стъпки

  1. Изберете прокси сървър. Препоръчвам hide.me.
  2. Отидете на сайта на вашия прокси сървър. След това въведете URL адреса на сайта, до който искате да получите достъп, във формуляра за въвеждане на прокси сървъра, изберете местоположение (ако е налично) и натиснете „Enter", за да заредите страницата.
  3. Радвайте се на новия си IP адрес. Ще ползвате сайта в същия прозорец на браузъра, но като използвате IP адреса на прокси сървъра.

3. Използвайте браузъра Tor — Многопластово криптиране, но много ниски скорости

Graphic showing Tor browserБраузърът Tor е много сигурен, но много бавен
  • Предимства: Високо ниво на криптиране и поверителност, безплатен за ползване
  • Недостатъци: Много ниски скорости, не може да заобикаля гео-блокировки, криптира само трафика на браузъра, недостъпен за iOS, свързан е с престъпна дейност

Браузърът Tor (The Onion Router) препраща интернет трафика ви през децентрализирана мрежа с отворен код, за да защити чувствителна информация. Той криптира вашия трафик, като го препраща през множество сървъри, наречени „възли"(nodes), които добавят допълнителни пластове криптиране. Това навява асоциация с глава лук, откъдето идва и името „Tor". Тъй като сайтовете могат да виждат само IP адреса на последния сървър, който използвате (наречен изходен възел), браузърът скрива вашия IP адрес.

Макар браузърът Tor да е безплатен, голям недостатък е, че неговите криптиращи пластове значително ви забавят. Отне ми малко над 10 секунди, за да заредя базова уеб страница, докато активности като стрийминг и теглене на торенти се превърнаха в убийствено скучна работа.

Освен това, вашият интернет доставчик все още може да види, че използвате Tor (макар че няма да може да види какво точно разглеждате докато го използвате), така че все още не е предоставя поверителност на такова ниво като например една VPN мрежа. Друг проблем е асоциирането му с престъпни дейности онлайн, тъй като това е основният портал за достъп до тъмната мрежа — поради тази причина е обявен за незаконен в някои страни. И накрая, той се затруднява да заобикаля гео-блокировките, тъй като не можете да контролирате къде се намира изходният възел.

Как да скриете своя IP адрес с Tor в 3 лесни стъпки

  1. Изтеглете браузъра Tor. Отидете на уебсайта на Tor и изтеглете инсталационния файл за своето устройство.
  2. Инсталирайте браузъра Tor. Щракнете върху файла за изтегляне и следвайте инструкциите за инсталиране.
  3. Радвайте се на сигурно сърфиране с нов IP адрес. Отворете браузъра Tor и го използвайте като обичайния си браузър, като знаете, че истинският ви IP адрес е скрит.

4. Създайте гореща точка на смартфона си — леснодостъпно решение, което може да се оскъпи

  • Предимства: Лесен за настройване, добър избор за временно ползване
  • Недостатъци: Не може да заобикаля гео-блокировките, не променя виртуалното ви местоположение, няма мерки за поверителност или сигурност, използва данни, които могат да струват пари

Ако реалният ви IP адрес бъде компрометиран или временно не искате да го използвате, тогава създаването на гореща точка на вашия смартфон може да свърши добра работа. Освен това е лесно да се настрои. Просто трябваше да отида в настройките на телефона си, за да активирам горещата точка и след това да свържа лаптопа си към нея, което ми отне малко повече от минута.

Макар че този метод променя IP адреса ви, той има 3 недостатъка. Първо, вашият мобилен оператор може да вижда всичко, което правите онлайн, така че за поверителност и дума не може да става. Второ, не можете да заобикаляте гео-блокировките, защото местоположението ви онлайн няма да се промени. И накрая, може бързо да изяде мобилните ви данни и да оскъпи цялото начинание.

Как да скриете своя IP адрес с мобилна гореща точка в 3 лесни стъпки

  1. Включете личната си гореща точка. Отидете в настройките на телефона си, изключете WiFi и активирайте личната си точка за достъп.
  2. Свържете устройството си. Намерете горещата точка на основното си устройство и се свържете с нея.
  3. Радвайте се на новия си IP адрес. Използвайте данните от своя смартфон, за да сърфирате в интернет с IP адрес, зададен от вашия мобилен оператор.

