Sağlayıcıları titizlikle gerçekleştirdiğimiz test ve araştırmaları baz alarak sıralandırıyoruz. Sıralama konusunda sağlayıcılarla olan ticari anlaşmalarımızı da dikkate alıyoruz. Bu sayfada ortaklık yapılan sağlayıcıların bağlantıları içeriyor.
Açıklama:
Profesyonel İncelemeler

vpnMentor, ekibimiz tarafından oluşturulan incelemeleri içeriyor. Test edilecek ürün ve hizmetlerin bağımsız ve profesyonel bir şekilde incelenmesine özellikle dikkat ediliyor.

Aidiyet

vpnMentor, 2014 yılında VPN hizmetlerini ve gizliliğe ilişkin konuları ele alan bağımsız bir site olarak kurulmuştur. Bugün yüzlerce siber güvenlik araştırmacısı, yazar ve editörden oluşan ekibimiz, sıradaki ürünlerin de sahibi olan Kape Technologies PLC ortaklığında okuyucuların çevrimiçi özgürlüklerini sağlamaları için mücadele etmelerine yardımcı oluyor: ExpressVPN, CyberGhost, ZenMate, Private Internet Access ve Intego. Bu ürünlerin incelemelerini web sitemizde bulabilirsiniz.

Ortaklık Komisyonları Reklamlar

vpnMentor'de incelemeler etiğe uygun ve katı standartlarda yapılıyor. Bu standartlar her inceleme için ekip arkadaşımızın bağımsız, dürüst ve profesyonel olmasını gerektiriyor. Ayrıca, bir okuyucumuz bizim makalemizde yer alan linkler ile satın alım yaptığında, şirket olarak biz de komisyon kazanıyoruz. Ürün ve hizmet sağlayıcıları, incelemeyi yapan ekip arkadaşımızın fikirlerini ve önceliklerini göz önünde bulundurarak listeliyoruz. Liste oluşturulurken okuyucularımızdan alınan geri bildirimler ve ürün/hizmet sağlayıcılarla yaptığımız ticari anlaşmalar da dikkate alınıyor.

İnceleme Kılavuzları

vpnMentor'de yayınlanan incelemeler, ürünleri katı inceleme standartlarımıza göre inceleyen ekip arkadaşlarımız tarafından yazılıyor. Bu standartlar, her incelemenin bağımsız, profesyonel ve dürüst olarak yapılmasını ve ürünün teknik yeterliliklerini ve niteliklerini kullanıcılar için maliyetini hesaba katarak listelenmesini sağlıyor. Bu listeler oluşturulurken, sitemizdeki linkler üzerinden satın alımlar ile kazandığımız komisyonlar da dikkate alınabilir.

Proxyler, VPN’ler ve Tor – Farkı Anlamak

Guy Fawkes Anonim Siber Güvenlik Uzmanları

İnternette gezinirken, içerik indirirken veya yayınlarken çevrimiçi gizlilik ve anonimlik araçlarını kullanmanın birçok nedeni vardır. Torrent yazılımı kullanırken arkanızı kollamak, seyahat sırasında yabancı bir ülkeden Netflix'e erişmek gibi.

İhtiyaçlarınız için doğru çözümü (veya çözümleri) seçmek, özellikle çevrimiçi gizlilik ve şifreleme uzmanı değilseniz, zor olabilir.

Bir VPN mi kullanıyorsunuz? Bir tür proxy sunucusu kullanmak, özellikle de çoğu ücretsiz olduğu için daha uygun maliyetli olabilir mi? Eğer öyleyse hangi proxy türünü kullanmalısınız? Ya da belki, VPN'ler veya proxy'ler ihtiyaçlarınıza cevap veremiyordur ve bağlantınızı Tor'daki diğer kullanıcılarla paylaşıyorsunuzdur, öyle mi? Doğru kararı vermek için, servisler arasındaki temel teknik farkları anlamak önemlidir.

Proxy Sunucusu Nedir?

