Proxy, VPN ή Tor – Ας Δούμε τις Διαφορές
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιείτε εργαλεία προστασίας της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας σας όταν περιηγείστε στο διαδίκτυο, όταν κατεβάζετε ή όταν κάνετε streaming σε κάποιο περιεχόμενο. Τα εργαλεία αυτά είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους, από το να καλύπτετε τα νώτα σας όταν κάνετε χρήση λογισμικού Torrents, ως το να έχετε πρόσβαση στο Netflix από μια ξένη χώρα όταν ταξιδεύετε.
Η επιλογή της σωστής λύσης (ή λύσεων), ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν δεν έχετε εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και σε θέματα κρυπτογράφησης.
Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN; Μήπως είναι πιο οικονομικό να χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους διακομιστή proxy, κυρίως επειδή πολλοί από αυτούς προσφέρονται δωρεάν; Αν ναι, τότε ποιον τύπο proxy θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε; Ή μήπως, οι ανάγκες σας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε από ένα VPN ή κάποιον proxy και θα πρέπει να μοιράζεστε τη σύνδεσή σας με άλλους χρήστες στο Tor; Για να πάρετε τη σωστή απόφαση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις βασικές τεχνικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες.
Τι είναι οι Διακομιστές Proxy;
Οι διακομιστές proxy, ή σ’ αυτή την περίπτωση “ανοιχτοί διακομιστές proxy”, μπορούν να περιγραφούν ως απλοί εικονικοί “σωλήνες” για την διαδικτυακή σας κίνηση στην πορεία της προς τον διακομιστή του προορισμού της. Σ’ αυτόν τον συγκεκριμένο διακομιστή (και στα ρούτερ στην πορεία), η κίνηση θα εμφανίζεται ότι προέρχεται από την διεύθυνση του διακομιστή proxy, ενώ η ΙΡ σας και η δραστηριότητά σας καταγράφονται (ή όχι) στον ίδιο τον διακομιστή proxy.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ανοιχτών διακομιστών proxy που χρησιμοποιούνται για την προστασία της ιδιωτικότητας και την ανωνυμία στο διαδίκτυο: οι διακομιστές proxy HTTP και οι SOCKS.
Διακομιστές Proxy HTTP
Ο πιο απλός και πιο βασικός τύπος διακομιστή proxy είναι ο web proxy. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ανακατευθύνει την web κίνηση (HTTP and HTTPS) από τον client (τον περιηγητή σας) ως τον κεντρικό υπολογιστή (τον διακομιστή που φιλοξενεί τον ιστότοπο στον οποίον θέλετε να έχετε πρόσβαση), κρύβοντας αποτελεσματικά την ΙΡ σας ως πηγή της διαδικτυακής κίνησης.
Υπέρ
- Επειδή αυτοί οι διακομιστές χειρίζονται μόνο αιτήματα HTTP, είναι συνήθως λίγο γρηγορότεροι από τις δωρεάν υπηρεσίες VPN ή τους proxy διακομιστές SOCKS
- Η πληθώρα των δωρεάν υπηρεσιών proxy που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή κάνουν τους ανοιχτούς δωρεάν διακομιστές proxy μια ιδιαίτερα οικονομική επιλογή όταν πρόκειται για απλή, ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο.
Κατά
- Κανενός είδους κίνηση δεν κρυπτογραφείται
- Περιορίζεται μόνο στην διαδικτυακή κίνηση
- Οι δωρεάν proxy μπορούν να σας φέρουν αντιμέτωπους με σοβαρές απειλές ασφαλείας
Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω έναν Web Proxy Server;
Αν ένας συγκεκριμένος ιστότοπος είναι μπλοκαρισμένος στην χώρα σας ή δεν είναι διαθέσιμος (για τεχνικούς λόγους) μέσω της εταιρίας που σας παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου (ISP), ένας διακομιστής proxy μπορεί να σας βοηθήσει στο να αποκτήσετε προσωρινή (όμως αργή και ανασφαλή) πρόσβαση στον συγκεκριμένο ιστότοπο.
Διακομιστές Proxy SOCKS
Λίγο πιο εξελιγμένοι και πολύ πιο σπάνιοι από τον βασικό σας web proxy, αυτοί οι διακομιστές επεκτείνουν τις δυνατότητές τους σε υπηρεσίες πέρα από την απλή περιήγηση στο διαδίκτυο.
Υπέρ
- Προσφέρουν υποστήριξη για κίνηση μη-HTTP, όπως SMTP, FTP, καθώς και για κίνηση Torrent
Κατά
- Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ασφαλείας όπως και οι διακομιστές proxy
- Είναι πιο αργοί από τους διακομιστές HTTP (web) proxy
Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω έναν Διακομιστή SOCKS Proxy;
Επειδή η κίνηση δεν είναι κρυπτογραφημένη, εμείς θα σας συμβουλεύαμε να μην μπαίνετε στο email σας μέσω αυτών των δωρεάν SOCKS proxy. Μπορείτε, όμως, να τους χρησιμοποιήσετε για να έχετε πρόσβαση σε διακομιστές FTP στους οποίους δεν μπορείτε να μπείτε από την IP διεύθυνσή σας ή να παίξετε παιχνίδια turn-based ή single player σε διεθνείς διακομιστές. Το gaming σε πραγματικό χρόνο είναι μάλλον αδύνατο, λόγω της καθυστέρησης που δημιουργείται από τον επιπλέον “σωλήνα” στη διαδρομή της κίνησής σας μέσα από το παγκόσμιο διαδίκτυο.