5. Използвайте обществена WiFi мрежа — предимно безплатна за ползване, но оставя връзката ви уязвима

  • Предимства: Обикновено безплатна за ползване, бързa и леснa за настройване
  • Недостатъци: Временно решение, което ви прави уязвими за хакери, бавни скорости, възможни ограничения на данните и мрежови ограничения.

Смяната на WiFi мрежата може да скрие реалния ви IP адрес — дори ако преминете към обществена мрежа. Ако не можете да получите достъп до даден сайт или услуга и имате достъп до обществена WiFi мрежа, тогава тази опция може да бъде краткосрочно решение.

Но това далеч не е най-сигурният вариант, защото хакерите често използват обществени WiFi мрежи, за да извършват изненадващи атаки. Тъй като тези мрежи нямат криптиране и удостоверяване, хакерите могат да ги използват за лесен достъп до чувствителни данни, като пароли и номера на кредитни карти. Друг проблем е възможността за ниски скорости, които са резултат от пренаселеност.

Най-добрите VPN услуги за скриване на IP адрес в 2023

1. ExpressVPN — Опции за поверителност от световна класа, които скриват вашия IP адрес

  • Одитирана и доказана политика на нулеви записи, частни DNS сървъри и технология TrustedServer, така че IP адресът и данните ви остават скрити
  • 3 000+ сървъра в 105 държави, включително България, за да получите IP адрес от всяка точка на света
  • 8 едновременно свързани устройства
  • Отключва: Netflix (САЩ, Обединеното кралство и много други каталози), Disney+, HBO Max, Hulu, BBC iPlayer, Amazon Prime, Prime Video, както и локални услуги като TV Bulgaria и KinoNova
ExpressVPN оферта към октомври 2023: За ограничен период от време, можете да вземете абонамент за ExpressVPN с до 49% отстъпка! Не пропускайте тази възможност!

ExpressVPN има защита от изтичане на данни, която гарантира, че истинският ви IP адрес няма да бъде изложен случайно. Тествах 5 сървъра в САЩ и 4 във Великобритания и нямаше изтичане на IP, DNS или WebRTC, така че истинският ми IP адрес винаги беше скрит. Освен това, доставчикът има свои собствени частни DNS сървъри и одитирана и потвърдена политика на нулеви записи. Той също така използва технологията TrustedServer — базирани на RAM сървъри, които не съхраняват никакви физически данни, така че реалният ви IP адрес и каквато и да е лична информация са недостижими.

Screenshot showing ExpressVPN leak protection workingЗнаех, че личните ми данни са в безопасност, тъй като истинският ми IP адрес винаги бе надеждно маскиран

Надеждните опции за сигурност на доставчика защитават самоличността ви онлайн и затрудняват злонамерените страни да открият истинския ви IP адрес. Например, AES 256-битовото криптиране гарантира, че хакерите не могат да откраднат IP адреса или да прихванат данните ви. В допълнение, аварийният прекъсвач ви предпазва дори ако VPN услугата спре да работи по някаква причина — по същество истинският ви IP адрес никога не се вижда.

ExpressVPN също така има и наистина впечатляващи скорости. Обикновено VPN мрежата ще забави малко основната ви интернет скорост поради криптирането (10-20% е нормално) и ще изпитате по-големи спадове, колкото по-отдалечен от вас е сървърът. Не регистрирах спад на скоростта с повече от 9%, докато използвах сървърите на ExpressVPN в САЩ — дори на такива, които са отдалечени на повече от 8000 км от истинското ми местоположение.

С повече от 3 000 сървъра в 105 държави, ExpressVPN ви позволява да избирате от хиляди IP адреси, за да скриете своя собствен. Той също така заобикаля регионалните гео-блокировки на сайтове като Netflix. Когато се свързах с неговия сървър в Ню Йорк за IP адрес в Ню Йорк, с лекота получих достъп до библиотеката на Netflix в САЩ (не много VPN услуги са толкова надеждни). При толкова добри скорости, времето за зареждане и буфериране при стрийминг в UHD също бе редуцирано.