VPN1_620

Proxy sunucuları veya bu durumda "açık proxy sunucuları", hedef sunucuya giderken internet trafiğiniz için yol gösteren basit sanal "borular" olarak tanımlanabilir. Söz konusu sunucuya (ve yol boyunca bulunan yönlendiricilere) trafik, proxy sunucusunun adresinden geliyormuş gibi görünecek ve IP ve etkinliğiniz proxy sunucusunun kendisinde kaydedilecektir (veya kaydedilmeyecektir).

Gizlilik ve çevrimiçi anonimlik için geçerli olan iki temel açık proxy sunucusu türü vardır: HTTP ve SOCKS proxy sunucuları.

HTTP Proxy Sunucuları

Proxy sunucunun en basit ve en temel türü web proxy'dir. Yapabileceği tek şey, web trafiğini (HTTP ve HTTPS) istemciden (tarayıcınız) ana bilgisayara (erişmek istediğiniz web sitesini barındıran sunucu) yönlendirerek IP'yi web trafiğinin kaynağı olarak etkili bir şekilde gizlemektir.

Avantajları

  • Bu sunucular yalnızca HTTP isteklerini işlediğinden, bunlar ücretsiz VPN servisleri veya SOCKS proxy sunucularından daha hızlı olma eğilimindedirler
  • Ücretsiz proxy sunucularının çokluğu, ücretsiz açık proxy sunucularını, basit anonim web tarama amaçları için düşük maliyetli bir seçenek haline getirir

Dezavantajları

Web Proxy Sunucusunu ne zaman kullanmalıyım?

Belirli bir web sitesi ülkenizde engellenmişse veya (teknik nedenlerle) internet servis sağlayıcınız aracılığıyla kullanılamıyorsa, bir web proxy sunucusu söz konusu web sitesine geçici (yavaş ve güvensiz olsa da) erişim sağlamada yardımcı olabilir.

SOCKS Proxy Sunucuları

Biraz daha gelişmiş ve temel web proxylere göre çok daha nadir olan bu sunucular, yeteneklerini web taraması dışındaki servislere yaymaktadır.

Avantajları

  • SMTP, FTP ve Torrent trafiği gibi HTTP dışındaki trafiği destekleme

Dezavantajları

  • Web proxy sunucularıyla aynı güvenlik sorunlarını yaşar
  • HTTP (web) proxy sunucularından daha yavaştır

SOCKS Proxy Sunucusunu ne zaman kullanmalıyım?

Trafik şifreli olmadığından e-postanıza ücretsiz bir SOCKS proxy vasıtasıyla erişmenizi tavsiye etmiyoruz. Bununla birlikte, IP adresinizden erişilemeyen FTP sunucularına erişmek veya uluslararası sunucularda sıra tabanlı veya tek oyunculu oyunlar oynamak için kullanabilirsiniz. Gerçek zamanlı oyun, trafiğinizin küresel internet üzerinden dolaşımı sırasında ekstra "boruların" yarattığı gecikme nedeniyle imkansızdır.

VPN nedir?

VPN'ler (Sanal Özel Ağlar) sadece basit "borular" değildir, aynı zamanda IP adresinizi gizlemekten çok daha fazlasını yapan gelişmiş gizlilik ve güvenlik özelliklerine sahip şifreli tünellerdir. Cihazınızdaki bir VPN istemcisi bir VPN sunucusuna bağlıyken, tüm trafiğiniz çeşitli karmaşıklık ve güvenlik derecelerinde şifrelenir.

Avantajları

  • Tamamen şifreli bağlantı güvenliği ve gizliliği
  • Esnek ve güvenilir

Dezavantajları

  • Tam işlevsellik ve güvenilirlik için ücretli bir hesap gereklidir
  • Ücretsiz servisler yavaş çalışabilir

VPN Servisini ne zaman kullanmalıyım?

Güvenilir bir çevrimiçi anonimlik ve güvenlik arıyorsanız, bir VPN kullanmak en iyi yöntemdir. Bu güvenilirlik bir maliyetle birlikte gelir, çoğu kez diğer hoşa gitmeyen yollardan ziyade tercih edilen yöntem para ödemektir.