Τι είναι τα VPN;
Τα VPN (Virtual Private Networks Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα) δεν είναι απλοί “σωλήνες”, αλλά κρυπτογραφημένα τούνελ με περίπλοκες δυνατότητες για ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητάς σας, τα οποία κάνουν πολλά περισσότερα από το να κρύβουν την ΙΡ διεύθυνσή σας. Με ένα VPN πρόγραμμα-client στη συσκευή σας που συνδέεται σε έναν διακομιστή VPN, όλη σας η κίνηση κρυπτογραφείται με διάφορους βαθμούς πολυπλοκότητας και ασφάλειας.
Υπέρ
- Προσφέρουν πλήρως κρυπτογραφημένη σύνδεση για ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας
- Ευέλικτα και αξιόπιστα
Κατά
- Ένας λογαριασμός επί πληρωμή είναι απαραίτητος για πλήρη λειτουργικότητα και αξιοπιστία
- Μια δωρεάν υπηρεσία μπορεί να είναι αργή
Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω την Υπηρεσία ενός VPN;
Αν θέλετε αξιόπιστη ανωνυμία και ασφάλεια στο διαδίκτυο, ένα VPN είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Ωστόσο, αυτή η αξιοπιστία έχει κάποιο κόστος, αλλά είναι συχνά προτιμότερο να πληρώνετε με χρήματα παρά με άλλους, καθόλου ευχάριστους τρόπους.
Τι είναι το Tor?
Το Tor, από τα αρχικά των Αγγλικών λέξεων The Onion Router , είναι ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερα δημοφιλές εργαλείο για ανώνυμη περιήγηση και για κατέβασμα από το διαδίκτυο, με ή χωρίς τη χρήση ενός VPN. Λειτουργεί με τη δημιουργία ενός πλήρους κρυπτογραφημένου δικτύου χρηστών οι οποίοι βασικά μοιράζονται μεταξύ τους το εύρος ζώνης τους και την ΙΡ διεύθυνσή τους και συνεισφέρουν τοπική υπολογιστική ισχύ για να διατηρήσουν την πλήρη κρυπτογράφηση του δικτύου.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρωτόκολλο Tor για να κρυπτογραφήσετε και για να κάνετε ανώνυμη όλη σας την κίνηση εγκαθιστώντας ένα τοπικό πρόγραμμα-client Tor, ή απλά περιηγηθείτε στο διαδίκτυο με το λογισμικό ενός Tor browser.
Υπέρ
- Κρυπτογράφηση πολλαπλών επιπέδων
- Πρόσβαση σε απόρρητους ιστότοπους του “Deep Web”
- Δωρεάν στη χρήση
Κατά
- Υπερβολικά αργό λόγω των πολλών επιπέδων κρυπτογράφησης, έτσι δεν είναι χρήσιμο για Torrent, Kodi ή για streaming σε ηχητικά αρχεία
- Η χρήση Tor μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε σαν κόκκινη σημαία στους κυβερνητικούς οργανισμούς ακόμη κι’ αν δεν κάνετε τίποτα παράνομο
Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω Tor;
Για επιπλέον ασφάλεια (σχεδόν με ταχύτητες dial-up), το Tor μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα VPN για να προσφέρει άλλο ένα επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας που είναι απαραίτητη για χρήση ή δημοσίευση ευαίσθητου περιεχομένου.
Το Tor συχνά χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους, ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πληροφοριοδότες, ειδικά από όσους ζουν και εργάζονται σε χώρες όπου υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του διαδικτύου.
Συμπέρασμα
Η σωστή λύση για ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητάς σας στο διαδίκτυο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση που θέλετε να κάνετε: streaming σε περιεχόμενο, gaming, ανώνυμη πρόσβαση στο διαδίκτυο ή για κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό.
Οι proxy προσφέρουν μια περιορισμένη λύση , ενώ οι δωρεάν proxy μπορούν να θέσουν την ιδιωτικότητά σας σε κίνδυνο. Ένας Tor είναι μια ευέλικτη δωρεάν λύση, αλλά κι’ αυτή έχει τα δικά της μειονεκτήματα.
Μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα ότι οι διακομιστές VPN είναι ανώτεροι από τους proxy. Δεν είναι μόνο ασφαλείς και εξαιρετικά αξιόπιστοι, αλλά είναι και καλύτεροι σ’ αυτό που κάνουν. Επειδή η ανωνυμία σας στο διαδίκτυο αυξάνεται σημαντικά, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε την εσκεμμένη μείωση ταχύτητας από τον ISP σας, αλλά και το μπλοκάρισμα ορισμένων ιστοτόπων ή περιεχομένου από την κυβέρνηση..
Ο μόνος λόγος που κάποιος θα επέλεγε έναν proxy αντί για ένα διακομιστή VPN (για οτιδήποτε άλλο εκτός από απλή περιήγηση) είναι η απροθυμία ή η αδυναμία του να πληρώσει για μια υψηλής ποιότητας υπηρεσία VPN. Αξίζει να έχετε υπόψη σας ότι οι υπηρεσίες VPN δεν είναι τόσο ακριβές όσο πιστεύουν κάποιοι και μπορεί να κοστίζουν τόσο λίγο όσο 10 δολάρια το μήνα.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα κορυφαία (και πιο οικονομικά) VPN που σας προτείνουμε.