ExpressVPN е VPN доставчик от най-високо ниво, така че плановете му са малко по-скъпи от тези на другите VPN доставчици. Най-евтиният план е €6,39/месец. Макар че услугата на ExpressVPN е по-скъпа, доставчикът често има оферти, които могат да ви спестят пари. Абонирах се за 1-годишен план и 3 месеца бяха добавени безплатно.

Плановете му също така са обезпечени с 30-дневна гаранция за възстановяване на сумата, която ви позволява да тествате без риск всички опции на ExpressVPN. Ако не сте доволни от услугата, лесно можете да си върнете парите. Исках да тествам тази политика, затова помолих представител на потребителската поддръжка в денонощния чат на живо да анулира абонамента ми на 25-тия ден. След като отговорих на 2 лесни въпроса относно удовлетвореността си като потребител, те продължиха със заявката ми и получих парите си обратно след 2 работни дни.

Скрий IP адреса си с ExpressVPN

2. CyberGhost — NoSpy сървърите IP адреса ви и поддържат връзката ви поверителна

  • NoSpy сървърите добавят допълнително ниво на защита, за да скрият реалния ви IP адрес
  • 9 561+ сървъра по целия свят (също и в България) за набор от специфични за региона IP адреси
  • 7 едновременно свързани устройства
  • Отключва: Netflix (САЩ, Обединеното кралство, България и др.), Disney+, HBO Max, Amazon Prime (US, UK, DE, IT, FR, and JP), Hulu, BBC iPlayer и др.
Оферта към октомври 2023: CyberGhost в момента предлага 84% oтстъпка за най-популярния си план! Възползвайте се още сега от тази оферта и спестете повече от цената на абонамента си за CyberGhost.

CyberGhost разполага с мрежа от 9 561 сървъра в 100 държави, включително NoSpy сървъри. Тези сървъри се намират в частния център за данни на CyberGhost в Румъния и осигуряват допълнително ниво на сигурност, тъй като само персоналът на VPN доставчика има достъп до тях. Когато тествах няколко NoSpy сървъра на ipleak.net, не беше засечено никакво изтичане на IP. Това означава, че истинският ви IP адрес няма да бъде разкрит, дори и случайно. Освен това, доставчикът използва AES 256-битово криптиране и има авариен прекъсвач.

graphic showing NoSpy serversДоставчикът също така има специални сървъри за стрийминг и торентинг, така че е отличен избор, ако искате да скриете IP адреса си, за да си осигурите достъп до стрийминг платформи или безопасно да сваляте/качвате торенти.

Също така, доставчикът има силни опции за поверителност. Стриктната му политика на нулеви записи е одитирана и не събира данни като вашия IP адрес, история на сърфиране или предпочитания при търсене. Фактът, че централата на CyberGhost е в Румъния, е добра новина за поверителността на данните, защото е извън Алианса на 14-те очи — група държави, които споделят данни на граждани помежду си.

Високите скорости на доставчика също така осигуряват гладко преживяване онлайн без никакви прекъсвания. Когато тествах скоростите на сървъра му в САЩ, скоростта ми на теглене падна с едва 16%. Макар услугата да не е толкова бърза като ExpressVPN, тя все пак впечатлява. Скоростта бе достатъчно добра, за да стриймвам Disney+ в UHD без никакво буфериране.

За съжаление, краткосрочният план на CyberGhost е доста скъп и бях разочарован, че идва със съкратена 14-дневна гаранция за възстановяване на сумата. Но дългосрочните му планове са наистина достъпни, започвайки от едва €2,11/месец. Можете също да надстроите плана си, за да включите специален (или личен) IP адрес. Никой друг не може да го използва, освен това улеснява и ускорява достъпа до гео-блокирани услуги по време на пътуване.

Дългосрочните планове също така идват с щедра 45-дневна гаранция за възстановяване на сумата. Това означава, че можете да използвате CyberGhost, за да скриете своя IP адрес и да тествате всички други опции на доставчика, като знаете, че можете да си поискате обратно парите, ако не сте доволни. Тествах тази политика, като поисках от отдела за поддръжка да анулира абонамента ми в денонощния чат на живо. След като им обясних защо се отказвам, те одобриха възстановяването ми и получих парите си обратно след 3 работни дни.