Tor nedir?

The Onion Router'ın kısaltması olan Tor , bir VPN ile veya bir VPN olmadan anonim bir şekilde tarama ve indirme yapmak için mükemmel ve popüler bir araçtır. Temel olarak, bant genişliği ve IP adreslerini birbirleriyle paylaşan ve ağın tamamında şifreli olmasını sağlamak için yerel hesaplama gücüne katkıda bulunan kullanıcılardan oluşan tamamen şifrelenmiş bir ağ örgüsü oluşturarak çalışır.

Tor protokolünü, yerel bir Tor istemcisi yükleyerek tüm trafiği şifrelemek ve anonimleştirmek için kullanabilirsiniz veya yalnızca bir Tor browser yazılımıyla webde tarama yapabilirsiniz.

Avantajları

  • Çok katmanlı şifreleme
  • Listelenmemiş "Derin Web" sitelerine erişim
  • Ücretsiz kullanım

Dezavantajları

  • Şifreleme katmanları nedeniyle son derece yavaştır, bu yüzden Torrent, Kodi veya ses akışı için kullanışlı değildir
  • Tor'u kullanmanız yasadışı bir şey yapmasanız bile devlet kurumları tarafından kırmızı bayrak ile işaretlenmenize sebep olabilir

Tor’u ne zaman kullanmalıyım?

Ekstra güvenlik (çevirmeli hızlara yakın) elde etmek için, Tor, hassas içeriklerin kullanılması veya yayınlanması gibi işlemler için gerekli olan bir gizlilik ve anonimlik katmanı sunmak üzere bir VPN ile birlikte kullanılabilir.

Tor, özellikle internet kısıtlamaları olan ülkelerde yaşayan veya çalışan, çoğunlukla gazeteciler, aktivistler, insan hakları çalışanları ve muhbirler tarafından kullanılmaktadır.

VPN

Sonuç

Sizin için en doğru çevrimiçi gizlilik ve güvenlik çözümü, içerik yayınları, oyunlar, anonim web erişimi veya tamamen farklı görevlere büyük ölçüde bağlıdır.

Proxyler sınırlı bir çözüm sunar ve ücretsiz olanlar gizliliğinizi tehlikeye atabilir. Tor esnek ve ücretsiz bir çözümdür, ancak kendine has eksiklikleri vardır.

VPN sunucularının proxylere göre üstün olduğunu söyleyebiliriz. Sadece son derece güvenilir ve güvenli olduğu için değil aynı zamanda yaptığı işte en iyisi olduğu için de bu durum geçerlidir. Çevrimiçi anonimliğiniz büyük ölçüde geliştirildiğinden İSS daraltmalarını ve hükümetin belirli siteleri engellemesini atlatmak daha iyi bir yoldur.

İnsanların bir VPN sunucusu yerine proxy seçmesinin tek sebebi (basit web tarama görevlerinin ötesinde herhangi bir şey için), yüksek kaliteli bir VPN servisi için ödeme yapma konusunda isteksiz veya yetersiz olmalarıdır. VPN servislerinin göründükleri kadar pahalı olmadıkları ve ayda 10 $ gibi düşük bir maliyet ile edinilebilecekleri göz önünde bulundurulmalıdır.

En iyi (ve en uygun fiyatlı) VPN'lerimizi öğrenmek için burayı tıklayın.

Sağlayıcıları titizlikle gerçekleştirdiğimiz test ve araştırmaları baz alarak sıralandırıyoruz. Sıralama konusunda sağlayıcılarla olan ticari anlaşmalarımızı da dikkate alıyoruz. Bu sayfada ortaklık yapılan sağlayıcıların bağlantıları içeriyor.

Yazar Hakkımızda

vpnMentor için yazarlık yapan ancak kimliklerini gizli tutan anonim uzmanlar.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Puan verin!
Hiç sevmedim Pek beğenmedim Fena değildi Gayet iyiydi! Bayıldım!
/ 10 - kullanıcı oy verdi
Geri bildiriminiz için teşekkürler.