Скрий IP адреса си със CyberGhost

3. Private Internet Access — Скрийте своя IP адрес с персонализирани опции за сигурност

  • Избор между AES 128- или 256-битово криптиране и множество протоколи за сигурност, за да сте в безопасност, докато криете своя IP адрес
  • 29 650 сървъра в 91 държави, включително България, за да получите IP адрес от всяка точка на света
  • Неограничен едновременно свързани устройства
  • Отключва: Netflix, Disney+, HBO Max, Hulu, BBC iPlayer, Vudu и др.
Обновление към октомври 2023: По принцип, PIA не предлага различни оферти или отстъпки (услугата и така си е достъпна), но в момента можете да се абонирате с невероятна отстъпка от 82%!

Private Internet Access (PIA) има стабилни, адаптивни опции за сигурност, които ви предпазват, докато скриват вашия IP адрес. Можете да избирате между AES 128 или 256-битово криптиране, така че можете да рационализирате връзката си, както желаете. 128-битовият AES ще предложи по-високи скорости с по-малко криптиране, докато 256-битовият е по-висок стандарт за криптиране за максимална безопасност, но ще има малко по-ниски скорости.

Graphic showing PIA security settingsСтабилните опции за сигурност не позволяват IP адресът ви да бъде разкрит

Той също така осигурява защита срещу изтичане на данни, за да предотврати разкриване на IP адреса ви пред трети страни. Тествах 5 от американските сървъри на доставчика на ipleak.net и истинският ми IP адрес нито веднъж не бе изложен на показ. Тествах също за изтичане на DNS и WebRTC и тази информация също никога не бе разкрита. PIA предлага и автоматичен авариен прекъсвач, който гарантира, че истинският ви IP адрес няма да бъде случайно разкрит.

Първоначално бях резервиран към PIA, предвид това, че доставчикът е базиран в САЩ, държава, която е в основата на Алианса на 14-те очи. Неговата политика на нулеви записи обаче се е доказала в съда — PIA никога не е споделяла каквито и да било данни с властите, просто защото няма какво да сподели. Когато проверих ценовите им планове, най-достъпният е €1,92/месец. За разлика от краткосрочния план, този ви дава и една година Boxcryptor, който ви позволява да криптирате данните, които съхранявате в iCloud, Google Drive и Dropbox. Подобно на CyberGhost, можете да закупите специален IP адрес, който можете да използвате само вие. Удобно е, защото ви предпазва от това да бъдете маркирани от безопасни сайтове за използване на различен IP адрес.

Можете също съвсем безплатно да тествате PIA като се възползвате от30-дневната гаранция за възстановяване на сумата на доставчика. Аз прекратих абонамента си с помощта на представител на поддръжката в чата на живо, в рамките на 30-дневния пробен период. Всичко, което трябваше да направя, беше да посоча причината си за отказа си от услугата, което облекчи целия процес. След 4 работни дни ми бе възстановена цялата похарчена сума.

Скрий IP адреса си с PIA

4 други (не толкова добри) начина да промените своя IP адрес

1. Изключете модема си

Макар че може да звучи глупаво и очевидно, изключването на модема понякога може да промени вашия IP адрес. Всеки път, когато прекъснете връзката със своя интернет доставчик, връзката с текущия ви IP адрес се изтрива. Следователно, повторното установяване на връзка с интернет може да ви даде нов IP адрес. Това ще работи само ако вашият интернет доставчик използва динамични IP адреси, което е често срещано явление.

Трикът с този метод е да оставите модема си изключен възможно най-дълго. Той обаче не е много надежден, тъй като в повечето случаи не работи, така че не би трябвало да е първият ви избор. Освен това вашият интернет доставчик все още може да вижда какво правите онлайн и не ви дава никаква сигурност или защита на поверителността, така че няма да добави никакви защити. И тъй като не можете да промените местоположението си, няма да можете да заобиколите и гео-блокировките.

2. Използвайте NAT защитна стена

NAT (Network Address Translation) защитна стена позволява на различни устройства в една и съща мрежа да използват един и същ публичен IP адрес — това само скрива частния IP адрес на устройствата. Тя взема заявки от частния IP адрес на всяко устройство и ги препраща през публичния ви IP адрес, преди да достигнат до крайното си назначение онлайн.

Накратко, NAT защитната стена всъщност не крие вашия IP адрес. Въпреки че защитава устройствата, като крие частните им IP адреси, вашето реално местоположение и поведението ви онлайн все още са видими, тъй като публичният ви IP адрес не е скрит.

3. Накарайте своя интернет доставчик да го промени вместо вас

Всичко, което трябва да направите в този случай, е да се свържете директно с интернет доставчика си и да го помолите да промени IP адреса ви. Просто се уверете, че разполагате с цялата информация за профила си, тъй като най-вероятно ще ви питат. Но имайте предвид, че повечето интернет доставчици използват динамични IP адреси, което означава, че няма винаги да използвате новия си IP адрес. Ако искате да продължите да използвате същия IP адрес, поискайте статичен.

Също така, този метод ви дава само нов IP адрес, което означава, че няма да осигури никаква сигурност или да заобиколи гео-блокировките. Освен това вашият интернет доставчик все още може да проследява активността ви онлайн и да събира данни за вас, така че това далеч не е идеален вариант от гледна точка на поверителността.

4. Подновете личния си IP адрес

Свързването към интернет чрез WiFi рутер или Ethernet кабел ви дава публичен IP адрес и частни IP адреси за мрежовите ви устройства. Вашите устройства използват частни IP адреси, за да комуникират помежду си. Това няма да скрие публичния ви IP адрес; ще скрие само частния IP адрес на устройствата ви. Така вашата активност онлайн и местоположението ви все още ще бъдат видими. Лесно е обаче да го направите на своето устройство в няколко прости стъпки.

Под Windows

  1. Потърсете командния ред в менюто на Windows отляво на лентата на задачите.
  2. Щракнете с десния бутон върху Run as administrator, за да отворите прозореца на командния ред.
  3. Въведете ipconfig /release, след това Enter, за да освободите текущия си IP адрес.
  4. Въведете ipconfig /release, след това Enter, за да освободите текущия си IP адрес.

Под macOS

  1. Отворете System Preferences от менюто на Apple.
  2. Отидете на Network, след което в левия прозорец отидете на мрежата, към която сте свързани.
  3. Щракнете върху Advanced и изберете раздела TCP/IP.
  4. Щракнете върху Renew DHCP Lease, за да получите новия си IP адрес.

Скрийте IP адреса си още днес

ЧЗВ относно скриването на вашия IP адрес

IP адресът разкрива ли самоличността ми?

IP адресът сам по себе си няма да разкрие самоличността ви, но може да се комбинира с други данни, за да ви идентифицира. Например вашият IP адрес и активността ви при сърфиране могат да бъдат комбинирани, за да се създаде профил, който идентифицира присъствието и движението ви онлайн. След това рекламодателите могат да използват тези данни, за да ви вземат на прицел с конкретни реклами. Ако сте загрижени за защитата на своята поверителност онлайн, скриването на вашия IP е солиден начин да го постигнете.

Имайте предвид, че някои методи са по-добри за поверителност от други. Най-добрият начин да защитите от проследяване самоличността си онлайн е да използвате VPN. Докато други методи като прокси сървъри и Tor ще скрият истинския ви IP адрес в рамките на браузъра, VPN услугата прави крачка напред, скривайки IP адреса ви във всички приложения на вашето устройство, както и криптирайки цялата ви интернет връзка.

Възможно ли е да скрия IP адреса си на всичките си устройства?

Да, можете да скриете своя IP адрес на всичките си WiFi устройства. Някои методи за скриване на IP адреса обаче работят само с определени операционни системи и устройства. Затова се уверете, че сте избрали метод, който работи за устройствата, които искате да защитите. Една VPN ще има най-добра съвместимост — можете да я инсталирате на рутер, ефективно скривайки своя IP адрес на всяко устройство в домашната си мрежа.

За да уточним, нативното приложение на VPN доставчика също така ще скрие IP адресът ви във всички приложения, които използвате на своето устройство, независимо дали работи с Windows, Mac, Linux, Android или iOS. Както споменахме, настройването на VPN услуга на вашия рутер означава, че можете също да промените своя IP на игрални конзоли, смарт телевизори и стрийминг устройства като Chromecast. За разлика от това, прокситата работят само в рамките на браузъра ви, а Tor е съвместим само с Windows, Mac и Linux (и скрива IP адреса ви само в самия браузър Tor).

Мога ли да скрия безплатно IP адреса си?

Да, възможно е да скриете безплатно своя IP адрес, но безплатните методи имат някои доста големи недостатъци. Прокси сървърът е лесен за ползване и е добър за заобикаляне на гео-блокировки, защото можете да изберете такъв според географското му местоположение. Прокситата обаче нямат опции за сигурност и поверителност, и тъй като толкова много хора ги използват, те често са наистина пренаселени и бавни.

Тъй като има много слоеве на криптиране, браузърът Tor се препоръчва за безопасност и поверителност. Но в резултат на това винаги е много бавен, което го прави неподходящ за стрийминг и теглене на файлове. Освен това не можете да изберете новия си IP адрес без цял куп сложни конфигурации.

Има и безплатни VPN услуги, но не ги препоръчвам, защото много от тях всъщност не защитават поверителността ви и имат досадни ограничения за данни и скорост. Можете да се сдобиете с качествена VPN услуга срещу малка месечна такса и те са най-лесният и безопасен начин да скриете своя IP адрес (а също така няма да ви забавят).

Един съвет е, че повечето топ VPN доставчици предлагат гаранция за възстановяване на сумата, така че лесно можете да поискате възстановяване на сумата, ако не сте доволни от услугата (обикновено имате на разположение около 30 дни за това). Така че е възможно да използвате качествена VPN услуга, за да скриете своя IP адрес, без да плащате нищо, ако се възползвате от гаранцията за възстановяване на сумата на доставчика.

Законно ли е да крия IP адреса си?

Да, скриването или промяната на вашия IP е законно и това е един от начините да защитите поверителността си онлайн от хакери и други опасности. Има обаче няколко начина да скриете истинския си IP адрес. Различни закони и разпоредби се прилагат за IP спуфинг, според това къде се намирате и метода, който използвате. Например, няма правни последици за използването на обществена WiFi гореща точка за маскиране на самоличността ви онлайн. Нейната ефективност и употреба обаче са ограничени. Освен това, фактът че се намирате в незащитена обществена мрежа, ви прави мишена за хакери.

Най-безопасният (и най-лесен) начин да скриете своя IP адрес е да използвате VPN. VPN мрежите са законни в повечето части на света, но има някои държави, в които са ограничени (като Китай, ОАЕ и Русия). Ако се намирате в страна със силна онлайн цензура, винаги трябва да проверявате актуалните местни закони, за да сте сигурни, че не нарушавате правила, преди да започнете да използвате VPN.

Как да скрия IP адреса си в Google Chrome?

Има няколко начина да скриете своя IP адрес в Chrome. Един от тях е да използвате прокси сървър, което е лесно (и безплатно). Всичко, което трябва да направите, е да отидете на сайт на прокси сървър, да изберете сървър и да въведете URL адреса на сайта, който искате да посетите. Докато прокси сървърите крият IP адреса ви обаче, вашият интернет доставчик все още може да вижда всичко, което правите онлайн, защото липсва криптиране
Ако се тревожите за поверителността на данните си, повечето VPN услуги идват с разширения за Chrome. Но имайте предвид, че те обикновено са само проксита и им липсва надеждно криптиране.

Най-сигурният начин да скриете своя IP адрес в Chrome или други браузъри, като Safari или Firefox, е да използвате VPN приложение. То ще скрие вашия IP адрес не само в рамките на браузъра ви, но и във всяко приложение, което използвате, и което се нуждае от интернет връзка. Освен това, VPN приложенията ще ви защитят и с криптиране по военни стандарти и политика на нулеви записи. Тези опции скриват активността ви онлайн, така че дори вашият интернет доставчик не може да проследи какво правите онлайн.

Като странична бележка, има често срещано погрешно схващане, че режимът „инкогнито" ще скрие вашия IP адрес. Това не е вярно — всичко, което прави режимът „инкогнито", е да премахва всички бисквитки и хронология на сърфиране от Chrome, когато затворите прозореца. Цялата ви активност онлайн и данни все още са видими за вашия интернет доставчик.

Трябва ли да скрия IP адреса си по време на торентинг?

Скриването на вашия IP адрес по време на торентинг е силно препоръчително от съображения за поверителност и сигурност. Торентингът е форма на P2P файлов обмен, което означава, че изтегляте файлове от други потребители и споделяте свои собствени. Следователно вашият IP адрес се разкрива на други, които могат да го използват, за да идентифицират вашето местоположение или да ви вземат на прицел

Има няколко начина да скриете своя IP адрес по време на торентинг, но единственият, който бих препоръчал, е VPN. За разлика от други методи, технологията има опции за сигурност от световна класа като криптиране по военни стандарти, авариен прекъсвач и защита от изтичане на DNS/IP. Те ви защитават надеждно от DDoS атаки и заплахи от злонамерен софтуер, които могат да възникнат по време на торентинг. Освен това политиката на нулеви записи на даден VPN доставчик гарантира, че цялата ви активност онлайн е недостъпна, така че дори вашият интернет доставчик не може да види нищо от това, което правите онлайн.

Скриването на IP адреса ще ми позволи ли да отключа Netflix?

Можете да скриете своя IP адрес, докато гледате Netflix, като използвате или прокси сървър, или VPN услуга за Netflix. Всяка една от тези опции заменя реалния ви български IP адрес с такъв от друга държава, правейки да изглежда така, сякаш всъщност се намирате там. Например, свързването към американски сървър от Австралия ще накара Netflix да мисли, че сте в САЩ, което осигурява достъп до Netflix US.

Тъй като Netflix редовно актуализира своите технологии за гео-блокиране, много IP адреси, които принадлежат на VPN мрежи и прокси сървъри, биват блокирани. VPN мрежите имат по-големи сървърни мрежи от прокси сървърите, което означава, че има повече опции за отключване на Netflix. Освен това те имат защита от изтичане на DNS/IP, което означава, че истинският ви IP адрес не може да изтече случайно. Ако това все пак се е случило, шансовете ви да отключите Netflix са много малки.

Защо изобщо да крия IP адреса си?

Видим, IP адресът ви може да разкрие много за вас, което го прави значителен риск за поверителността. Той може да разкрие действителното ви местоположение и лична информация на други страни, като активността ви при сърфиране. Но най-големият проблем е, че това позволява на вашия интернет доставчик достъп до чувствителни данни, като пароли и номера на кредитни карти. Тези данни могат да се използват за връзка с активността и самоличността ви онлайн.

Има няколко начина да скриете своя IP адрес, така че ето някои причини, поради които трябва (или може ще искате) да го скриете:

  • За да защитите данните си от злонамерени страни — Ако злонамерени страни се доберат до личните ви данни, те могат да получат достъп до личните ви профили и да ви таргетират за нежелани атаки. Това включва също вируси, злонамерен софтуер и шпионски софтуер.
  • За да сваляте/качвате безопасно и анонимно торенти — Торентингът е форма на P2P файлов обмен, който включва милиони хора, споделящи файлове. Ако вашият IP адрес бъде разкрит пред непознати онлайн, те могат да ви вземат на прицел с малуер и DDoS атаки.
  • За да заобикаляте регионални гео-блокировки — Много сайтове и услуги налагат гео-блокировки, като проверяват IP адреси и блокират такива, които не съвпадат с тяхното местоположение. Скриването и подмяната на вашия IP адрес ви позволява да осъществявате достъп до тези сайтове отвсякъде.
  • За да избягвате следенето онлайн — Някои държави провеждат масово следене на населението си, като наблюдават активността му онлайн. Примерите включват държави членки на Алианса на 14-те очи и Китай. Вашият IP адрес може да разкрие какво правите онлайн, така че скриването му предотвратява нежелано наблюдение.
  • За да сте надеждно защитени в обществените WiFi мрежи — Винаги, когато използвате обществена WiFi мрежа, споделяте IP адреса на тази мрежа. Това означава, че хакерите могат лесно да проникнат във вашата връзка, да получат достъп до чувствителни данни и да поемат контрола над вашето устройство.

Какво е IP адрес?

IP адресът е уникален набор от числа, който действа като онлайн идентификатор. Когато изпращате данни до сайт или услуга онлайн, за да можете ги видите, заедно с тях изпращате и своя IP адрес. Това прави IP адреса ви публичен. Това означава, че вашият интернет доставчик може да проследява какво правите онлайн и да предоставя тази информация на правителството, рекламодателите или някой друг. Можете да разберете какъв е вашият IP адрес, като отидете на сайт като ipleak.net. Тъй като публичният ви IP адрес крие много рискове за поверителността, много хора използват VPN, за да скрият своя IP адрес.

VPN мрежата подменя IP адреса ви с нов за няколко секунди, като пренасочва вашия интернет трафик през частен сървър. Това означава, че вместо това ще използвате IP адреса на частния сървър. Също така, VPN доставчикът не поддържа записи на активността ви онлайн, така че вашият интернет доставчик и други трети страни не могат да видят какво правите.

Освен това има 2 типа IP адреси: IPv4 и IPv6. IPv4 адресите са много по-къси и по-често срещани, тъй като съществуват от по-дълго време. За разлика от тях IPv6 адресите са по-дълги и са разработени, за да отговорят на постоянно нарастващото глобално потребление на интернет. IPv6 е по-бърз и по-сигурен от IPv4. И двата адреса изпълняват една и съща функция, така че не са много различни.

Скрий IP адреса си с ExpressVPN

Скрийте IP адреса си още днес

Изборът на проверен метод за скриване на вашия IP адрес винаги е важен, тъй като някои са по-рискови и ненадеждни от други. По-специално, не бихте искали да използвате техника, която прави данните ви видими за нежелани трети страни или значително забавя скоростта на интернет връзката ви.

Ето защо, тествах множество методи  за скриване на вашия IP адрес и избрах 5, които работят добре. Всички те имат различни характеристики, което означава, че някои са по-подходящи за определени ситуации от други.

Любимият ми метод е VPN. VPN услуга като тази на ExpressVPN е лесна за ползване, добре окомплектована с опции и има бързи скорости, което я прави подходящ избор за всяка дейност онлайн. Освен това е обезпечена с 30- дневна гаранция за възстановяване на сумата, което ви позволява да пробвате ExpressVPN без риск. Ако решите, че не е за вас, можете да поискате пълно възстановяване на сумата.

За да обобщим, най-добрите VPN услуги, с които да скриете IP адреса си са...

Класиране
Доставчик
Нашата оценка
Отстъпка
Посети сайта
1
medal
9.9 /10
Спестете 49%!
2
9.7 /10
Спестете 84%!
3
9.5 /10
Спестете 82%!
Застрашена поверителност!

Разкривате данните си пред уебсайтовете, които посещавате!

Вашият IP адрес:

Вашето местоположение:

Вашият интернет доставчик:

Информацията по-горе може да се използва за проследяване, насочване към реклами и проследяване на активността ви онлайн.

VPN мрежите могат да ви помогнат да скриете тази информация от уебсайтовете, така че да сте защитени по всяко време. Препоръчваме ExpressVPN - VPN номер 1 от над 350 доставчика, които тествахме. Доставчикът разполага с опции за криптиране и поверителност по военни стандарти, които ще гарантират цифровата ви сигурност, плюс - към момента предлага 49% отстъпка.

Посетете ExpressVPN

Класираме доставчиците на базата на подробни тестове и проучвания, но също така вземаме предвид вашите отзиви и търговски си споразумения с различните доставчици. Тази страница съдържа партньорски връзки.

За автора

Рен Сейер е бивш автор на съдържание за vpnMentor. Рен правеше проучвания и тестове на различни VPN услуги, като се специализира в създаването на задълбочени ръководства, за да помогне на читателите да се възползват максимално от функциите и възможностите на своите VPN услуги.

Хареса ли ви тази статия? Оценете я!
Не ми хареса Не ми хареса особено Става Добра е! Страхотна!
от 10 - Гласувано от потребители
Благодарим Ви за обратната връзка.